Επανέλαβε τη δέσμευσή του για εκλογές την άνοιξη του 2027 ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στο «Ενώπιος Ενωπίω».
Επίσης, περιέγραψε τη στρατηγική αντιμετώπισης ενός κόμματος του Αντώνη Σαμαρά, αν και ευχήθηκε να μην κάνει αυτό το βήμα ο πρώην πρωθυπουργός, και έθεσε την αυτοδυναμία ως στόχο της ΝΔ στις εκλογές, περιγράφοντας την αδυναμία των κομμάτων να συνεργαστούν.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε προεκλογικούς ρυθμούς, παρότι προσδιόρισε με σαφήνεια τις κάλπες για το 2027. Ξεδίπλωσε τη στρατηγική του για τις επικείμενες εκλογές και εξαπέλυσε φαρμακερά βέλη για τους αντιπάλους τους. «Θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τον εκλογικό κύκλο», ξεκαθάρισε, θέλοντας να κλείσει τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά τις εισηγήσεις περί του αντιθέτου, που επιβεβαίωσε πως δέχεται. Παράλληλα, έκοψε τα διάφορα σενάρια που διακινούνται από διάφορα κέντρα για πρώτο κόμμα τη ΝΔ αλλά με άλλον πρωθυπουργό όταν σχηματιστεί κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι πολίτες δεν εκλέγουν μόνο κυβέρνηση, διαλέγουν πρωθυπουργό».
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα-«καμπανάκι» στον Σαμαρά
Ο ίδιος δείχνει πως έχει επιλέξει τον μαραθώνιο από τον αγώνα ταχύτητας, εκτιμώντας ότι το «ντεπόζιτο» της ΝΔ διαθέτει περισσότερα «καύσιμα» για να αντεπεξέλθει στον αγώνα έναντι των αντιπάλων της. Σε αυτούς συγκαταλέγεται πλέον ο Αντώνης Σαμαράς, που πυκνώνει τις επιθέσεις του προς την κυβέρνηση και όλα δείχνουν πως προετοιμάζει το δικό του κόμμα. Ίσως να είναι και ο πιο επικίνδυνος εκ των αντιπάλων, καθώς μπορεί να στερήσει ψηφοφόρους από τη ΝΔ, αποδυναμώνοντας το ποσοστό της. Γι’ αυτό ήδη χτίζεται η στρατηγική με την οποία θα αποκρούσει η κυβερνητική παράταξη την απειλή και αποτυπώθηκε στην απάντηση του κ. Μητσοτάκη: «Εύχομαι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα αντιληφθεί ότι θα είναι πολύ κακό και για τη δική του υστεροφημία να επιχειρήσει να κάνει ζημιά στην παράταξη», είπε, έχοντας προηγουμένως ρίξει το καρφί για το παραταξιακό… παρελθόν του κ. Σαμαρά. «Δεν μπορώ να διανοηθώ, λοιπόν, ότι τελικά ο άνθρωπος αυτός θα κάνει κάτι το οποίο θα ζημιώσει την παράταξη που του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και που τον έκανε πρωθυπουργό», σημείωσε και ευχήθηκε να μη διαψευστεί από τις εξελίξεις.
Η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη πιστοποιεί ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο, παρότι τον χαρακτήρισε «καλό πρωθυπουργό, ο οποίος πήγε τη χώρα μπροστά, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία». Ωστόσο, δεν θεωρεί λάθος τη διαγραφή του, αντιθέτως τα όσα ακολούθησαν επιβεβαίωσαν την απόφαση που πήρε.
Μητσοτάκης: «Μονόδρομος η αυτοδυναμία» -Τι είπε για Καραμανλή, το «καρφί» για Τσίπρα
Πιο προσεκτική ήταν η διατύπωση για τον έτερο πρώην πρωθυπουργό της παράταξης, τον κ. Καραμανλή, ο οποίος επίσης κινείται σε παράλληλη πορεία. «Δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα και δεν συμφωνούμε σε όλα. Από μένα, όμως, η σχέση θα είναι πάντα μια σχέση αξιοπρεπής και λειτουργική», είπε χαρακτηριστικά.
Με τον κ. Τσίπρα να παίρνει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις έναντι του ΠΑΣΟΚ, του οποίου «η βελόνα κινείται προς τα κάτω», ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε δηκτικά τη δημιουργία νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό. «Του κ. Τσίπρα τρεις φορές "τού πήραν το δίπλωμα" οι Έλληνες πολίτες, και τώρα φτιάχνει ένα καινούργιο κόμμα, θέλει να οδηγήσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Επανέφερε ως κεντρικό δίλημμα των εκλογών το «ποιος θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα» και περιγράφοντας το περιβάλλον ασυνεννοησίας και τοξικότητας μεταξύ των κομμάτων έδειξε ως μονόδρομο την αυτοδυναμία για τη ΝΔ. «Με βάση το τι έχουν πει τα άλλα κόμματα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά μόνο η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε, προβάλλοντας ως επιχείρημα «την ανάγκη να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα χάνεται σε παζάρια κομματικών διευθετήσεων και συνεννοήσεων», ειδικά «σε μια εποχή που πρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και είναι πολύ σημαντικό το τιμόνι της χώρας να κρατιέται σταθερά».