ΠΑΣΟΚ: Το στοίχημα της επιστροφής στη δεύτερη θέση -Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη και τα ψηφοδέλτια της Αττικής - iefimerida.gr

ΠΑΣΟΚ: Το στοίχημα της επιστροφής στη δεύτερη θέση -Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη και τα ψηφοδέλτια της Αττικής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi (ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ

Η μείωση της διαφοράς του ΠΑΣΟΚ με την ΕΛΑΣ που καταγράφηκε στην δημοσκόπηση της GPO για το iefimerida, κάνει την Χαριλάου Τρικούπη να διαμορφώνει ακόμα πιο άμεσα την στρατηγική της επιστροφής στη δεύτερη θέση.

  • Το ΠΑΣΟΚ ενισχύει τα ψηφοδέλτιά του στην Αττική, κατευθύνοντας εκεί νέες "μεταγραφές" όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Μυρτώ Κοροβέση. Στόχος είναι η αύξηση των ποσοστών σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες όπως ο Πειραιάς και η Ανατολική Αττική.
  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης καθιστά κεντρική προγραμματική αιχμή την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Στις δεσμεύσεις του περιλαμβάνονται επίσης το νέο ΕΚΑΣ, η άρση ανισοτήτων στις συντάξεις χηρείας και το ξεπάγωμα των επικουρικών συντάξεων για την στήριξη των συνταξιούχων.
  • Η πρόταση για την 13η σύνταξη αποτελεί διαχωριστική γραμμή με την ΕΛΑΣ, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για αναξιοπιστία. Επισημαίνει τις αντιφατικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αρχικά την απέρριπτε ως λαϊκισμό.
  • Η Νάντια Γιαννακοπούλου δέχθηκε την απόλυτη στήριξη του κόμματος μετά από τηλεοπτικό επεισόδιο με τον βουλευτή της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε μαζί της, ενώ εκδόθηκε αιχμηρή ανακοίνωση κατά του βουλευτή.

Συγκεκριμένα στην εκτίμηση ψήφου η ΕΛΑΣ βρίσκεται στο 15,7% με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί από απόσταση 2,6 μονάδων στο 13,1%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαφορά αυτή θεωρείται απολύτως μαχητή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σημειώνουν ότι μετά την ΔΕΘ παγιώνεται μια εικόνα έστω και μικρής ανόδου στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ την ώρα που η ΕΛΑΣ έχει πιάσει «ταβάνι» με πτωτική μάλιστα τάση.

Η άποψη αυτή βασίζεται και στα στοιχεία των ερευνών της GPO για το iefimerida που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο κέρδισε 1,7% ενώ η ΕΛΑΣ έχασε μια μονάδα. Με αυτά τα δεδομένα και εξετάζοντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και την άλλη πρόσφατη έρευνα, αυτής της Opinion Poll για το Action 24 που δείχνει ότι το τρωτό σημείο του ΠΑΣΟΚ που μεγαλώνει την διαφορά με την ΕΛΑΣ, είναι το λεκανοπέδιο γίνεται πλέον απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση του κόμματος στην Αττική.

ΠΑΣΟΚ: Απόλυτη προτεραιότητα τα ισχυρά ψηφοδέλτια στο λεκανοπέδιο

Έτσι ο Νίκος Ανδρουλάκης που ασχολείται με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στην τελική ευθεία, επιδιώκει να είναι όσο πιο ισχυρά και ανταγωνιστικά σε επίπεδο προσώπων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο και οι ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και άλλα στελέχη που εντάσσονται στην διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ, κατευθύνονται κυρίως στα ψηφοδέλτια της Αττικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτες σκέψεις άλλωστε για τις δύο τελευταίες «μεταγραφές» του ΠΑΣΟΚ, τον Ευάγγελο Αποστολάκη και την Μυρτώ Κοροβέση είναι για τα ψηφοδέλτια της Αττικής και όχι για την περιφέρεια. Ο ναύαρχος θεωρείται ιδανική επιλογή για την διεκδίκηση της έδρας και την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά ενώ η νεοεισερχόμενη Μυρτώ Κοροβέση όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσει την εκλογή της από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική. Στην ίδια κατεύθυνση η Νίνα Κασιμάτη επίσης προερχόμενη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμάται ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση της ένταξης της στο ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στην εκλογική της περιφέρεια την Β΄ Πειραιά.

Βασική αιχμή στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ η 13η σύνταξη

Την ίδια ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει βασική αιχμή των προτάσεων του την 13η σύνταξη. Εχθές μάλιστα από το ανάλογο βήμα, αυτό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας μίλησε για τις βασικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών πέρα από την 13η σύνταξη είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων, το νέο ΕΚΑΣ, το ξεπάγωμα των επικουρικών συντάξεων, η άρση ανισοτήτων στις συντάξεις χηρείας και την αύξηση στις αναπηρικές συντάξεις. Η 13η σύνταξη γίνεται παράλληλα και βασική διαχωριστική γραμμή του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ΕΛΑΣ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να στρέφει εμμέσως πλην σαφώς τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για αναξιοπιστία.

Τα πυρά Ανδρουλάκη στον Τσίπρα για τις θέσεις του

«Να επαναφέρουμε σταδιακά τη 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους. Όχι ως έκτακτο βοήθημα. Αλλά ως σύνταξη. Σε πρώτη φάση από το 2027, με πρόσθετο κόστος 420 εκ. ευρώ. Και στον τρίτο χρόνο της θητείας μας, με την ολοκλήρωση της παρέμβασης, με επιπλέον κόστος 840 εκ. ευρώ. Λέμε λοιπόν τι θα κάνουμε, πότε θα κάνουμε και πόσο κοστίζει» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την 13η σύνταξη. Για την στάση του Αλέξη Τσίπρα και της ΕΛΑΣ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε αφήνοντας αιχμές: «Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι, που έχουν αναγάγει την αναξιοπιστία σε επιστήμη, σε επάγγελμα. Έταζαν 13η σύνταξη το 2023, αλλά ξαφνικά σε καλύτερες δημοσιονομικές συνθήκες, που την προτείνει το ΠΑΣΟΚ, τη θεωρούν λαϊκισμό». Στις αρχές Οκτωβρίου έλεγαν ότι δημοσιονομικά «δεν μπορούμε να δώσουμε 13η σύνταξη». Και τέλος Οκτωβρίου μετά τις δημοσκοπήσεις, δεσμεύονται και λένε ότι πιθανό να δώσουν και αυτοί 13η σύνταξη. Τα λέω αυτά για να αξιολογήσετε τη συνέπεια και της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπολοίπων κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο σας. Και μιλώ για τα κόμματα τα κυβερνητικά».

Απόλυτη στήριξη στην Νάντια Γιαννακοπούλου

Πλήρη στήριξη μετά το επεισόδιο που είχε με τον Μακάριο Λαζαρίδη στον ΑΝΤ1 έχει η Νάντια Γιαννακοπούλου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να της τηλεφωνεί μετά την τηλεοπτική εμφάνιση της προκειμένου να εκφράσει την συμπαράσταση και την στήριξη του στο πρόσωπο της. Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε μια αρκετά αιχμηρή ανακοίνωση σε βάρος του βουλευτής της ΝΔ στην οποία αναφέρει: «Να τον χαίρεται η Νέα Δημοκρατία. Δια της επανειλημμένης αφωνίας της, επικροτεί και αποδέχεται αυτό το πολιτικό ύφος και ήθος. Την ευθύνη για τον βούρκο την έχει προσωπικά ο Πρωθυπουργός». Ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου στη δική της ανακοίνωση στρέφοντας τα πυρά της στον Μακάριο Λαζαρίδη ανέφερε: «Δεν θα με φιμώσει ούτε ο κ. Λαζαρίδης ούτε κανένας άλλος. Η αξιοπιστία του είναι όση και η αξιοπιστία των πτυχίων του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ