Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Σι Τζινπίνγκ -Κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη [εικόνες]

Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου. Το πρόγραμμα του Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Φωτογραφίες: Στην Αθήνα ο Σι Τζινπίνγκ

Για εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ στην Αθήνα αναβαθμίζει με εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, η οποία είχε ως αφετηρία την επένδυση της Cosco, το 2006, επί κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε ότι αυτή την αναβάθμιση πιστοποιεί και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην 2η Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης.

«Η σημερινή επίσκεψή σας επισφραγίζει την σχέση Ελλάδας – Κίνας. Υπό την καθοδήγησή σας, η Κίνα έχει κάνει αλματώσεις προόδους στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό, στην παιδεία, στην οικονομία, στην υγεία. Η Κίνα είναι πλέον παγκόσμιος παράγοντας στην οικονομία. Ο Δρόμος του Μεταξιού φέρνει την Κίνα πιο κοντά στην Δύση και στην Ευρώπη. Εμείς μετέχουμε στην πρωτοβουλία αυτή, όπως και στην πρωτοβουλία 17+1, για τις χώρες της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι Έλληνες, ανοίγουμε το δρόμο στην Κίνα για να συναντήσει, υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας, τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε, υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου να διαδραματίσουμε το ρόλο που αναλογεί, αμοιβαίως, στην Ελλάδα και στην Κίνα.

«Διότι η χώρα σας και εσείς προσωπικώς γνωρίζετε καλά -προς τιμήν σας- πως, στο πλαίσιο των Πολιτισμών μας, οι σχέσεις μεταξύ των Λαών μετρώνται όχι με την έκταση του εδάφους και με τον πληθυσμό τους αλλά με την δύναμη της ψυχής τους ν' ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ιστορίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία της 70ης επετείου ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα επιτεύγματά της, πολλά από τα οποία οφείλονται, όπως σημείωσε, στις εμβληματικές ικανότητες του Σι Τζινπίνγκ ως ηγέτη και πολιτικού. Συγκεκριμένα, επισήμανε τις εντυπωσιακές προσπάθειες που έχουν συντελεστεί για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών της, καθώς και τις αλματώδεις προόδους στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της τεχνολογίας.

Ως προς τη διεθνή θέση της Κίνας, υπογράμμισε κυρίως την ανάδειξή της ως παγκόσμιου οικονομικού παράγοντα και μοχλού ανάπτυξης επίσης σε παγκόσμια κλίμακα. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε τη νέα πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road», ήτοι στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως «γέφυρα» επικοινωνίας της Κίνας με την Δύση, ιδίως δε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο πρωτοβουλιών, που αφορά την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αποτελεί, πλέον, συμπληρωματική δράση της πρωτοβουλίας BRI- μετέχει και η Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «η συνεργασία μας εν προκειμένω έχει ως βάση την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, στο σύνολό τους, δοθέντος ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δεσμεύεται, μέχρι κεραίας, ως προς την τήρηση και του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου».

Υπενθύμισε, δε, τη θέση που είχε εκφράσει ο κ. Σι κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, ότι τάσσεται ευθέως υπέρ μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό πλανητικό ρόλο του για την εμπέδωση, σε διεθνή κλίμακα, ιδίως των αρχών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ακολούθως, υπογράμμισε, ότι ισχυρή αντηρίδα των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και της δημιουργικής συμπόρευσής τους προς το μέλλον είναι εκείνη την οποία έχουν χτίσει, εδώ και αιώνες, οι δυο Πολιτισμοί. Όπως τόνισε, πρόκειται για πανάρχαιους Πολιτισμούς, των οποίων οι αυτονόητες, όπως είναι φυσικό, διαφορές όχι μόνο δεν τους χωρίζουν αλλά τους ενώνουν, με την έννοια ότι λειτουργούν, αρμονικά, συμπληρωματικώς και διαλεκτικώς.

«Και τούτο διότι έχουν ως κοινό σημείο τον 'Ανθρωπο και την ειρηνική συνύπαρξη των Ανθρώπων. Τον 'Ανθρωπο, ο οποίος, εκ φύσεως, είναι προορισμένος να ζει ειρηνικά μέσα στο οικείο κοινωνικό σύνολο, οδηγώντας, εν τέλει, το σύνολο αυτό να συνυπάρξει ειρηνικά με κάθε άλλη κοινωνία. Και κατά τούτο οι δύο Πολιτισμοί μας διδάσκουν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων όχι μόνο δεν είναι μια οιονεί φυσιολογική κατάσταση, αλλά, όλως αντιθέτως, αποτελούν εξαίρεση και παθογένεια, την οποία ο Πολιτισμός οφείλει και μπορεί ν' αποδυναμώσει αποτελεσματικώς» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, υπενθύμισε στον Κινέζο ομόλογό του, ότι όπως είχαν επισημάνει και στο πλαίσιο του Διαλόγου των Ασιατικών Πολιτισμών τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο, «οι πραγματικοί Πολιτισμοί δεν συγκρούονται. Και τούτο διότι είναι προορισμένοι, από τη φύση τους, να διαλέγονται και να υπηρετούν τον 'Ανθρωπο και την Ειρήνη. Με άλλες λέξεις, οι πραγματικοί Πολιτισμοί χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας, δεν ορθώνουν τείχη διαχωρισμών».

Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε: «Οι χώρες μας είναι κληρονόμοι δυο μεγάλων πολιτισμών. Η συμμετοχή σας είναι τεράστια στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι λαοί μας αγωνίστηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μια σύγχρονη χώρα. Έφτασα στην Αθήνα χτες το βράδυ και αμέσως διαισθάνθηκα τον ελληνικό πολιτισμό».

«Δεν μιλάμε απλά για συνεργασία δυο χωρών αλλά δυο πολιτισμών. Ελπίζω ότι οι χώρες μας θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, θα συνεχίσουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές τους & θα λάμπουν στη νέα εποχή», συμπλήρωσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος έφτασε στην Ελλάδα λίγα λεπτά μετά τις 19:30 της Κυριακής, όπου τον υποδέχθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο γ.γ. της Προεδρίας, Γιώργος Γεννηματάς.

Ο Σι Τζινπίνγκ μετά τη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρίσκονται εμπορικές συμφωνίες, στενότερη οικονομική συνεργασία και επενδύσεις.

Φωτογραφίες: Eurokinissi & IntimeNews

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ