Οι θέσεις των κομμάτων για το «πόθεν έσχες» -Τι είπαν οι εισηγητές για το σχέδιο νόμου - iefimerida.gr

Οι θέσεις των κομμάτων για το «πόθεν έσχες» -Τι είπαν οι εισηγητές για το σχέδιο νόμου

ΣΥΡΙΖΑ, Βουλή
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι θέσεις των κομμάτων για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορούν το «Πόθεν Έσχες».

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Το σχέδιο νόμου στοχεύει στη διαφάνεια και στην πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας

«Το σχέδιο νόμου για το πόθεν έσχες προωθεί την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας, τη σαφή οριοθέτηση του ελεγκτικού έργου με αναβάθμιση της ποιότητάς του και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του προς όφελος ελεγκτών και ελεγχόμενων», ανέφερε νωρίτερα, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στη διαφάνεια, ότι με τις προωθούμενες διατάξεις θα αυξηθούν οι δηλώσεις που κάθε χρόνο θα πρέπει να ελέγχονται, θα σταματήσει η πολυδιάσπαση του ελεγκτικού έργου, θα υπάρξει πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής πόθεν έσχες, με άντληση των απαιτούμενων παραστατικών με ηλεκτρονικό τρόπο. Επισήμανε εξάλλου ότι καταργείται η διαδικασία έγκρισης της δήλωσης από τους συζύγους, τους εν διαστάσει συζύγους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης, μέσω της θέσπισης αυτοτελούς υποχρέωσης όλων αυτών των κατηγοριών για υποβολή δήλωσης.

Αναφερόμενος στο πολιτικό πλαίσιο της σημερινής συζήτησης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιχείρησε κακοπροαίρετα και πολωτικά σύνδεση του σημερινού νομοθετήματος με ατυχείς μεμονωμένες περιπτώσεις και περιστατικά, για τα οποία υπήρξε άμεση και καταλυτική παρέμβαση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού».

Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) για «πόθεν έσχες»: Πώς ελέγχονται η πανάκριβη καμπάνια της ΝΔ ενόψει εκλογών και οι εκδηλώσεις των υποψηφίων της

Η κυβέρνηση φέρνει άρον-άρον, πριν τις εκλογές, ένα νομοσχέδιο, για το οποίο υπάρχουν απορίες και ερωτηματικά, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να απαντήσει στα πολιτικά ζητήματα που έθεσε όλες τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σε σχέση με τα κομματικά δάνεια, τα δάνεια μελών της κυβέρνησης, τις υποθέσεις «τύπου Πάτση» που «πέρασαν κάτω από τα ραντάρ» της επιτροπής ελέγχου των πόθεν έσχες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχέση, ειδικότερα, με τα πόθεν έσχες, ο κ. Ζαχαριάδης αναρωτήθηκε πώς ελέγχονται η πανάκριβη καμπάνια της ΝΔ ενόψει των εκλογών αλλά και οι πανάκριβες εκδηλώσεις των υποψηφίων της, με φωτογραφίσεις και πολυτελείς δεξιώσεις.

Ιδίως σε σχέση με τις δηλώσεις πόθεν έσχες των αιρετών, ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει, σήμερα έστω, να συμπεριλάβει τροποποίηση στο κείμενο του σχεδίου προκειμένου ρητώς να προβλέπεται η δημοσιοποίηση των δηλώσεων των συζύγων των πολιτικών, διότι από τις προωθούμενες διατάξεις η υπαγωγή των δηλώσεων των συζύγων σε δημοσιοποίηση είναι στον αέρα.

Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Υπάρχουν προβληματικές ρυθμίσεις, να πάψουν πρόσωπα με κρατική εξουσία να διαχειρίζονται δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και έργων

«Υπάρχουν προβληματικές ρυθμίσεις που πρέπει να διορθώσουμε», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης.

Ο βουλευτής ζήτησε, μεταξύ άλλων, αυστηρή τήρηση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων, να αποδίδεται σε παραδρομή μια ανακριβής ή ελλιπής δήλωση, μόνο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η διακρίβωση της νομιμότητας της πηγής προέλευσης περιουσιακών στοιχείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χάρης Καστανίδης επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει διαφορετική ποινική αντιμετώπιση αιρετών και απλών πολιτών.

«Το βασικό αδίκημα της μη υποβολής δήλωσης "πόθεν έσχες" ή της δήλωσης ανακριβούς ή ελλιπούς δήλωσης "πόθεν έσχες" το τιμωρείτε με φυλάκιση. Αυτό προβλέπει το άρθρο 39, ότι τιμωρείται με φυλάκιση ακόμα και δέκα ημέρες. Εάν ένας πολίτης κάνει ανακριβή δήλωση του Νόμου 105, δηλαδή την υπεύθυνη δήλωση που δηλώνει τα στοιχεία του, τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Τι λέτε; Είναι ανεκτό για εμάς αυτό;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

«Στη σχέση πολιτικής και χρήματος, στις αθέμιτες χρηματοδοτήσεις προσώπων και πολιτικών κομμάτων, μια λύση υπάρχει... Να πάψει η δυνατότητα προσώπων που έχουν κρατική εξουσία στα χέρια τους να διαχειρίζονται δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, έργων και υπηρεσιών», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Κομνηνάκα (ΚΚΕ): Δεν μπορούν να διαρραγούν οι δεσμοί αίματος των επιχειρηματικών συμφερόντων με το αστικό κράτος

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορούν πράγματι να διαρραγούν οι δεσμοί αίματος, που έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα με το αστικό κράτος και τους θεσμούς του», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και υπογράμμισε ότι είναι αυτοί οι δεσμοί που «αντικειμενικά γεννούν στο πλευρό των νόμιμων ή των νομότυπων συναλλαγών και τα πολλά φαινόμενα διαφθοράς, φαινόμενα που είναι σύμφυτα με το σύστημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βουλευτής, όπως έκανε και τις προηγούμενες ημέρες, στο στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δήλωσε απολύτως αντίθετη με την «υπεροπλία» στην οποία εξελίσσεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θεσμό «με ιδιαίτερα αντιδραστικό και επικίνδυνο, για τους λαούς, χαρακτήρα του».

Μυλωνάκης (Ελλ. Λύση): Καταγγελία για αποκλεισμό της ελάσσονος αντιπολίτευσης από την επιτροπή ελέγχου των πόθεν έσχες

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης κατήγγειλε τον αποκλεισμό των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, από την επιτροπή ελέγχου των πόθεν έσχες.

Ο κ. Μυλωνάκης δήλωσε την αντίθεσή του με την τροποποίηση την οποία προτίθεται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου οι δικαστές να έχουν την πλειοψηφία στην επιτροπή που ελέγχει τις δικές τους δηλώσεις πόθεν έσχες. Επισήμανε, παραλλήλως, ότι πρέπει να ελέγχεται η πορεία εξυπηρέτησης των δανείων των πολιτικών προσώπων και να ελέγχεται και η περιουσιακή κατάσταση των προσώπων που απαρτίζουν τα ΔΣ των ΜΚΟ.

Απατζίδη (ΜέΡΑ25): Η ουσία που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να θεραπεύσει, παραμένει

«Η ουσία που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να θεραπεύσει, παραμένει», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βοά ο τόπος για τις πηγές εισοδήματος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Για το κράτος, όμως, είναι όλα καλώς καμωμένα. Αλλά είμαστε μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ