Πλεύρης σε ΣΥΡΙΖΑ για τη δικαστική εκκρεμότητα Λοβέρδου σχετικά με τη Novartis: «Στοχοποιείτε τους εισαγγελείς» - iefimerida.gr

Πλεύρης σε ΣΥΡΙΖΑ για τη δικαστική εκκρεμότητα Λοβέρδου σχετικά με τη Novartis: «Στοχοποιείτε τους εισαγγελείς»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή
Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή / Φωτογραφία αρχείου: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με δηκτικό τρόπο απάντησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ερώτηση που κατέθεσαν σε εκείνον και στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη, ζητώντας να ενημερωθούν γιατί το Δημόσιο δεν δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής στη δικαστική εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή την απαλλακτική πρόταση που υπέβαλε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Μαρία Κάψου, προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον κ. Λοβέρδο, η οποία, κατά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηριζόταν σε πρόδηλα νομικά και ουσιαστικά σφάλματα, παραλείψεις και ασάφειες, αβάσιμους και καινοφανείς συλλογισμούς, παραποίηση εγγράφων και εσφαλμένη εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου.

Στην απάντησή του, ο κ. Πλεύρης καταλογίζει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρόθεση στοχοποίησης των εισαγγελικών λειτουργών. Το συνημμένο κείμενό τους, όπως σημειώνει ο υπουργός Υγείας, «το οποίο προφανώς έχει συνταχθεί από τον πρώτο υπογράφοντα κο Παύλο Πολάκη, δεν δύναται να αξιολογηθεί, όχι μόνο διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης σε ανοικτή ποινική υπόθεση, αλλά επιπλέον θα αποτελούσε και προσβολή της νομικής επιστήμης λόγω του περιεχομένου του».

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην απάντηση του υπουργού Υγείας, τα τρία παραπάνω υπουργεία, που ασχολούνται με την υπόθεση Novartis, ζήτησαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να υποδείξει τις ενδεικνυόμενες δικαστικές ή εξωδικαστικές ενέργειες για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας ή ηθικής βλάβης έχει υποστεί το Δημόσιο από τη φαρμακοβιομηχανία.

«Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους», συνεχίζει η απάντηση του κ. Πλεύρη, «με το υπ’ αριθμ. 2485 21ης και 23ης Δεκεμβρίου 2020 έγγραφό του πρότεινε μία σειρά από νομικές ενέργειες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής κατά του πρώην Υπουργού κ. Α. Λοβέρδου. Συγκεκριμένα, πρότεινε απλά να εξεταστεί κατά περίπτωση η δυνατότητα παράστασης του δημοσίου ή και των λοιπών δημοσίων νομικών προσώπων για υποστήριξη κατηγορίας σε εκκρεμείς ποινικές δίκες μόνο κατά το μέρος που αφορούν σε παράνομες συμπεριφορές στελεχών της εταιρείας που συνδέονται με τη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, σημειώνει ότι ενώ από τον Φεβρουάριο του 2018 είχε διαβιβασθεί ο φάκελος για τα 10 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και του κ. Λοβέρδου, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή και ειδικά για τον πρώην υπουργό υπήρξε και κλήση για ανωμοτί εξέταση από τον Μάιο του 2019, «η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουδεμία πράξη διενήργησε για να προβεί σε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής κατά του κ. Λοβέρδου και, αντιθέτως, επέλεξε να μη δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, ακριβώς διότι δεν υπήρχε τότε, όπως και τώρα, κάποιο στοιχείο που να δικαιολογεί μία τέτοια ενέργεια».

«Άλλωστε», προσθέτει στο ίδιο ύφος ο υπουργός Υγείας, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για να διεκδικήσει χρήματα από τη Novartis, στην οποία δεν έστειλε ούτε ένα τυπικό εξώδικο. Θυμίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας και διευκρινίζει ότι το δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα, εφόσον απαιτηθεί, να υποστηρίζει τις κατηγορίες στις εκκρεμείς ποινικές δίκες.

«Αναφορικώς με το σκέλος της ερώτησης που αφορά την κρίση στην απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, η οποιαδήποτε απάντηση συνιστά προσβολή της διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Πρόκειται για ευθεία παραβίαση αυτής της διάταξης, αλλά και στοχοποίηση των εισαγγελικών λειτουργών από τους ερωτώντες βουλευτές. Οι εισαγγελικές προτάσεις αξιολογούνται μόνο από τα αρμόδια δικαστικά όργανα και όχι από άσχετα προς τούτο όργανα, όπως είναι οι ερωτώντες βουλευτές. Το δε συνημμένο νομικό κείμενο, το οποίο προφανώς έχει συνταχθεί από τον πρώτο υπογράφοντα κο Παύλο Πολάκη, δεν δύναται να αξιολογηθεί, όχι μόνο διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης σε ανοικτή ποινική υπόθεση, αλλά επιπλέον θα αποτελούσε και προσβολή της νομικής επιστήμης λόγω του περιεχομένου του», καταλήγει η απάντηση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ