Την άμεση τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα της χώρας, ζητεί το ΠΑΣΟΚ, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο.
Η τροπολογία κατατέθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Με την τροπολογία σκοπείται η τροποποίηση κρίσιμων διατάξεων του νόμου 4982/22 για το ρυθμιστικό καθεστώς και την εποπτεία των βιομηχανικών περιοχών όλης της χώρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ φορέα διαχείρισης και επιχειρήσεων, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Όπως σημειώνουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, "με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, σε ομηρία βρίσκονται 2000 και πλέον επιχειρήσεις σε 25 βιομηχανικές περιοχές (επιχειρηματικά πάρκα) πανελλαδικά, με τις υπερεξουσίες που παρέχονται στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (ο κατά βάση φορέας διαχείρισης), επειδή προκαλούνται αυξημένες υποχρεώσεις σε βάρος των επιχειρήσεων, υφίσταται έλλειψη εποπτείας και αδιαφάνεια ενώ είναι δυσβάστακτη για τις επιχειρήσεις, η μονομερής επιβολή τελών και δαπανών που συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα, η οποία εναντιώνεται στο ίδιο το πνεύμα του νόμου για προσέλκυση επενδύσεων, με σκοπό την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων και συνακόλουθα δεν διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
Συνέπεια, του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αποτελεί μεταξύ άλλων, η θέσπιση μονομερώς νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων με πρωτοβουλία του φορέα διαχείρισης (ο οποίος είναι η ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ Α.Ε. στην συντριπτική πλειοψηφία αυτών) με περιεχόμενο ετεροβαρές υπέρ του φορέα διαχείρισης και επιβαρυντικό σε βάρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων λόγω της αύξησης του κόστους των κοινοχρήστων και της απομείωσης των δικαιωμάτων τους και των υποχρεώσεων του φορέα διαχείρισης έναντι αυτών.
Μάλιστα, η εφαρμογή του νόμου 4982/22, έχει προκαλέσει την καθολική αντίδραση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, των επαγγελματικών συνδέσμων και των τοπικών επιμελητηρίων, αφού είναι έκδηλη και προκλητική η ισχυροποίηση της θέσης των φορέων διαχείρισης των επιχειρηματικών πάρκων σε βάρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Ζήτημα το οποίο επηρεάζει σημαντικά την βιομηχανική πολιτική της χώρας".
Με την τροπολογία προτείνεται:
- α) η τροποποίηση του άρθρου 8 παρ.1 του ν.4982/2022 με την οποία δίνεται η δυνατότητα χωροθέτησης ΕΠ και με την απλή συναίνεση των ιδιοκτητών γης.
- β) η τροποποίηση του άρθρου 23 παρ. 6 του ν. 4982/2022 με την οποία δίνεται η δυνατότητα αναθεώρησης των Κανονισμών Λειτουργίας με την απλή βούληση των επιχειρήσεων που κατέχουν το 20% της καθαρής έκτασης, χωρίς να προσμετρώνται στο ποσοστό αυτό οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και τα αδόμητα ακίνητα.
- γ) η τροποποίηση του άρθρου 27 παρ. 1 του ν.4982/22 με τη οποία δίνεται η δυνατότητα αλλαγής του Φορέα Διαχείρισης, με τεκμηρίωση των τεχνικών και οικονομικών δυνατοτήτων του, επιβεβαίωσή τους από ανεξάρτητο ελεγκτή και μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Στον νέο Φορέα μεταβιβάζονται άνευ αντιτίμου τα οικόπεδα που προορίζονται για κοινωφελείς χρήσεις.
- δ) τροποποίηση του άρθρου 32 παρ.6 με αναφορά στη Μόνιμη Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου Επιχειρηματικών Πάρκων καθώς και επιβολή κύρωσης 5.000Euro σε περίπτωση μη υποβολής των εκθέσεων
- ε) τροποποίηση του άρθρου 33 όπου στη παρ.2 αφαιρέθηκε η σύσταση και προτείνεται η απευθείας επιβολή προστίμων από το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας.