Ο Κασσελάκης δεν τόλμησε να τα βάλει με τον Πολάκη -Βήματα πίσω μετά τις βολές - iefimerida.gr

Ο Κασσελάκης δεν τόλμησε να τα βάλει με τον Πολάκη -Βήματα πίσω μετά τις βολές

Ο Στ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ

Η σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου για το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη μονοθεματική ΛΟΑΤΚΙ+ ατζέντα και τα αυτογκόλ με τις Σπέτσες και το προεδρικό δάνειο.

Η εσωστρέφεια που προέκυψε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποτέλεσμα απλά και μόνο κάποιων επιμέρους διαφοροποιήσεων ορισμένων στελεχών για την ουσία του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω από την παρ’ ολίγο ρήξη κρύβεται η διαφωνία κορυφαίων στελεχών με την μονοθεματική σχεδόν προσήλωση του πρόεδρου του κόμματος με το ζήτημα των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων σε σημείο που τελικά γύρισε μπούμερανγκ στο ΣΥΡΙΖΑ από την υπερβολική ένταση με τη οποία το χειρίστηκε η ηγεσία.

Η μονομέρεια αυτή ήταν αυτό ακριβώς που έθιξε με το δικό του τρόπο ο κ. Πολάκης ενώπιον του κ. Κασσελάκη αλλά αυτό όπως φάνηκε δεν  άρεσε καθόλου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην λογική μάλιστα του στρατηγικού σχεδιασμού από τα πάνω κατά τα επιχειρηματικά πρότυπα ο κ. Κασσελάκης έβαλε στη μαύρη λίστα τον υπαρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μπορεί οι σχέσεις τους όπως διατείνονται και οι δυο πλευρές να είναι καλές αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα έκλεισε με την προσπάθεια που έκανε ο κ. Κασσελάκης για να μαζέψει το κλίμα ρήξης.

Γρίφος η Λινού

Τα τελευταία 24ωρα πάντως στελέχη επιμένουν ότι για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια το πρόβλημα δεν θα ανακύψει από το κ. Πολάκη αλλά από την κα Λινού την οποία βάζουν στο κάδρο εξαιτίας των πολύ στενών δεσμών της και με την Εκκλησία.

Η ηχηρή διαφοροποίηση της κας Λινού στο πυρήνα της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να το αποκαθηλώσει νομικά και επιστημονικά ήταν ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο του ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη.

Η καθηγήτρια πάντως έχει ήδη παραιτηθεί από τη θέση της τομεάρχη παιδείας ενώ και στην πρόσφατη συνέντευξή της έχει αφήσει να εννοηθεί ότι έχει μεγάλο φόρτο εργασίας και ήδη πολλοί βλέπουν την καθηγήτρια να αποστασιοποιείται ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο. Για πολλούς είναι γρίφος παραμένει και το τι θα πράξει στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το γάμο και οι υιοθεσίες στην ατζέντα

Με το σύμβουλό του Μανώλη Καπνισάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατεβάζει ταχύτητα στα ζητήματα των δικαιωμάτων, αλλά εν μέσω μεγάλης αναταραχής οριζόντια στο πολιτικό σκηνικό εκείνος τεντώνει και άλλο τα πράγματα βάζοντας και άλλα θέματα στην ημερήσιά διάταξη δοκιμάζοντας τα όρια των αντοχών του κόμματος.

Μετά την πίεση για την πλήρη ισότητα στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια που συνεπάγεται και τεκνοθεσία ο κ. Κασσελάκης από το βήμα της ΚΕ βάζει και ζήτημα απλοποίησης του αυστηρού πλαισίου των υιοθεσιών δίπλα από την σχηματοποίηση σε πρόταση νόμου και της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου το 2018 για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας με στόχο να τονώσει το προοδευτικό πρόσημο της ατζέντας του.

Σπίρτζης μαινόμενος

Σε αυτό το κλίμα ο Χρηστος Σπίρτζης που έχει ανακάμψει από μια μακρά περίοδο αποχής επέστρεψε και μάλιστα απασφαλισμένος εναντίον της ηγετικής ομάδας και των χειρισμών της βάζοντας παράλληλα πλάτη στον Παύλο Πολάκη.

Μιλώντας στην ΚΕ άνοιξε πυρ κατά του επιτελείου του προέδρου γιατί όπως είπε «έχει επιλεγεί τα μόνα ή τα κύρια ζητήματα που θέτουμε, να είναι τα ζητήματα των δικαιωμάτων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κριτική του μάλιστα χτύπησε νεύρο όταν πήγε τη συζήτηση στο βασικό ζήτημα της κάθετης πτώσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η απουσία από τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας προειδοποιώντας ότι «έχουμε μεγάλο πρόβλημα, όταν τα ζητήματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων αντικαθιστούν τα ταξικά θέματα».

Στο στόχαστρο του Χρήστου Σπίρτζη βρέθηκε και ο εξ απορρήτων του προέδρου κ. Καπνισάκης για τα απανωτά αυτογκόλ με την αποκάλυψη της παρ’ ολίγον υπουργοποίησης Κασσελάκη από τον Μητσοτάκη και τα οικονομικά του κόμματος. «Δεν ξεπερνάμε την δύσκολη φάση που διερχόμαστε ως κόμμα, αν ο κάθε πολίτης ακούει για το ΣΥΡΙΖΑ, για το Σ/Ν του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, για τις Σπέτσες, για την χρηματοδότηση του κόμματος από τον πρόεδρο» όπως είπε για να συμπληρώσει ότι τα στελέχη και τα μέλη των οργανώσεων φτάνουν στο σημείο να δανείζονται οι ίδιοι χρήματα για να κρατήσουν τα γραφεία ανοιχτά και να μην έχουν πει λέξη για όλα αυτά όλα αυτά τα χρόνια.

Σφήνα σε προεδρικούς - νεοπροεδρικούς

Ταυτόχρονα στο εσωκομματικό σκηνικό βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή αναμέτρηση για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα οφίτσια στο κόμμα.

Η πρόταση των Ραγκούση – Θεοχαρόπουλου – Ζαχαριάδη βρήκε τελικά ευήκοον ούς πρώτα και κύρια στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη ο οποίος έβαλε με τον πλέον επίσημο τρόπο στον προσυνεδριακό διάλογο το ζήτημα της ένταξης στους ευρωσοσιαλιστές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι πυροτεχνήματα. Έχει βάση. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί στο Συνέδριο. Συζητείστε το στο Συνέδριο εγώ έχω κάνει γνωστή τη θέση μου ότι θα ήθελα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ηγετική δύναμη της Αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Ραγκούσης εκπροσωπώντας τη διεύρυνση του 2019 εξαπέλυσε σφοδρά πυρά σε παλιούς προεδρικούς και νεοπροεδρικούς απεύθυνε στην ΚΕ το ερώτημα για όσους επιμένουν τώρα στην καθαρότητα της αριστερής ταυτότητας: «όλες αυτές οι αρνητικές αντιδράσεις που ακούστηκαν στην πρότασή μας, σε τι διαφέρουν από όσα απολύτως σεβαστά θα έλεγε η «Ομπρέλα» εάν δεν είχε αποχωρήσει…;».

Στους τρεις απάντησε ο νεοπροεδρικός Πάνος Ρήγας μιλώντας για ψευτοδίλημμα καθώς όπως είπε υπάρχει ο κίνδυνος να μπλοκάρει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ το αίτημα για ένταξη στους ευρωσοσιαλιστές και ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω προεκλογικής πειρόδου να βρεθεί εν κενώ από εκεί που είναι η γηέτιδα δύναμη της Αριστεράς και μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της Γέφυρας μεταξύ Αριστεράς – Πρασίνων – Σοσιαλιστών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ