Πελώνη: Την 25η Μαρτίου θα γίνει μόνον η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα -Δεν θα γίνουν οι μαθητικές - iefimerida.gr

Πελώνη: Την 25η Μαρτίου θα γίνει μόνον η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα -Δεν θα γίνουν οι μαθητικές

Η Αριστοτελία Πελώνη
Η Αριστοτελία Πελώνη / Φωτογραφία: Ιntimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόνον η στρατιωτική παρέλαση θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου στην Αθήνα, σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι λόγω της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας και της έξαρσης της πανδημίας, στις 25 Μαρτίου θα διεξαχθεί μόνον η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα -δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες μαθητικές παρελάσεις- και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα είναι ένα θέαμα ποιοτικό και περήφανο», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη και πρόσθεσε ότι, αν το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει στείλει πρόσκληση στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον πρίγκιπα Κάρολο.

Αναφορικά με την αυριανή συζήτηση στη Βουλή, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με βάση της προτάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου. Παράλληλα, τόνισε ότι θα γίνει μια θεσμική συζήτηση και εξέφρασε την ελπίδα ο Αλέξης Τσίπρας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Δείτε την ενημέρωση της Αριστοτελίας Πελώνη

Η τοποθέτηση της Αριστοτελίας Πελώνη

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Κυβέρνηση με σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προχώρησε στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και άπλωσε δίχτυ προστασίας  στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ανέργους. Διέθεσε 24 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 και συνεχίζει με επιπλέον 11,6 δισ. ευρώ το 2021. Μετριάζει έτσι τις επιπτώσεις της πανδημίας, στηρίζει την απασχόληση, δίνει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στρώνει το έδαφος για την ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας», όπως δήλωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός «όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, δεν είχαμε “λουκέτα”. Στη συγκράτηση της ανεργίας, η χώρα είχε την 2η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της Αντιπολίτευσης. Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα». 

Στο πλαίσιο αυτό -όπως ανακοίνωσε ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέπτυξε αναλυτικά ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας- η Κυβέρνηση προχωρά σε νέα  μέτρα στήριξης για περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους. 

Ειδικότερα :

-Πρώτον: Ξεκινά τον Απρίλιο ο 7ος Κύκλος  της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Ο νέος κύκλος θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται και, με αυξημένη ενίσχυση, για το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους στους οποίους εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 100.000 ευρώ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Δεύτερον: Απαλλάσσονται -ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που είχαν κατά το 2020- από 30% έως  και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όσοι είχαν ενταχθεί στους 3 πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους, το 2020. Έτσι, σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ένα μέρος είναι μη επιστρεπτέο.  

Τρίτον: Ενισχύονται από το Κράτος επιχειρήσεις σε πληττόμενους κλάδους με την επιδότηση ενός σοβαρού μέρους των πάγιων δαπανών που είχαν μέσα στο 2020 και δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Αυτό θα γίνει με τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. 

Τέταρτον: Μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά στην επιδότηση της μηνιαίας δόσης   επιχειρηματικών  δανείων για 8 μήνες.  Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς, ενώ στα «κόκκινα» θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

Πέμπτον: Μεταφέρονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Έκτον: Απαλλάσσονται πλήρως και για το Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% των ενοικίων από το Κράτος. Επιπλέον, δίνεται στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

Η δέσμη αυτή των νέων μέτρων έρχεται να αποδείξει  -για μια ακόμη φορά- ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει  κανέναν πίσω.  Έγκαιρα και υπεύθυνα διαμορφώνει το δρόμο για την ασφαλή μετάβασή  στην επόμενη μέρα που δεν πρόκειται να αργήσει.

B. Για την πανδημία

Είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών. 

Γενικότερα, η  μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού κατά το τελευταίο διάστημα αποδίδεται στον καιρό, στις μεταλλάξεις και στους συνωστισμούς. Και αυτό είναι καλά  γνωστό σε όλους αφού οι ειδικοί επίμονα επισημαίνουν ότι βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και  οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου. Απέναντι στον ιό. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξαιτίας της δυσμενούς αυτής εξέλιξης το Εθνικό Σύστημα Υγείας -ιδίως στην Αττική- δέχεται εξαιρετικά μεγάλη πίεση που προβλέπεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Από την περασμένη εβδομάδα εφαρμόζεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε σχεδιαστεί και το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται με την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. 

Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 565 που ήταν  το 2019, έφτασαν στις 1.404, ενώ στην Αττική Μ.Ε.Θ. Covid  από τις 229 πριν από ένα μήνα, έφτασαν τις 362. Από χθες μπήκε στην εφημερία το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-covid, ενώ το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά πλέον Covid περιστατικά. Από σήμερα το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου ενσωματώνονται στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια αντίστοιχα ως covid θεραπευτήρια. Σε αυτά θα προστεθεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση του κορονοϊού  να ενσωματωθούν για κάποιο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Δίνουμε την τελευταία μάχη πριν τη λήξη του πολέμου. Και στη μάχη αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες. 

Γ. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είναι ήδη γνωστό, αύριο Παρασκευή, ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

Οι απαντήσεις της κ. Πελώνη στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

 • Ειναι σαφές ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση εκμεταλλευόμενος την κόπωση της κοινωνίας. Όλοι γνώριζαν τα καλέσματα των χούλιγκαν. Και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ παρόλα αυτά κάλεσαν στη συγκέντρωση. Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κροκοδείλια δάκρυα.
 • Ο Πρωθυπουργός θα δώσει περίγραμμα των προτάσεων της Επιτροπής Αλιβιζάτου στην αυριανή ομιλία του στη Βουλή.
 • Ο κ. Τσίπρας να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κυρίτση.
 • Μόνο στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου. Θα είναι ένα ποιοτικό και περήφανο θέαμα.
 • Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την οικονομία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.
 • Παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα της αγοράς αλλά πρέπει να περιμένουμε γιατί υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλη πίεση.
 • Με τη βοήθεια των εμβολιασμών θα μπορέσουμε από τον Απρίλιο - Μάιο να μπούμε σε άλλη κατάσταση.
 • Δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε καλή και κακή βία.
 • Ο Αστυνομικός που ενεπλάκη στο περιστατικό της Νέας Σμύρνης έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η κυβέρνηση καταδίκασε το περιστατικό και κινήθηκε πολύ γρήγορα.
 • Με το μήνυμά του ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν είναι η ώρα για διχασμούς. Αυριο θα απαντηθούν θεσμικά στην βουλή. Ο κ. Τσίπρας μιλά πρώτος, ελπίζουμε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
 • Οι πολιτικές διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία γίνονται εδώ και χρόνια. Ο λόγος που γίνεται την επόμενη μέρα είναι επειδή ο κ. Ονάλ συμμετέχει και στις διερευνητικές επαφές.
 • Οι διερευνητικές είναι ένας άτυπος διάλογος. Το ελληνοτουρκικό πλαίσιο και οι σχέσεις αφορά και το σύνολο της ΕΕ και αυτό θα εξεταστεί στο Συμβούλιο του Μαρτίου.
 • Η σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι η ίδια που συμμετείχε και στον 61ο γύρο στην Κωνσταντινούπολη. Η σύνθεση της τουρκικής πλευράς είναι αποκλειστικό θέμα της Τουρκίας.
 • Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το Πάσχα. Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων .
 • Αν το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας Γαλλίας και Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ