Σκάνδαλο Folli Follie: Τα νέα στοιχεία που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα -Το email με την αναφορά στον Τσίπρα - iefimerida.gr

Σκάνδαλο Folli Follie: Τα νέα στοιχεία που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα -Το email με την αναφορά στον Τσίπρα

folie Follie
Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουν τον Όμιλο Folli Follie. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός».

Αυτή η φράση, η οποία περιλαμβάνεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, πυροδότησε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και πλέον μπαίνει και αυτή στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας για το εάν υπήρξαν παρεμβάσεις από πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα -και μάλιστα εν γνώσει του- ώστε να καθυστερήσουν οι έλεγχοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην εταιρεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τo email που «δείχνει» το Μαξίμου

Η επίμαχη ηλεκτρονική αλληλογραφία περιλαμβάνεται στην ενδιάμεση έκθεση έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου της PricewaterhouseCoopers (PwC), που έχει παραδοθεί στην 35η ανακρίτρια και έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία.

Στο πρώτο email που περιλαμβάνεται στην έκθεση, στις 9 Μαΐου 2018 το υψηλόβαθμο στέλεχος Ν.Σ. φέρεται να λέει στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Folli Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσο: «Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Ο κος Μπαλαούρας έστειλε μήνυμα στον κο Γκότση (σ.σ.: πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) και του ανέφερε την κατάσταση.

Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον Αντιπρόεδρο από τον κο Λ. Είπε και ο κος Τ. να μην βγει ανακοίνωση και να πάμε στις 16:15 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουμε μία κοινή γραμμή (αυτοί και εμείς). Ό,τι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 11 Μαΐου 2018 ακολουθεί το email από τον Ν.Σ. προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, όπου αναφέρεται ο Μάκης Μπαλαούρας ως «μπροστάρης» αλλά και τα ονόματα των Αλέκου Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτση και Σταύρου Αραχωβίτη. Δύο μέρες μετά, στις 13 Μαΐου 2018, ο ίδιος υπάλληλος ενημερώνει ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει ομαλά και πως θα χρειαστεί ένα «κονδύλι» για κάποιες «ανάγκες», έχοντας σε παρένθεση τον αριθμό 80. Ρωτά εάν θα προχωρήσει και η απάντηση του Τζ. Κουτσολιούτσου είναι «ναι».

80.000 ευρώ για χορηγία

Οπως αναφέρεται στην έκθεση της PwC, σε ατζέντα που ανευρέθη στα γραφεία της εταιρείας και που πιθανολογείται ότι ανήκει στον ταμία, εντοπίστηκε καταχώριση με την περιγραφή «Ν.Σ. (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΕΦ/ΑΓΟΡΑ)» για το ποσό των 80.000 με ημερομηνία 14-05-2018, μία ημέρα μετά το email για το «κονδύλι».

Επιπλέον, η έκθεση της PwC σημειώνει ότι σε ένα αρχείο excel, όπου φαίνονται να απεικονίζονται δαπάνες για τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, υπάρχει η εγγραφή «Γ.Κ. 80,000.00» με ημερομηνία 14-05-2018. Οταν το υψηλόβαθμο στέλεχος Ν.Σ. ρωτήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης από την PwC, φέρεται -σύμφωνα με την έκθεση- «να επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα ύψους 80 χιλ., αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν αν το αίτημα ήταν για πληρωμή σε μετρητά ή για κάποιο είδος φιλανθρωπικής δωρεάς».

Η έκθεση καταλήγει ότι «ο Ν.Σ. αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε οποιαδήποτε πληρωμή μετρητών ως απάντηση σε αυτό το αίτημα και αντ’ αυτού ισχυρίστηκε ότι προχώρησε σε μία χορηγία (ή χορηγίες) για φιλανθρωπικούς σκοπούς από την εταιρεία σε οντότητα ή οντότητες που εδρεύουν στην περιφέρεια που εκπροσωπούσε ο Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 29 Μαΐου 2018, όπως φαίνεται από την ηλεκτρονική αλληλογραφία, ο Μάκης Μπαλαούρας ενημερώνει για την κατάθεση της τροπολογίας των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, που ήταν ευνοϊκή για τα συμφέροντα της Folli Follie.

Στην έκθεση της PwC αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι επικοινωνίες μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του υψηλόβαθμου στελέχους Ν.Σ. εγείρουν υποψίες για προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων για την αντιμετώπιση της κρίσης», με την επισήμανση ωστόσο πως «δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν».

Ολοκληρώνεται η ανάκριση για τους παραποιημένους ισολογισμούς

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την εσωτερική αλληλογραφία της Folli Follie μελετώνται από εισαγγελέα Πρωτοδικών στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται μετά τις γιορτές. Εφόσον προκύψουν ευθείες αναφορές σε παράνομες ενέργειες των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η δικογραφία θα αποσταλεί στη Βουλή, ενώ το σκέλος που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα θα παραμείνει προς έρευνα από την Εισαγγελία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ενώ έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος ερευνών γύρω από τη Folli Follie, η ανάκριση για τους παραποιημένους ισολογισμούς βαίνει προς ολοκλήρωση. Σήμερα θα δώσουν συμπληρωματικές απολογίες και οι τελευταίοι κατηγορούμενοι από τους συνολικά 30 εμπλεκόμενους στην υπόθεση και αναμένεται η ογκωδέστατη δικογραφία να εισαχθεί σε δικαστικό συμβούλιο.

Χθες οδηγήθηκαν ενώπιον της 35ης ανακρίτριας -από τις φυλακές όπου κρατούνται- ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης, για να απολογηθούν συμπληρωματικά, καθώς το κατηγορητήριο σε βάρος τους έχει επεκταθεί χρονικά προς τα πίσω και φτάνει έως το 2008 για περιπτώσεις χειραγώγησης μετοχών, ενώ έχουν προστεθεί και άλλες περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Συμπληρωματική απολογία έδωσε και η σύζυγος του Δ. Κουτσολιούτσου, η οποία αντιμετωπίζει και αυτή κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ