Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά το ΠΑΣΟΚ που μιλά για τον εκλογικό του στόχο, δηλαδή για τη νίκη στις εκλογές ακόμα και με μια ψήφο διαφορά, ξορκίζουν τη συζήτηση για κάλπες με διακύβευμα τη δεύτερη θέση. Θεμιτό και σεβαστό κάθε παράταξη να έχει τον στόχο της, εξίσου αυτονόητο όμως το να μην υποτιμάμε τους αριθμούς που είναι και το μόνο αντικειμενικό στοιχείο που έχουμε στα χέρια μας.
Με τα σημερινά δεδομένα, ακόμα και με απώλειες στα ποσοστά της, η κυβέρνηση προηγείται με double score από το δεύτερο κόμμα που στις δημοσκοπήσεις είναι το ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια των ποσοστών που καταγράφεται εδώ και χρόνια με αυξομειώσεις στις μετρήσεις δείχνει ότι η μάχη για τη δεύτερη θέση μόνο για υποβάθμιση δεν είναι. Αντιθέτως, με την έλευση στο πολιτικό σκηνικό των νέων κομμάτων του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού, η δεύτερη θέση δείχνει ότι μπορεί να φέρει μεγάλο ντέρμπι με το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι δεξαμενές ψηφοφόρων που αντλεί δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχουν περισσότερα κοινά σημεία με αυτές του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η Μαρία Καρυστιανού ποντάρει κυρίως στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο ωστόσο όλοι θέλουν το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των πολιτών που στις δημοσκοπήσεις εκφράζονται υπέρ της πολιτικής αλλαγής. Το ερώτημα είναι πώς θα διεκδικήσουν αυτούς τους ψηφοφόρους. Η Μαρία Καρυστιανού με καταγγελτικό λόγο και με πυρά κατά του πολιτικού συστήματος θα επιχειρήσει να πείσει ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων. Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «συμμορία» και ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει απαξιωθεί το Κοινοβούλιο, περνούν μάλλον εν αγνοία τους στο δικό της γήπεδο. Έχει αποδειχθεί ότι στην πολιτική κερδίζει αυτός που παίζει στην έδρα του, ο αυθεντικός. Ούτε ο Ανδρουλάκης ούτε ο Τσίπρας μπορούν να πείσουν ως αντισυστημικοί παίκτες του πολιτικού σκηνικού, καθώς ο πρώτος εκπροσωπεί ένα κόμμα εξουσίας και ο δεύτερος έχει υπάρξει πρωθυπουργός.
Οι αριθμοί επιμένουν να λένε την αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί στο κέντρο όταν δεν ταυτίζεται με δυνάμεις του λαϊκισμού. Υποχώρησε όταν συνυπέγραψε πρόταση μομφής με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και κέρδισε όταν τέθηκε υπέρ της αποστολής αμυντικής στήριξης στην Κύπρο. Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά και δείχνουν ότι το μεγάλο εκκρεμές των κεντρώων ψηφοφόρων δεν έχει «παντρευτεί» τη ΝΔ, αναζητά ωστόσο πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που δεν βλέπει μέχρι σήμερα. Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μόνιμη, η διάρκειά της οφείλεται στον αποπροσανατολισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΠΑΣΟΚ από το Κέντρο.
Όταν συνειδητοποιήσουν ότι οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο, με προτάσεις απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, θα γίνει εξίσου πειστική η συζήτηση για εκλογές με διακύβευμα την πρώτη θέση. Μέχρι τώρα η μάχη για τη δεύτερη θέση, και με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, δυστυχώς για την αντιπολίτευση είναι μονόδρομος.