Ο Πομπέο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας - iefimerida.gr

Ο Πομπέο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάικ Πομπέο, χαμογελαστοί στις ΗΠΑ
Διπλωματικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκική -Φωτογραφία: AP Photo/Cliff Owen
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διπλωματική πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναλαμβάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δύο ημέρες μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ.

Με αποκλειστική δήλωσή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο χθες το βράδυ μετά την δεξίωση που παρέθεσε για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του iefimerida.gr ότι επίκειται διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ο κ. Πομπέο στέλνει στην περιοχή ως μεσολαβητή των ΗΠΑ τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ. Ο κ. Πάλμερ αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, ενώ έχει ήδη προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου.

Κατά τις πληροφορίες, εφόσον όλα πάνε καλά στις διερευνητικές επαφές, θα παρέμβει και ο ίδιος ο Μάικ Πομπέο σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο.

Οι επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Τραμπ για την τουρκική προκλητικότητα

Οπως σημείωνε νωρίτερα το iefimerida.gr, το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ουσιαστικά ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο ενός διπλωματικού αγώνα της κυβέρνησης για την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας και την προώθηση των εθνικών θεμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αφορούσαν μόνο αυτό, αλλά, λόγω της συγκυρίας, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις επαφές του με την αμερικανική κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον.

Και οι δύο πλευρές πιστοποίησαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να δρέψει τους καρπούς αυτής της σχέσης. Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, δεν στάθηκε μόνο στην αναφορά των τουρκικών προκλήσεων και των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας, αλλά παρουσίασε με έμφαση «τι είναι έτοιμη να κάνει η Ελλάδα αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές της», όπως το έθεσε πηγή με γνώση των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο.

Αυτό οδήγησε και στην «πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πώς μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», όπως είπε ο πρωθυπουργός στους Ελληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μητσοτάκης δεν προσωποποίησε το πρόβλημα της Τουρκίας με τον Ερντογάν

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε από την πρώτη στιγμή, όταν έγιναν οι κοινές τοποθετήσεις με τον κ. Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, να μην προσωποποιήσει στον πρόεδρο Ερντογάν τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε να παρουσιαστεί ως ένας πρωθυπουργός που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να ζητήσει μια δήλωση συμπαράστασης και την επίπληξη του κακού γείτονα, αλλά ως ηγέτης μιας χώρας που αναλαμβάνει τον ρόλο του σοβαρού παίκτη της περιοχής.

Η υπογραφή για τον EastMed, η πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 και την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών, η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και οι δυνατότητες επενδύσεων που παρουσιάζει η χώρα αποτέλεσαν ισχυρά όπλα της ελληνικής αποστολής στις συζητήσεις με την αμερικανική ηγεσία.

Η Ανατολική Μεσόγειος ενδιαφέρει στρατηγικά τις ΗΠΑ

Όσο η Τουρκία «κλίνει» προς την Ανατολή και απομακρύνεται από τις δομές της Δύσης, σε επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς και συμμαχιών, τόσο αυξάνεται ο ζωτικός χώρος της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο. Αυτό τον ζωτικό χώρο επιχειρεί να καλύψει η κυβέρνηση με τις κινήσεις που κάνει στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μετατρέπεται σε περιοχή μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό αποτυπώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία ασκεί σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις συζητήσεις που έγιναν κατέστη σαφές ότι στον αντίποδα μιας Τουρκίας που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή και δυναμιτίζει το κλίμα, η Ελλάδα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας. Μια δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί σταθερό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κοινή αντίληψη και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών για την περιοχή και τις προοπτικές της δημιουργούν μια ασπίδα για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Για πάρα πολλά χρόνια η πολιτική της Αθήνας στο τρίγωνο με την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα περιγραφόταν από «το τηλεφώνημα του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του ώστε να σβήσει η φωτιά που είχε ξεσπάσει και να μην καεί η γειτονιά», όπως το περιέγραφε έμπειρος διπλωμάτης. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για «να μην τολμήσει κανείς να ανάψει τη φωτιά».

Αν το επόμενο διάστημα δεν ανάψει κάποια επικίνδυνη σπίθα, τότε η επιτυχία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, για την οποία μιλά η κυβέρνηση, θα είναι εμφανής σε όλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ