Σπεύδουν για εμβόλιο οι άνω των 60 ετών -Σε λίγο στη Βουλή ο Μητσοτάκης θα εξηγήσει το μέτρο - iefimerida.gr

Σπεύδουν για εμβόλιο οι άνω των 60 ετών -Σε λίγο στη Βουλή ο Μητσοτάκης θα εξηγήσει το μέτρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών δείχνει ότι αποδίδει, καθώς τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα εμβολιαστικά κέντρα, έχουν κλειστεί σχεδόν 10.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση από πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, όταν το προηγούμενο διάστημα ο μέσος όρος των ραντεβού δεν ξεπερνούσε τα 2.600.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3.

Στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών. Όπως αναφέρει, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού Covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:30 στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, και θα αναφερθεί στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές

Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον που προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως και η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας που οδηγεί στα όριά του το ΕΣΥ και σε αυξημένο αριθμό θανάτων οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60, με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ υπέρ των δομών υγείας σε όσους δεν κάνουν την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, όπως διευκρινίστηκε σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές», είπε άλλωστε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

Τα στοιχεία που οδήγησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με βάση τα επιστημονικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συγκεκριμένα:

  1. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου.
  2. 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
  3. 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
  4. 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
  5. Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3%, έναντι 5%-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
  6. Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Το ζήτημα της συνταγματικότητας

Πριν τη λάβει ωστόσο, έπρεπε να ζυγίσει διάφορα ζητήματα ανάμεσα στα οποία το νομικό σκέλος του μέτρου ώστε να μην τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, αλλά και το πολιτικό κόστος που θα είχε η απόφαση αυτή.

Όπως σημείωσε πάντως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης, δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου. «Δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα», είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ 100,3 , ενώ χαρακτήρισε το μέτρο της επιβολής των οικονομικών κυρώσεων ως απόλυτα αναγκαίο και κατάλληλο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι 100 ευρώ είναι μέτρο εξαναγκαστικό, αν υποθέσουμε ότι οι χαμηλόμισθοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά έχουν δυνατότητα εμβολιασμού, σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολιτική σύγκρουση

Εντωμεταξύ πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της Pulse, δείχνουν ότι το 66% των πολιτών λέει ναι στην επέκταση των εμβολιασμών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη οδήγησαν σε πολιτική σύγκρουση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «στοχοποίηση» των άνω των 60. «Πολύ φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα, από εκεί που τον κατηγορούσαμε, και νομίζω δικαίως, ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού. Διότι αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν» υπογράμμισε παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ. Όπως είπε η λογική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι τα ακραία και τιμωρητικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν με μέτρα ενθάρρυνσης και θετικά κίνητρα. «Αντί να βάζεις πρόστιμα θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνεις ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτοντας δύο αντιφατικές δηλώσεις του σε σχέση με τα κίνητρα για εμβολιασμούς. Όπως υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό για το freedom pass των νέων, κάνοντας λόγο για «χαρτζιλίκι και εξαγορά», ενώ σήμερα προκρίνει οικονομικά κίνητρα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση στους άνω των 60

Μέχρι στιγμής πάντως, τα σημάδια ως προς την πίεση που θα ασκήσει το μέτρο αυτό, είναι ενθαρρυντικά, καθώς σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση που έκλεισαν οι άνω των 60 σε μια μέρα.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, έχουν κλειστεί 10.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση από πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, όταν το προηγούμενο διάστημα ο μέσος όρος των ραντεβού δεν ξεπερνούσε τα 2.600.

Κορωνοϊός: Βαριά πρόστιμα σε ευρωπαϊκές χώρες για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα -Τι ισχύει

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η χώρα μας δεν είναι η πρώτη η οποία προχώρησε στο τολμηρό μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Πριν από λίγες μέρες η Αυστρία αποτόλμησε ένα βήμα αδιανόητο για δυτική χώρα, ανακοινώνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού της από τον Φεβρουάριο.

Μέχρι τότε κυβερνήσεις ανά την υφήλιο απέρριπταν κατηγορηματικά την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υιοθετώντας κίνητρα για να πείσουν τους ανεμβολίαστους να πάνε να κάνουν το εμβόλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση της Αυστρίας ακολούθησε το lockdown για τους ανεμβολίαστους, που καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε υιοθετήσει μέχρι τότε. Νωρίτερα, Ιταλία και Γαλλία ουσιαστικά κατέστησαν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, απαιτώντας πιστοποιητικά εμβολιασμού, φυσικής ανοσίας από νόσηση και αρνητικά τεστ κορωνοϊού για τη συμμετοχή σε δημόσιες συναθροίσεις, τα ταξίδια ή τη μετάβαση στους χώρους εργασίας, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Το Ισραήλ κατάφερε με το λεγόμενο «πράσινο πάσο» να βάλει φρένο στην εξάπλωση της Covid-19, αλλά όταν ήρε το μέτρο, και με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα το καλοκαίρι, βίωσε μια νέα έξαρση.

Η Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, πέτυχε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού με μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό εργαζομένων και σπουδαστών κι επιβάλλοντας κυρώσεις στους ανεμβολίαστους.

Στη Βραζιλία, από τη στιγμή που ορισμένες πόλεις άρχισαν να υιοθετούν το φθινόπωρο πιστοποιητικά εμβολιασμού, η κατάσταση άλλαξε άρδην και από εκεί που βρισκόταν στο έλεος της πανδημίας, τώρα έχει ξεπεράσει ακόμη και τη Βρετανία στον κατάλογο με τις πιο εμβολιασμένες χώρες του πλανήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αγγλία, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει, σχεδόν, επιτευχθεί «η ανοσία της αγέλης», ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά μέσο όρο περίπου 40.000 την ημέρα τον περασμένο μήνα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώσει την εκ νέου επιβολή περιορισμών, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς και για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινόχρηστους χώρους.

Σημειώνεται τέλος ότι ο επί θύραις νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τόνισε ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα μελετήσει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, επειδή «ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από αυτή την πανδημία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ