Παναγιωτόπουλος: Τον Ιανουάριο στην Ελλάδα τα πρώτα έξι Rafale και η σύμβαση για τις φρεγάτες Belharra - iefimerida.gr

Παναγιωτόπουλος: Τον Ιανουάριο στην Ελλάδα τα πρώτα έξι Rafale και η σύμβαση για τις φρεγάτες Belharra

Η γαλλική φρεγάτα Belhara
Η γαλλική φρεγάτα Belharra
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 19 Ιανουαρίου θα φτάσουν (πιθανότατα) στην Ελλάδα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε σήμερα, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, για την ανταλλαγή ευχών με διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ακόμη ότι τον Ιανουάριο του 2022 θα κατατεθεί στη Βουλή, εάν όλα κυλήσουν βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, η σύμβαση για την πρόσκτηση των τριών φρεγατών Belharra.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, ανέφερε ότι για τις τρεις φρεγάτες Belharra το υπουργείο ζητά την εμπλοκή ελληνικών εταιρειών τού κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας στη διαδικασία ναυπήγησης, ενώ συμπλήρωσε ότι οι Γάλλοι «μάς προσφέρουν τα δύο πλοία πολύ γρήγορα» και συγκεκριμένα το 2025.

Εξάλλου, όπως είπε, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την εμπλοκή διασύνδεση των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας-Γαλλίας στην αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες». Υπενθυμίζεται, άλλωστε, η ναυπήγηση της φρεγάτας Belharra που θα εντάξει στον στόλο της και η Ελλάδα, ξεκίνησε η Γαλλία, στο ναυπηγείο της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Λοριάν.

Παναγιωτόπουλος: 5 δισ. ευρώ στο Πολεμικό Ναυτικό

Συνολικά, όπως ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, θα διατεθούν 5 δισ. ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό, εκ των οποίων περίπου τα 3 δισ. αφορούν τη σύμβαση για την πρόσκτηση των φρεγατών Belharra, ενώ ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ θα δοθεί για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών και περίπου μισό δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Πέρα από τα εξοπλιστικά προγράμματα που προχωρούν, ο υπουργός αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό για το νέο έτος υπογραμμίζοντας: «Ο σχεδιασμός είναι εύκολος, η χρηματοδότηση είναι το δύσκολο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των αεροσκαφών C-130, τονίζοντας ότι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει φέρει πρόταση από το Ισραήλ που περιλαμβάνει τη συντήρηση τριών εξ αυτών και η οποία προς το παρόν εξετάζεται. Ακόμη, επισήμανε ότι το υπουργείο συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι πιθανότατα τον Φεβρουάριο αναμένεται επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, αλλά και συνάντηση του ιδίου με τον Αμερικανό ομόλογο του. «Το κλίμα είναι παρά πολύ καλό στις σχέσεις των δυο χωρών και οφείλουμε να το εκμεταλλευθούμε αυτό», είπε.

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία θα συνεχιστούν, ενώ έθεσε τον χρονικό ορίζοντα για την επόμενη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης εντός του Μαρτίου του 2022.

Προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών στις Ένοπλες Δυνάμεις

Για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο στράτευμα, ο υπουργός σημείωσε ότι «απαιτείται πρώτα στέρεος κυρωτικός μηχανισμός προτού πάμε σε υποχρεωτικότητα». Όπως είπε, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμένων στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δήλωσε ότι στόχος είναι να «καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι μονάδες που βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη Ρωσία και την ένταση στα σύνορά της με την Ουκρανία, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι «η χώρα δεν πρέπει να απομονωθεί», διότι αυτό θα φέρει αποσταθεροποίηση. «Θα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο σημείο ισορροπίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρδαλιάς: Στόχος να συνδεθούν περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις με την κοινωνία

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι στόχος είναι η περαιτέρω σύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με την κοινωνία ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη -όπως είπε- «προσφορά τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας».

Μίλησε επίσης για το πρόγραμμα «Αιγίς 2», το οποίο θα «είναι προσαρμοσμένο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις», πλην των εξοπλιστικών προγραμμάτων και όπως υπογράμμισε «θα αναβαθμίσει το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

«Δουλεύουμε», προσέθεσε ο Ν. Χαρδαλιάς, «με εντολή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ώστε να ξεπεράσουμε λογικές του παρελθόντος που μας κρατούσαν πίσω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισήμανε, δε, ότι γίνεται «πολλή δουλειά σε πολύ χαμηλούς τόνους» με τη συνεργασία των Γενικών Επιτελείων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμπλήρωσε: «Φιλοδοξούμε να σας εκπλήξουμε δημιουργικά».

Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν, επίσης, οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ