Τσακλόγλου: Αλλάζει η επικουρική ασφάλιση, περνάμε στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα - iefimerida.gr

Τσακλόγλου: Αλλάζει η επικουρική ασφάλιση, περνάμε στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Πάνος Τσακλόγλου
Πάνος Τσακλόγλου © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη σημασία της ομαλούς μετάβασης του συστήματος επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τη γήρανση του πληθυσμού, ανέλυσε στη Βουλή ο Πάνος Τσακλόγλου.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υφυπουργός Εργασίας, τόνισε πως το υπάρχον σύστημα σε μια κοινωνία που υποφέρει από τη γήρανση του πληθυσμού, οδηγεί τις μελλοντικές γενιές να πληρώνουν τις προηγούμενες, αναγκάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό να καλύπτει κάθε φορά τα ελλείμματα που δημιουργούνται. «Στο άλλο, το κεφαλαιοποιητικό, που είναι δικαιότερο, η κάθε γενιά πληρώνει τη δική της ασφάλιση», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Για να λειτουργήσει το αναδιανεμητικό σύστημα, πρέπει να υπάρχουν τέσσερις εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο! Η Ελλάδα έχει περάσει πολύ το όριο αυτό! Υπάρχει δραματική και ταχύτατη μεταβολή της δομής του πληθυσμού! Για κάθε συνταξιούχο υπάρχουν 1,6 εργαζόμενοι!».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με τη μεταρρύθμιση θα δημιουργηθεί ένας ασφαλιστικός κουμπαράς, οι εισφορές θα αποταμιεύονται και επενδύονται! Προβλέπουμε στο νόμο που θα φέρουμε, επαγγελματική διαχείριση και ισχυρή εποπτεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια! Θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να βλέπουν σε real time πως πηγαίνουν οι εισφορές τους», συνέχισε ο υπουργός σημειώνοντας πως το κόστος της μετάβασης στο νέο σύστημα θα είναι υπαρκτό βραχυπρόθεσμα, στο πέρασμα του χρόνου ωστόσο, θα είναι αρνητικό.

Ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε πως το νέο σύστημα θα είναι δημόσιο και όχι ιδιωτικό (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) και ο μάνατζερ του θα τοποθετείται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε το υπουργείο, τα τελευταία 40 χρόνια (1980- 2020), ο αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών μειώθηκε κατά 35%, οι γεννήσεις κατά 44%, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 σχεδόν διπλασιάστηκαν. Σε ότι αφορά στις γεννήσεις, από 157.000 που ήταν το 1960, μειώθηκαν σε 148.000 το 1980, σε 103.000 το 2000 και σε 84.000 το 2019.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της κ. Ξενογιαννακοπούλου παρότι δεν αρνήθηκε τον διάλογο για το ασφαλιστικό, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην φέρει τη μεταρρύθμιση κατά τη διάρκεια του lockdown, απειλώντας ακόμα και με κινητοποιήσεις. «μη διανοηθείτε να φέρετε τέτοιο νομοσχέδιο σας προειδοποιούμε θα μας βρείτε απέναντι και στη βουλή και στη κοινωνία», σημείωσε.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Γ. Μουλκιώτης, δεν φάνηκε αντίθετος στη μεταρρύθμιση, ωστόσο διατύπωσε επιφυλάξεις. « Είναι μείζον ζήτημα το ασφαλιστικό και το δημογραφικό! Η συναίνεση προϋποθέτει διάλογο και ο διάλογος προϋποθέτει να μην υπάρχουν μονομερείς απόψεις και καταγραφές! Υπάρχουν αντιρρήσεις τεκμηριωμένες και καλό θα ήταν να είχαμε και την άποψη άλλης υφής για να δούμε τι γίνεται και πως θα πάμε!», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ