Σταύρος Θεοδωράκης: Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά του συμβουλίου αρχηγών -Ο Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το δημοψήφισμα ήταν αχρείαστο - iefimerida.gr

Σταύρος Θεοδωράκης: Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά του συμβουλίου αρχηγών -Ο Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το δημοψήφισμα ήταν αχρείαστο

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως επικεφαλής του Ποταμιού, στο κρίσιμο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το 2015
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως επικεφαλής του Ποταμιού, στο κρίσιμο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το 2015 / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοφότερος θα γινόταν ο ελληνικός λαός αν δίνονταν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος του 2015, υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Έχοντας λάβει μέρος σε εκείνο το ιστορικό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο Σταύρος Θεοδωράκης κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για δημοσιοποίηση των πρακτικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε μία μέρα μετά το τραγικό δημοψήφισμα, είμαστε με το ένα πόδι εκτός ευρώ, και είχαμε μια διορία λίγων ωρών από τους συμμάχους μας για να τους πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα "όχι"» είπε αρχικά, για να περιγράψει την κρισιμότητα εκείνου του συμβουλίου, μία ημέρα αφού ο ελληνικός λαός είναι ψηφίσει υπέρ του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα με ποσοστό 61,31%, έναντι 38,69% που είχε ταχθεί υπέρ του «ΝΑΙ» και της παραμονής της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τελικά, υπήρξαν πρακτικά;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως εκείνος πρώτος πρότεινε -λόγω της κρισιμότητας της στιγμής- να φύγουν από την αίθουσα οι πρακτικογράφοι, πρόταση με την οποία, όπως είπε, συμφώνησαν ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αλέξης Τσίπρας, και την τελική εντολή έδωσε ο προεδρεύων του συμβουλίου, τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτώμενος από τον Αντώνη Σρόιτερ, πώς είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας να ζητά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών εφόσον δεν υπήρχαν πρακτικογράφοι, ο πρώην πρόεδρος του Ποταμιού απάντησε πως ίσως οι πρακτικογράφοι άφησαν τα μαγνητόφωνά τους να γράφουν και άρα ίσως έχουν διασωθεί κάπου τα ηχητικά αρχεία.

Ο Τσίπρας «αποδέχθηκε ότι το δημοψήφισμα ήταν αχρείαστο»

Ο πρώην πολιτικός και νυν σχολιαστής στο δελτίο του Alpha υποστήριξε πως θα ήταν καλό να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά, εφόσον υπάρχουν.

«Μακάρι να έχει συμβεί αυτό» τόνισε, «για να μπορέσει ο ιστορικός του μέλλοντος να δει πώς ομονοήσαμε επτά άνθρωποι με διαφορετικές πεποιθήσεις για το συμφέρον της χώρας».

Πρόσθεσε πως «εκείνη την ημέρα ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αλλάξει τη στάση του, να συνεργαστεί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη», περιγράφοντας αυτό ως το «κυρίαρχο αφήγημα», που και «ο κ. Τσίπρας, με τη στάση του, λίγο-πολύ το έχει αποδεχτεί». Είπε, ακόμη, πως κάποιοι αντίπαλοί του προσπαθούν να εμφανίσουν αυτή τη στάση του ως «κωλοτούμπα» κάτι το οποίο ο ίδιος δεν ενστερνίζεται καθώς θεωρεί πως ο Τσίπρας τάχθηκε με την σωστή πλευρά της ιστορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα αποδεικνυόταν ότι ο κ. Τσίπρας εκείνη τη μέρα βρέθηκε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και αποδέχθηκε τις απόψεις της αντιπολίτευσης, αποδέχθηκε την ουσία, ότι ήταν ένα αχρείαστο δημοψήφισμα, που θα μας έβγαζε από την Ευρώπη, και ήρθε η στιγμή να ομονοήσουμε για να μείνουμε στην Ευρώπη, κάνοντας αυτόν τον συμβιβασμό, που ήταν αναγκαίος για τη χώρα», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο διάλογος του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Αντώνη Σρόιτερ

  • Τα πρακτικά δεν θα δημοσιοποιηθούν λοιπόν. Υπάρχουν εκείνοι που έζησαν εκείνο το δραματικό Συμβούλιο από κοντά και γνωρίζουν πολύ περισσότερα από τα όσα αναφέρονται στα πρακτικά. Ένας από αυτούς είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σταύρο, καλησπέρα. Αρχηγός του Ποταμιού τότε, πήρες μέρος σε εκείνη τη σύσκεψη, όπου για πολλούς κρίθηκε και το μέλλον της χώρας.

Σ.Θ.: Είμαστε μια μέρα μετά το τραγικό δημοψήφισμα. Είμαστε με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης, εκτός ευρώ και είχαμε μια διορία λίγων ωρών από τους συμμάχους μας να τους πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα ΟΧΙ.

Και αυτή τη διαβεβαίωση τη ζητούσαν οι σύμμαχοί μας, όχι από μία κυβέρνηση που έχει φερθεί ανεύθυνα και έχει οδηγήσει τη χώρα σε ένα δημοψήφισμα, αλλά από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπήρχε, λοιπόν, χρόνος για τσακωμούς και πολιτικαντισμούς.

Η κοινωνία έβραζε, κλειστά τα ταμεία, δεν υπήρχαν μισθοί, κλειστές οι τράπεζες.

Εκεί λοιπόν πρότεινα να φύγουν οι πρακτικογράφοι. Το πρότεινα στην αρχή, όταν είδα ότι ο καθένας ήθελε να ποζάρει και να λέει διάφορα.

Ο Μεϊμαράκης πρώτος, εκ δεξιών μου, συνηγόρησε, ο Τσίπρας είπε και αυτός «ναι, να φύγουν», και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στους πρακτικογράφους να φύγουν.

Κάποιοι σήμερα ισχυρίζονται ότι ναι μεν έφυγαν οι πρακτικογράφοι αλλά τα μαγνητόφωνα συνέχισαν να δουλεύουν. Οι πρακτικόγραφοι -που κάνουν στενογραφία- έχουν και ένα μαγνητόφωνο για να επιβεβαιώσουν τα γραφόμενα. Λένε λοιπόν ότι άφησαν τα μαγνητόφωνα να γράφουν.

Μακάρι θα έλεγα εγώ! Μακάρι, για να μπορέσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ο επόμενος Έλληνας, να δει πώς καταφέραμε επτά άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές τοποθετήσεις να ομονοήσουμε σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Εγώ θέλω να σε ρωτήσω γιατί ο κ. Τσίπρας ζητά τώρα να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά. Έχουν ειπωθεί πράγματα τα οποία αλλάζουν την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει μέχρι σήμερα ή ενισχύουν τη θέση του κ. Τσίπρα, ή ειπώθηκαν πράγματα από πολιτικούς αρχηγούς που θα τους έφερναν σε δύσκολη θέση σήμερα;

Σ.Θ.: Υπάρχουν δύο συγκρουόμενα αφηγήματα. Το ένα είναι το κυρίαρχο αφήγημα μέχρι σήμερα. Ότι εκείνη τη μέρα ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αλλάξει τη στάση του, να συνεργαστεί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη. Αυτό είναι το κυρίαρχο αφήγημα και λίγο-πολύ ο κ. Τσίπρας με τα όσα έχει πει και στη σύσκεψη των Αρχηγών αλλά και μετά το έχει αποδεχτεί. Κάποιοι, αντίπαλοί του, το ονομάζουν αυτό κωλοτούμπα. Εγώ δεν το λέω κωλοτούμπα. Λέω ότι τάχθηκε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας σε μια κρίσιμη στιγμή.

Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα άλλο αφήγημα, ότι όλα αυτά ήταν ένα διαβολικό σχέδιο της κυβέρνησης τους. «Να πάμε στο δημοψήφισμα, να πάμε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και να παρασύρουμε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στην πλευρά μας, για να πάρουμε ό,τι πήραμε από την Ευρώπη».

Νομίζω ότι «κάποιοι», δηλαδή, έχουν τη διάθεση να ξαναγράψουν ανάποδα την Ιστορία.

Θα κέρδιζε κάτι ο κ. Τσίπρας σε επίπεδο εικόνας, υστεροφημίας, πολιτικής θέσης σήμερα, αν αυτά τα πρακτικά με έναν μαγικό τρόπο δημοσιοποιούνταν;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σ.Θ.: Νομίζω ότι θα ήμασταν κερδισμένοι όλοι, γιατί στο τέλος της ημέρας ομονοήσαμε, αλλά νομίζω θα αποδεικνυόταν ότι ο κ. Τσίπρας εκείνη τη μέρα βρέθηκε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση και αποδέχθηκε τις απόψεις της αντιπολίτευσης, όχι με κραυγές και επιθετικούς χαρακτηρισμούς, αλλά αποδέχθηκε την ουσία, ότι ήταν ένα αχρείαστο δημοψήφισμα που θα μας έβγαζε από την Ευρώπη και ήρθε η στιγμή να ομονοήσουμε για να μείνουμε στην Ευρώπη, κάνοντας αυτόν τον συμβιβασμό που ήταν αναγκαίος για τη χώρα.

Και υπάρχουν και μερικές λεπτομέρειες που δεν είναι της ώρας να ειπωθούν σε ένα δελτίο ειδήσεων, που δημιουργούν πολλές αμφιβολίες αν υπήρχε το παραμικρό σχέδιο για τη χώρα. Το τηλέφωνο του Πούτιν, τα τηλέφωνα των άλλων ηγετών, που δεν είναι της ώρας να τα αναλύσουμε σε ένα δελτίο.

Άρα και εσύ είσαι υπέρ τού να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά.

Εάν και εφόσον υπάρχουν και είναι μαγνητοφωνημένα, προφανώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ