Πλεύρης: 6.412 υγειονομικοί σε αναστολή -Ερχονται κυρώσεις για ανεμβολίαστους - iefimerida.gr

Πλεύρης: 6.412 υγειονομικοί σε αναστολή -Ερχονται κυρώσεις για ανεμβολίαστους

Ο Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής, στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός Υγείας
Ο Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής, στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός Υγείας / Φωτογραφία: EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εχει αποτελέσματα η υποχρεωτικότητα! Θα το δείτε από τα στοιχεία: Υπήρχε νοσοκομείο με 35% εμβολιασμένους και πλέον έχει φτάσει στο 87%. Περιμέναμε αναστολές άνω των 10.000. Σας ανακοινώνω ότι έχουμε να κάνουμε με 6.412 αναστολές αυτή τη στιγμή» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Το υγειονομικό προσωπικό, που θα εμβολιαστεί, θα ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΥ δήλωσε στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή υπό τη νέα του ιδιότητα, ο κ. Πλεύρης, παρουσιάζοντας την τροπολογία ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων ανεμβολίαστου προσωπικού

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Έως τώρα, η κατεύθυνση ήταν ότι οι ανεμβολίαστοι θα επέστρεφαν στην εργασία τους 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους είπε ο κ. Πλεύρης. Σημείωσε ωστόσο ότι, επειδή είχε δοθεί η δυνατότητα σε όσους, έως την 31/8 έκαναν το 1ο εμβόλιο, να παρέμεναν στο σύστημα (υγείας), ανακοίνωσε ότι θα έρθει τροπολογία την άλλη εβδομάδα που θα δίδει τη δυνατότητα και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, με το που κάνουν το 1ο εμβόλιο, να μπορέσουν να μπουν στο σύστημα, ενώ είπε ότι τα πρώτα στοιχεία από την 1η και 2α Σεπτεμβρίου, δείχνουν ότι υπάρχουν δηλώσεις για εμβολιασμό. Ενημερώνοντας τη Βουλή για την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είπε ότι πάνω από το 90% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, με ποσοστό εμβολιασμένων στο 60% του γενικού πληθυσμού, και στο 66% του ενήλικου πληθυσμού. Οι ευάλωτες ομάδες είναι εμβολιασμένες, και αυτές προστατεύονται, και «εάν κάποιος πιστεύει ότι τα εμβόλια δεν κάνουν κάτι, θα έπρεπε οι αναλογία (εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων) στις ΜΕΘ να είναι αντίστοιχη».

Για τον αριθμό των υγειονομικών που μπήκαν σε αναστολή, είπε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 10.000 άτομα, αλλά με βάση τα πρώτα στοιχεία έχουμε 6.412 αναστολές. Άρα έχουμε ένα ποσοστό που δίνει δυνατότητα να διαχειριστούμε την κατάσταση στο ΕΣΥ με τη βοήθεια και των διατάξεων της σημερινής τροπολογίας. Για το ΕΚΑΒ, είπε ότι υπάρχουν 500 άτομα σε αναστολή (τα 400 είναι πληρώματα) σε σύνολο 4.800 απασχολούμενων. Στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι παραχωρούνται, με την σημερινή τροπολογία, υπηρεσίες του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι σήμερα δεν συζητάμε συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και όταν αυτές θα αποφασιστούν θα γίνουν με ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Τόνισε ότι εάν, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν ψηφιστούν οι διατάξεις της, θα υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του ΕΣΥ. Παρουσιάζοντας την τροπολογία είπε ότι δίνουν δυνατότητα (για τρεις μήνες) μετακινήσεων και πρόσληψης προσωπικού, για παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες (διαγνωστικές εξετάσεις), και δυνατότητα στο ΕΚΑΒ, εάν υπάρξει πρόβλημα, να γίνουν διακομιδές με ιδιωτικά ασθενοφόρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ανεμβολίαστοι ιδιώτες γιατροί δεν θα παρέχουν υπηρεσίες στις ιδιωτικές κλινικές Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι όπως στο ΕΣΥ, αντιστοίχως και οι ιδιώτες ιατροί που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ εξετάζεται το ποιες (άλλες) συνέπειες θα υπάρχουν σε ιδιώτες γιατρούς που δεν εμβολιάζονται: Δεν μπορεί ένας ανεμβολίαστος γιατρός να χειρουργεί ή να βλέπει ασθενή, είπε ο υπουργός Υγείας.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης είπε ότι το 4ο κύμα πανδημίας είναι προ των πυλών, ότι η νέα μετάλλαξη του ιού «Μ» δεν καλύπτεται από τα εμβόλια και ότι σε λίγο, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας θα μοιάζει με αυτή των 16.800 κρουσμάτων του Ισραήλ. «Αντί να ρίξετε το βάρος της δουλειάς σας να ενισχύσετε του ΕΣΥ, εμμένετε στο ότι για όλα θα μας σώσει το εμβόλιο, και βγάζετε σε αναστολή υγειονομικούς που δεν περισσεύει κανένας». Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίξαμε τον εμβολιασμό και έχουμε βάλει πλάτη, και μην μας κουνάτε το δάχτυλο, γιατί θα σας θυμίσω τι σας έκανε χθες το ΚΙΣ, είπε ο κ. Πολάκης.

Επίσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει προαποφασισμένες πολιτικές ιδιωτικοποίησης της υγείας. «Τρεις μήνες είναι αρκετοί για μπάζα και αρπαχτή» είπε ο κ. Πολάκης φέρνοντας ως παράδειγμα ότι εταιρεία σεκιούριτι δίνει 9 νοσηλεύτριες στο παράρτημα ΑΜΕΑ δυτικής Αθήνας. «Πάρτε την τροπολογία σας πίσω» ζήτησε από την κυβέρνηση ο κ. Πολάκης επαναλαμβάνοντάς τις προτάσεις του για περισσότερες ΜΕΘ, και για απόκτηση των φαρμάκων αντισωμάτων. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι καταψηφίζει την τροπολογία και περιέγραψε ως «παραμύθια της Χαλιμάς» τα περί λειτουργίας των 18 ΜΕΘ της επιτροπής «1821-2021 στο "Παπανικολάου" με το υπάρχον προσωπικό».

Την αποχή του Κινήματος Αλλαγής από την ονομαστική ψηφοφορία λόγω κατάθεσης «τροπολογιών-νομοσχεδίων», ανακοίνωσε ο Γ. Καμίνης. «Η αντιμετώπιση των κενών, λόγω της αναστολής, σημαίνει ότι πριν δεν υπήρχαν κενά σε γιατρούς, νοσοκόμους, πληρώματα ΕΚΑΒ;» αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ