ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων -Με αέρα νικητή ο Κασσελάκης, τι σχεδιάζει η Αχτσιόγλου - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων -Με αέρα νικητή ο Κασσελάκης, τι σχεδιάζει η Αχτσιόγλου

O Στέφανος Κασσελάκης χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
O Στέφανος Κασσελάκης χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ

Ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε τη μεγάλη έκπληξη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο κέρδισε την Έφη Αχτσιόγλου, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει ισχυρό προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο, δημιουργώντας για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός ένα ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το στοίχημα για τον εξ Αμερικής διεκδικητή της κούρσας είναι να καταφέρει να φέρει και την επόμενη Κυριακή στην κομματική κάλπη όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που ίσως και να μην είχαν ποτέ πριν επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν ακόμη σχηματίσει ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κίνδυνος, δηλαδή, για το στρατόπεδο του κ. Κασσελάκη είναι να επικρατήσει σε αυτές τις συνθήκες ο εφησυχασμός από τον αέρα νίκης που έχει καλλιεργηθεί και πολλοί να μην προσέλθουν στις επαναληπτικές εκλογές, έχοντας δεδομένη την πρωτιά.

Όμως, σε αυτούς τους 40.000 πολίτες που βρέθηκαν στην κομματική κάλπη και γράφτηκαν νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη ιστορική φάση του, πολλοί -αθροίζοντας και εκείνα τα μέλη από την κάλπη του Αλέξη Τσίπρα που επέστρεψαν για να ψηφίσουν τον κ. Κασσελάκη- βλέπουν το «νέο κύμα» για το οποίο μίλησε ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο την ημέρα της παραίτησής του.

Και σε αυτό το «νέο κύμα» πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ένα ισχυρό ρεύμα συμμετοχής, το οποίο θα παραμείνει συσπειρωμένο και θα επιστρέψει συμπαγές στην κάλπη της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό πολλών ιστορικών στελεχών, που τρόμαζαν και μόνο στη σκέψη ο Αλέξης Τσίπρας να παραδίδει στον «ουρανοκατέβατο» Κασσελάκη τα ηνία ενός κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια κούρσα μόλις τριών εβδομάδων, είναι τώρα πια θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί, ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο «όπλα» για την ανατροπή

Η Έφη Αχτσιόγλου δίνει τη μάχη της ανατροπής με όπλο της τις ψήφους του Ευκλείδη Τσακαλώτου και με επίκληση στην ιστορία και στους αγώνες της Αριστεράς που πρέπει να διασωθούν.

Το αρχικό σοκ από το ισχυρό προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη ξεπεράστηκε, παρότι υπήρξαν φωνές και συζητήσεις στην αρχή της καταμέτρησης να μην προχωρήσει στον δεύτερο γύρο χάριν της ενότητας, ώστε να μη δημιουργηθεί κλίμα διχασμού στο κόμμα και στα μέλη που προσήλθαν μαζικά. Όμως η Έφη Αχτσιόγλου το ξεπέρασε όταν τελικά άρχισε να αποκρυσταλλώνεται η πραγματική δύναμη των υποψηφίων σε απόλυτο αριθμό ψήφων.

Περίπου 12.500 ψήφοι χωρίζουν την κυρία Αχτσιόγλου από τον κύριο Κασσελάκη. Είναι ακριβώς όσες συγκέντρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι οποίες πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κατευθυνθούν απευθείας στην κυρία Αχτσιόγλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εφη Αχτσιόγλου συγκέντρωσε 51.800 ψήφους και μαζί με τις ψήφους του κ. Τσακαλώτου φτάνει ακριβώς στις ψήφους που συγκέντρωσε μόνος του ο κ. Κασσελάκης.
Το μυστικό της ανατροπής για την περίπτωση της κ. Αχτσιόγλου ίσως και να βρίσκεται στις λεπτομέρειες, όσο αδύνατο κι αν φαντάζει σε αυτήν τη φάση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της ΚΕΦΕ και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο, στη δεύτερη Κυριακή μπορούν να ψηφίσουν μόνο τα παλιά μέλη και όσοι γράφτηκαν στους καταλόγους μέχρι και χθες. Μέχρι και πέρυσι, όταν άνοιξε το κόμμα στα μέλη ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του εκλογή, το μητρώο μελών αριθμούσε συνολικά 170.000 μέλη.

Σε αυτές τις κάλπες η συμμετοχή έφτασε στα επίπεδα των μελών που ψήφισαν πέρυσι μόνο στην κάλπη του προέδρου πριν από ενάμιση χρόνο, ξεπερνώντας τις 146.000 (152.00 είχαν ψηφίσει τον Μάιο του 2022).

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν υπάρχουν σε αυτήν τη δεξαμενή των περίπου 20.000 μελών εφεδρείες που με την επίκληση του κομματικού πατριωτισμού στο όνομα της ιστορίας και των συμβόλων της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακινηθούν να επιστρέψουν στην κάλπη για να ψηφίσουν την κ. Αχτσιόγλου ή αν οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ οριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διχασμός ή διάσπαση

Η Έφη Αχτσιόγλου μπαίνει στον δεύτερο γύρο έτοιμη για μετωπική σύγκρουση με το στρατόπεδο Κασσελάκη.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» ήταν το μήνυμά της μετά το αποτέλεσμα, μια δήλωση που προϊδέασε για σκληρό ροκ.

Το γάντι σήκωσε ο Παύλος Πολάκης, κατηγορώντας την για αλαζονεία, γιατί, όπως έγραψε, «μας είπε πως το 46-47% που ψήφισε Κασσελάκη σήμερα δεν ξέρει από πολιτική και είναι θολό!!! Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακή».

Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Τσακαλώτου για τη μεταπολιτική και την έμφαση στην εικόνα έναντι της ουσίας με την οποία ψήφισαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο η Εφη Αχτσιόγλου φαίνεται πως έχει ήδη συγκροτήσει μέτωπο για τον δεύτερο γύρο, η ατμόσφαιρα άρχισε πάλι να μυρίζει μπαρούτι, και τα σενάρια διάσπασης να ανακάμπτουν, παρότι η αυξημένη συμμετοχή αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα της βάσης για ολική επαναφορά σε τροχιά κυβερνησιμότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρυθμιστής ο Παππάς

«Κλειδί» για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι οι ψηφοφόροι και τα μέλη που τοποθετήθηκαν στο στρατόπεδο του Νίκου Παππά.

Ο κ. Παππάς συγκέντρωσε 12.441 ψήφους, κάτι που, εκτός από το ότι ανακάμπτει ως μετρήσιμο και υπολογίσιμο μέγεθος στον εσωκομματικό ΣΥΡΙΖΑ, τον φέρνει σε θέση ρυθμιστή του δεύτερου γύρου.

Κατά πολλούς, τα μέλη αυτά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν προς την κ. Αχτσιόγλου, και για κάποιους μάλιστα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Σε αυτή την κρίσιμη δεξαμενή αναμένεται να στοχεύσει και ο κ. Κασσελάκης για να «κλειδώσει» την πρωτιά και το 50% στον β' γύρο.

Ο Νίκος Παππάς, πάντως, ούτε χθες άνοιξε τα χαρτιά του, ούτε και αναμένεται να το κάνει σύντομα. Έχοντας «καθαρίσει» πολιτικά από το ειδικό δικαστήριο και εντυπώνοντας στο εσωκομματικό πεδίο την πολιτική του ατζέντα, από καταδικασμένος ανακάμπτει τώρα ως κρίσιμος παράγοντας για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ