Πιερρακάκης: Μας προβληματίζουν τα αποτελέσματα της PISA για τα σχολεία - iefimerida.gr

Πιερρακάκης: Μας προβληματίζουν τα αποτελέσματα της PISA για τα σχολεία

Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους στόχους του υπουργείου Παιδείας ανέλυσε με αφορμή τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή, ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε, ο Προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά δείχνει αύξηση των πόρων για την Παιδεία στα 255 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2019 έχει αυξηθεί κατά 16% και αυτό όπως τόνισε αντανακλά το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού στα θέματα και τις επενδύσεις στην Παιδεία. «Ο προϋπολογισμός για την παιδεία είναι προσαυξημένος κατά 255 ευρώ εκατ. σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το 2019, η αύξηση είναι άνω του 15%. Αυτό αντανακλά το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και τη συνολική δέσμευση της κυβέρνησης να επιταχύνουμε σε ό,τι αφορά την παιδεία και τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, επενδύοντας σε αυτήν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο νομοθέτημα που θα φέρει η Βουλή τον νέο χρόνο αφορά μια σειρά δράσεων. Μεταξύ άλλων, 140 εκατ. ευρώ θα «προικίσουν» 60 στοχευμένες δομές τύπου campus. Τα ΙΕΚ θα ονομαστούν σχολές ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Πιερρακάκης: Μας προβληματίζουν τα αποτελέσματα της PISA για τα σχολεία

Αποκωδικοποιώντας τους τρεις κύριους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στη νέα χρονιά, ο κ. Πιερράκακης επεσήμανε ότι θα χτίσουν πάνω σε όσα έκανε η κυβέρνηση την τελευταία 4ετία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας:

«Πρώτος στόχος είναι: Να δομήσουμε 60 στοχευμένες δομές τύπου "κάμπους" στην επαγγελματική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα. Να τα προικίσουμε με 114 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σε νέο εξοπλισμό στα επαγγελματικά εργαστήρια και με 130 νέους οδηγούς κατάρτισης στα ΙΕΚ, δηλαδή Νέα Επαγγέλματα τα οποία θα μετονομάσουμε σε σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η ιδέα είναι αυτά τα "κάμπους", να μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο στοχευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας και σε συνάρτηση με τις ανάγκες της αγοράς ευρύτερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεύτερος στόχος είναι: Το ανοιχτό σχολείο που έχει να κάνει με όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται, στο πλαίσιο ενός κόσμου που τρέχει, γιατί η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε. Πρέπει να ξεκινήσει η εποχή της περιέργειας, για να μπορέσουμε να διδαχτούμε από όλα εκείνα τα καλά παραδείγματα που υπάρχουν διεθνώς και να εφαρμόσουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Μιλώντας ειδικότερα για τα αποτελέσματα της PISA, ο υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε, ότι προβληματίζουν τα αποτελέσματα. Για αυτό και ο επόμενος στόχος είναι το «ανοιχτό σχολείο». «Μας προβληματίζουν τα αποτελέσματα της PISA, δεν περιιμένα την PISA όμως να μας το πει. Διότι όλες οι μεταρρυθμιστικές ενέργειες που έχουν γίνει την τελευταία 4ετία συντελούν ακριβώς στο να υπάρξει αντιστροφή αυτής της φοράς», είπε συγκεκριμένα.

Σε ό,τι αφορά τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στόχος μας είναι να επενδύσουμε στα σχολεία περισσότερο, με νέα βιβλία, πολλαπλά συγγράμματα από το 2025, να πάμε μάθημα-μάθημα, σχολείο-σχολείο και να κάνουμε πολύ στοχευμένες αλλαγές και να μπορέσουμε να κάνουμε το σχολείο μια γεννήτρια κοινωνικού κεφαλαίου με περισσότερο εθελοντισμό και να αναταχθεί, τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Σημειώνεται ότι οι αξιολογήσεις της PISA περιλαμβάνουν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, αλλά και ερωτήσεις που απαιτούν ανάλυση και εφαρμογή γνώσεων σε πρακτικά προβλήματα, προκειμένου να αξιολογήσουν την ικανότητα των μαθητών να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε πραγματικές καταστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρόσφατες τάσεις έχουν δείξει σημαντική πτώση των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών σε αυτές τις αξιολογήσεις, προκαλώντας ανησυχίες για την κατάσταση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πιερρακάκης στον τρίτο στόχο που όπως είπε, «πολιτική της κυβέρνησης είναι το ελεύθερο πανεπιστήμιο, γιατί πρέπει να αποδεσμευτεί από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και του κρατικού μονοπωλίου».

«Πιστεύουμε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι η ναυαρχίδα αυτής της στρατηγικής. Η διεθνοποίηση του δημοσίου πανεπιστημίου που έχει ξεκινήσει πολύ σθεναρά την τελευταία 4ετία, θα συνεχιστεί με ένταση. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, η πλειοψηφία τους να μπορεί να βρει το εκπαιδευτικό της πεπρωμένο στη χώρα μας και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους φοιτητές εδώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρέπει να μπορέσουμε ακόμα και τα μικρά προγράμματα να τα παρέχουν τα δημόσια πανεπιστήμια σε ξένους φοιτητές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης και συμπλήρωσε:

«Κάνοντας αυτά και επενδύοντας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, πάρα πολύ σημαντικά και στοχευμένα ποσά στα δημόσια πανεπιστήμια, θα απελευθερώσουμε τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το κρατικό μονοπώλιο.

Και αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αυτό να το κάνουμε με κανόνες, εύρυθμα, λειτουργικά και με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια».

Ο κ. Πιερρακάκης επέλεξε να κλείσει την ομιλία του με ένα άρθρο του Τόμας Φρίντμαν που είχε γράψει μόλις η Ελλάδα είχε υπογράψει το πρώτο μνημόνιο που έλεγε:

«Εγώ δεν θα παρακολουθώ όλες αυτές τις ορολογίες, δεν θα κοιτάζω τα μικροοικονομικά μεγέθη για το πώς πάει η Ελλάδα. Εγώ θα κοιτάζω κάτι άλλο, για το τι κάνουν οι νέοι Έλληνες. Αν τους δεις να φεύγουν, πούλα ελληνικά ομόλογα. Αν τους δεις να μένουν και κάποιοι να έρχονται ξεκίνα να αγοράζεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό ξεκίνησε να αντιστρέφεται τα τελευταία χρόνια. Έχουμε όλοι το εθνικό καθήκον, έχουμε όλοι την ευθύνη να το αντιστρέψουμε περαιτέρω για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε το συνολικό δυναμικό της χώρας μας στο οποίο η παιδεία εκ των πραγμάτων παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο, όχι μόνο κοινωνικό και οικονομικό αλλά την ισχύ της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Αντιδράσεις κομμάτων και απάντηση Πιερρακάκη

Τις αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας, προκάλεσαν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, χαρακτηρίζοντας τις οραματικές αλλά αμφίβολες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σημείωσε ότι μπορεί να είχε ένα οραματικό χαρακτήρα η ομιλία του υπουργού Παιδείας, ωστόσο απέχει πολύ από την εφαρμογή του, ενώ δεν ακούστηκε τίποτα για την ενίσχυση του δημόσιου ανοιχτού πανεπιστημίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, τόνισε ότι «για να προχωρήσουν πράγματι οι αναγκαίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να γίνει ένας ουσιαστικός θεσμικός διάλογος και να δοθούν οι κατάλληλοι πόροι, κάτι που ωστόσο δεν αποτυπώνεται στο νέο προϋπολογισμό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αρκετά κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ στις δαπάνες για την παιδεία και κοντά στις τελευταίες θέσεις».

Απαντώντας ο κ. Πιερρακάκης αντέτεινε ότι «όλοι πρέπει να δούμε πιο ανοιχτά και υπεύθυνα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και για το πώς θα προχωρήσει η χώρα μπροστά», σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή για την επαγγελματική κατάρτιση θα είναι μια ευκαιρία για όλους ώστε να γίνει μία ανοιχτή και χωρίς υποκρισία συζήτηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ