Πέθανε ο Μάκης Μαΐλης -Ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ - iefimerida.gr

Πέθανε ο Μάκης Μαΐλης -Ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ

Ο Μάκης Μαΐλης
Ο Μάκης Μαΐλης / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, έφυγε από τη ζωή.

Ο Μάκης Μαΐλης γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 21 Γενάρη του 1950. Το 1969 εντάχθηκε στην ΚΝΕ και το 1973 οργανώθηκε στο ΚΚΕ.

Συμμετείχε στις καταλήψεις της Νομικής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα. Στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1978) εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και στο 12ο Συνέδριο (1987) εκλέχτηκε τακτικό μέλος της. Ηταν μέλος της ΚΕ μέχρι και τον θάνατό του. Είχε διατελέσει επίσης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ανέλαβε σειρά υπεύθυνων χρεώσεων, όπως υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, στον «Ριζοσπάστη» και τον «902» κ.α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΚΝΕ: Με ανείπωτη θλίψη αποχαιρετούμε ένα άξιο στέλεχος

«Με μεγάλη συγκίνηση και ανείπωτη θλίψη το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ αποχαιρετάμε τον σύντροφο Μάκη Μαΐλη, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε. Ένα άξιο στέλεχος του ΚΚΕ με πολύχρονη και μεγάλη προσφορά για το Κόμμα μας, για το δίκιο του λαού» αναφέρει ανακοίνωση της ΚΝΕ.

«Ο σ. Μάκης Μαΐλης οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1969, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μέσα στα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας, με το ΚΚΕ στην παρανομία. Συμμετείχε ενεργά στις καταλήψεις της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, στον αντιδικτατορικό αγώνα, βάζοντας το δικό του, ξεχωριστό λιθαράκι στην οργάνωση της πάλης, στον χαρακτήρα της ΚΝΕ, ως νεολαίας του ΚΚΕ, τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της.

Ως μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο σ. Μάκης Μαΐλης είχε καθοριστική συμβολή στην προβολή της ταξικής αλήθειας στην ΚΝΕ, στη μεταλαμπάδευση της πρωτοποριακής επαναστατικής αντίληψης και δράσης του ΚΚΕ, στην ανάδειξη της ιστορίας του Κόμματός μας, των εκτιμήσεων και των σύγχρονων συμπερασμάτων από τη μελέτη της.

Η πορεία, η ζωή, η στάση του απέναντι στον ταξικό αντίπαλο αποτελούν ενσάρκωση των ιδανικών και αξιών του Κόμματός μας. Στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης, της ανατροπής του σοσιαλισμού και της προσπάθειας διάλυσης και μετάλλαξης του ΚΚΕ από τον οπορτουνισμό, ο σ. Μάκης Μαΐλης υπεράσπισε τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των επιθέσεων ενάντια στο Κόμμα, του αντικομμουνισμού, της ιστορικής διαστρέβλωσης και συκοφαντίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τελευταία του συνέντευξη στον "Οδηγητή", τον Μάρτιο του 2020, με αφορμή την Επανάσταση του 1821, ο σ. Μάκης Μαΐλης αναφέρει: «Διδασκόμαστε για τον καταλυτικό ρόλο της επαναστατικής οργάνωσης, στην προετοιμασία και διεξαγωγή μιας εξέγερσης. Δεν είναι πάντοτε πολλοί, εκείνοι, που βλέποντας μπροστά στην εποχή τους, γίνονται πρωτοπόροι. Όμως ο ρόλος τους είναι αναντικατάστατος στην προετοιμασία και την κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη εκείνη στιγμή της επαναστατικής ρήξης. Εμπνεόμαστε από τις αστείρευτες δυνάμεις του επαναστατημένου λαού. (…) Η Ιστορία αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο και γι' αυτό αξίζει -και πρέπει- να τη μελετάμε. Γιατί αντλούμε διδάγματα χρήσιμα και απαραίτητα στους σύγχρονους ταξικούς αγώνες».

Έτσι θα θυμόμαστε τον σ. Μάκη Μαΐλη, ακούραστο, σεμνό, με ανεξάντλητη πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης» υπογραμμίζει η ΚΝΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή της εφράζοντας τα πιο θερμά της «συλλυπητήρια στη σύζυγό του, συντρόφισσα Κατερίνα, στα δύο του παιδιά, σύντροφο Νίκο και συντρόφισσα Ελένη, και τους οικείους του»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μάκης Μαΐλης ΚΚΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ