ΣΥΡΙΖΑ: Εγκατέλειψε την «ταξική μεροληψία», στοχεύει τη μεσαία τάξη

Ο Αλ. Τσίπρας στην παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» /Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC

«Είμαστε μια κυβέρνηση με ταξική μεροληψία. Ναι παραδεχόμαστε ότι μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων» Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 23/11/2018.

«Too big to fail είναι και οι επιχειρήσεις που συνεισφέρουν άμεσα ή έμμεσα στα 2/3 του ΑΕΠ της χώρας. Και αυτές είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Και δε μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι καπιταλισμό έχουμε τι να κάνουμε, και κόψτε το λαιμό σας», Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, 25/5/2020

Στις δύο πιο πάνω αναφορές αποτυπώνεται η αλλαγή αντίληψης και φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια. Για να το διατυπώσουμε, αλλιώς, η απόσταση που έχει διανύσει η Κουμουνδούρου από το «Παράλληλο Πρόγραμμα» του Σεπτεμβρίου του 2015 στο «Μένουμε Όρθιοι» του Μαϊου του 2020. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει, πλέον, σε ένα νέο ιδεολογικό-πολιτικό αφήγημα.

Το «κίνημα της γραβάτας» και ο απολογισμός της εκλογικής ήττας

Αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησαν ότι μια από τις βασικές αιτίες της διπλής ήττας αποτελούσε η οικονομική αντιμετώπιση της τότε κυβέρνησης απέναντι στη μεσαία τάξη. Άλλωστε, κανείς δεν ξέχασε το «Κίνημα της γραβάτας» απέναντι στο νόμο Κατρούγκαλου. Η διαπίστωση αυτή αποτυπώθηκε, ορισμένους μήνες αργότερα, και στο κείμενο απολογισμού της τετραετίας. «Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η σχετική ολιγωρία που επιδείξαμε ως προς το τι σημαίνει ειδικά για την Ελλάδα “μεσαία τάξη”, ποια υπήρξε διαχρονικά και ποια είναι σήμερα η θέση της στον κοινωνικό σχηματισμό, σε τι κατηγορίες διαιρείται αυτή, ποιές είναι οι ιδεολογικές ορίζουσες και ποιες οι προσδοκίες κάθε κατηγορίας και πώς μπορεί να συμπτυχθεί συγκεκριμένα το κοινωνικό μέτωπο που επιδιώκει να εκπροσωπεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει το απολογιστικό κείμενο που συνέταξαν Δραγασάκης, Μπαλτάς και Δρίτσας και εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «κίνημα της γραβάτας» κατά του νόμου Κατρούγκαλου τον Φεβρουάριο του 2016/ Φωτογραφία: Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παράλληλα, μελετώντας τις σχετικές αναλύσεις, στην Κουμουνδούρου διαπίστωσαν ότι η πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πειστικότερη για τα μεσαία στρώματα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούσε να τα προσεγγίσει μετά από τέσσερα χρόνια υπερφορολόγησης.

«Ανοιγμα» σε μεσαία τάξη και κεντρώο χώρο

Αυτές οι διατυπώσεις, μαζί με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη διεύρυνση, μετασχηματισμό, άνοιγμα (εδώ η κάθε τάση μπορεί να διαλέξει την διατύπωση που προτιμά) του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κεντρώο χώρο «ανάγκασαν» την Κουμουνδούρου να κοιτάξει περισσότερο προς τη μεσαία τάξη. Η πανδημία του κορωνοϊού και οι οικονομικές της επιπτώσεις έκαναν αυτή την ανάγκη επιτακτικότερη. Άλλωστε, εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι στην παρούσα φάση «τα συμφέροντα της μισθωτής εργασίας και της επιχειρηματικότητας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα». Ακριβώς, έτσι το διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις 18 Μαΐου, μιλώντας σε νέους του κόμματος.

Σαφές άνοιγμα στη μεσαία τάξη αποτελεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ «έκλεισε το μάτι» στην μεσαία τάξη. Μείωση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μη επιστρεπτέα ενίσχυση με 2000 ευρώ σε κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο, πρόβλεψη κάλυψης μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων, εισαγωγή του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων, ήταν μερικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη Θεσσαλονίκη το επόμενο

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τετράμηνη διάρκεια. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη -κορονωϊού επιτρέποντος- ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ το συνολικό πρόγραμμα του κόμματος, βάσει των επεξεργασιών που κάνει το τελευταίο διάστημα η ομάδα με επικεφαλής τον Γ. Σταθάκη. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς ποια θα είναι τα τότε δεδομένα της οικονομίας. Το μόνο βέβαια είναι ότι το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί τότε δεν θα έχει καμία σχέση με το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του Σεπτεμβρίου του 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ