Σκληρή σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις - iefimerida.gr

Σκληρή σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Ο Χρυσοχοϊδης στην Επιτροπή της Βουλής
Αρχισε η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις /Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για νομοσχέδιο «χειρότερο και από εκείνο της χούντας», το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση απόσυρσή του, ενώ ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής επιφυλάχθηκε για τη στάση του κόμματος του με βάση τις αλλαγές που θα κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καραγκούνης: Η ΝΔ επανέφερε τη Δημοκρατία στον τόπο

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης ανέφερε ότι σε μια ευνομούμενη δημοκρατία τυγχάνουν προστασίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλα τα ατομικά δικαιώματα, τόσο το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι όσο και το δικαίωμα στην περιουσία, στη ζωή, στην ελεύθερη κίνηση και τόσα άλλα. «Η προάσπιση του ενός δικαιώματος περιορίζεται στο σημείο όπου προσβάλλει την ουσία και τον πυρήνα ενός άλλου δικαιώματος. Το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα στη ζωή την ελεύθερη κίνηση και την περιουσία. Ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να προστατεύσουμε όλους τους πολίτες ακολουθώντας τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο θέτει ρυθμιστικούς κανόνες με γνώμονα την υπεράσπιση της δημόσιας ασφαλείας και της ελεύθερης ανάπτυξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής των πολιτών», σημείωσε.

Ο κύριος Καραγκούνης ανέφερε, επίσης, ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ρυθμίζουν με τον ίδιο τρόπο τα ζητήματα των διαδηλώσεων θέτοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς.

«Στην Γερμανία οι διαδηλώσεις ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται και στο παρόν νομοσχέδιο, πρέπει οι συναθροίσεις να εγγράφονται στις αρχές 48 ώρες πριν την ανακοίνωση τους. Τα ίδια προβλέπονται και για τους περιορισμούς και για την διάλυση. Σε κάθε συγκέντρωση ορίζεται ένας πρόεδρος που λαμβάνει τις οδηγίες από τις αρχές και πρέπει να εξηγήσει σε κάθε συμμετέχοντα ότι προβλέπει το νομοσχέδιο μας. Στην Ισπανία όλες οι συναθροίσεις γνωστοποιούνται 10 μέρες νωρίτερα στις αρχές εκεί υπάρχει αστυνομικός που είναι ο σύνδεσμος των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Στη Σουηδία ισχύει ακριβώς το ίδιο, σχετικό αίτημα για άδεια διάλυση της συνάθροισης αν η συγκέντρωση συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη και χρήση βίας αν οι διαδηλωτές δεν υπακούσουν στις εντολές της αστυνομίας. Όλες αυτές οι χώρες που λαμβάνουν παρόμοια μέτρα είναι χώρες φασιστικές ή χώρες με χούντα; Προκαλεί θυμηδία η προσπάθεια κάποιων να θέλουν να συντηρήσουν αυτή την ανομία, να σκιαμαχούν και να φαιδροποιούν τον δημόσιο διάλογο μιλώντας για χούντες κι άλλα τέτοια γραφικά», ανέφερε ο κ. Καραγκούνης καικατέληξε αναφέροντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που επανέφερε τη δημοκρατία στην Ελλάδα δεν μπορεί να πληγεί από γραφικές κατηγορίες περί χούντας. «Αυτός που απακατέστησε την Δημοκρατία στην χώρα είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και είναι αυτός που είχε πει και το εννοούσε όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια. Οπότε αυτές οι φαιδρές κατηγορίες δεν αφορούν την παράταξη μας και δεν θα αφήσουμε μία χώρα και μία πρωτεύουσα να παραδίδεται στην ανομία επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν με διάφορες ιδεολογικού τύπου προφάσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ραγκούσης: Ίδιο και χειρότερα με τα νομοσχέδια της χούντας

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς λέγοντας πως το νομοσχέδιο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοσχέδια της... χούντας. Το χαρακτήρισε γελοίο και πρόσθεσε ότι πρέπει πάση θυσία ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι πίσω από όλα αυτά τα ψέματα κρύβεται ένα απολυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης και ένα ανελεύθερο και αυταρχικό κράτος που στήνεται μέρα με τη μέρα. «Δεν είναι πολιτικοί χαρακτηρισμοί αλλά ιστορικές αλήθειες αυτά που λέμε για διατάξεις παρόμοιες με τις διατάξεις της χούντας. Και είναι χειρότερο γιατί η χούντα έριχνε την ευθύνη στον οργανωτή ενώ εσείς απειλείτε με φυλακή και αυτούς που θα συμμετέχουν στην διαδήλωση. Ούτε η χούντα δεν το 'χει κάνει αυτό».

Ο κ. Ραγκούσης, με βάση την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας αναρωτήθηκε: «Είναι η Ελλάδα παραδομένη στους μπαχαλάκηδες είναι μια χώρα που 50 άτομα οπότε θέλουν κλείνουν έναν δρόμο; Δεν μπορεί σήμερα η ελληνική αστυνομία να απαγορεύσει χωρίς αυτό το νομοθέτημα μια συγκέντρωση αν πράγματι κινδυνεύει η δημόσια τάξη; Η απάντηση είναι ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα, αυτή είναι η ψεύτικη Ελλάδα που εσείς παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό»

Καμίνης: Δεν υπάρχουν δικλείδες δικαιοσύνης, θα περιμένουμε

Επικριτικός στις διατάξεις του νόμου ήταν και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης ο οποίος επιφυλάχθηκε να εκφράσει ποια τελικά στάση θα κρατήσει το κόμμα του περιμένοντας όπως είπε να δει αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα προχωρήσει σε αλλαγές. «Είναι δυνατόν κ. Υπουργέ που δηλώνετε σοσιαλδημοκράτης να μας φέρνετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο στο οποίο δεν υπάρχουν δικλείδες από την πλευρά της δικαιοσύνης στην απαγόρευση μιας διαδήλωσης. Το νομοσχέδιο αυτό είναι πάρα πολύ προβληματικό θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνετε για να καθορίσουμε, τη στάση μας» .

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε ντροπή του πολιτικού συστήματος το γεγονός βασιλικά και χουντικά διατάγματα παρέμειναν επί 45 χρόνια ζωντανά και καμία κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να φέρει ένα νομοσχέδιο και να τα καταργήσει. Μάλιστα είπε ότι είναι θέμα τιμής για την δημοκρατία και πρέπει να τα καταργήσει αυτά τα πράγματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως ο κύριος Καμίνης ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για το θέμα των διαδηλώσεων και τα δικαιώματα των πολιτών στην Αθήνα αναφέροντας ότι από το 2011 έως το 2015 έγιναν κατά μέσο όρο 1476 διαδηλώσεις το χρόνο. Μόνο 70 από αυτές είχαν πάνω από 1000 άτομα συμμετοχή.

Γκιόκας: Να το πάρετε άμεσα πίσω

Πολύ σκληρός ήταν ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας όποιο ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει ούτε από βελτιώσεις ούτε από διορθώσεις είναι ένα νομοθετικό τερατούργημα όχι μόνο βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδικήσει και ποινικοποιεί την ίδια την αμφισβήτηση και την δράση ενάντια στο σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης. Το νομοσχέδιο επαναφέρει διατάγματα του χουντικού νόμου του 1971 σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται και για απλή αντιγραφή με μετάφραση ρυθμίσεων από την καθαρεύουσα στην δημοτική. Εισάγει μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας πιο σύγχρονους πιο εξελιγμένους και κατά συνέπεια πολύ πιο επικίνδυνους. Η καρδιά του νομοσχεδίου πάνω στην οποία θεμελιώνονται και όλα τα υπόλοιπα είναι το άρθρο 19 για το οποίο δεν γίνεται λόγος από κανέναν. Το άρθρο αυτό ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική η θεολογία και πράξη αφού προβλέπει τη δημιουργία διευθύνσης πρόληψης της βίας στο υπουργείο προστασίας του πολίτη με στόχο την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας όπως η ριζοσπαστικοποίηση», σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ