Προανακριτική Novartis: Ο Τασούλας απορρίπτει το σκεπτικό του Τσίπρα -Η επιστολή του προέδρου της Βουλής | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Προανακριτική Novartis: Ο Τασούλας απορρίπτει το σκεπτικό του Τσίπρα -Η επιστολή του προέδρου της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας
Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έστειλε επιστολή-απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη.

Ο κ.Τασούλας απάντησε θεσμικά στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ απορρίπτει το σκεπτικό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτσι όπως διατυπώθηκε στη δική του επιστολή, ότι παραβιάστηκε δηλαδή η απόφαση της ολομέλειας από την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής να εξαιρεθούν οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος.

Οπως αναφέρει ο κ.Τασούλας η ολομέλεια αποφάσισε για την συγκρότηση της επιτροπής και όχι για τη σύνθεση της και προσθέτει:

«Επομένως δεν μου είναι κατανοητό κατά τί παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κύριος Τασούλας αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα ακυρότητας και μη σύννομης λειτουργίας της επιτροπής σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα δύο μέλη μετά την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου και λέει χαρακτηριστικά: «Μάλιστα η απόφαση της Ολομέλειας για 26μελή συγκρότηση δεν ετηρήθη εκ των πραγμάτων χωρίς αυτό να υπονομεύει το κύρος της Επιτροπής, γιατί η Κοινοβουλευτική ομάδα του Μερα25 επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί».

Επίσης ο κ. Τασούλας καλεί εμμέσως πλην σαφώς τον Αλέξη Τσίπρα να διαφυλάξει το κύρος της Βουλής και της επιτροπής και να μην επιτρέψει στον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπούλο να κάνουν ακτιβισμούς , όπως πρόσφατα χαρακτήρισε τις δηλώσεις των βουλευτών του ΣυΡιζΑ ότι έτσι κι αλλιώς την Τρίτη θα παραβρεθούν στην προανακριτική.

«Με καλείτε τέλος βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα.Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με την συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στην δική σας συμβολή».

Ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στον Κώστα Τασούλα την Τετάρτη είχε στηρίξει απόλυτα τους δύο βουλευτές Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο. Παράλληλα είχε ζητήσει από τον κ. Τασούλα να λειτουργήσει «ως πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας καλώντας τον να μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστολή Τασσούλα σε Τσίπρα για την επιτροπή της προανακριτικής για τη Novartis

Ελαβα και διάβασα με προσοχή την από 30/10/2019 επιστολή σας με την οποία μου ζητάτε να εφαρμόσω απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της Οκτωβρίου 2019 για συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με την οποίαν ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της. Μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος», δεδομένου ότι όπως γράφετε, η απόφαση που έλαβε η Επιτροπή για την εξαίρεση μελών της είναι «ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη».

Αν εννοείτε την απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της 8ης Οκτωβρίου 2019 με την οποία αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικης Επιτροπής για την
διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Κ.Δ.Παπαγγελόπουλου, τότε πρόκειται για απόφαση που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη σύσταση-δημιουργία αυτής της Επιτροπής που συμφωνήθηκε στην ίδιο συνεδρίαση να είναι 26μελής.

Τα μέλη της εν λόγω επιτροπής , δηλαδή η σύνθεσή της,ορίστηκαν, όχι από την Ολομέλεια. όπως γράφετε, αλλά από την υπ' αριθμ. πρωτ. 17090,19777/14-10-2019 απόφασή μου, έπειτα από υποδείξεις ονομάτων βουλευτών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Μάλιστα η απόφαση της Ολομέλειας για 26μελή συγκρότηση δεν ετηρήθη εκ των πραγμάτων χωρίς αυτό να υπονομεύει το κύρος της Επιτροπής, γιατί η
Κοινοβουλευτική ομάδα του Μερα25 επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί.


Η Επιτροπή αυτή ως γνωστόν έχει κατά τον Κανονισμό της Βουλής όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέως Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική
εξέταση και τα μέλη της αποκτούν την ιδιότητα του Εισαγγελέως- προανακριτικού υπαλλήλου, άρα απολαύουν του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και της ανεξαρτησίας ενόψει των νέων καθηκόντων τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Επιτροπή αυτή αν και αποτελείται από βουλευτές δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστικό,δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος Εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Στην αρμοδιότητα του Προέδρου ανήκει, όπως μαρτυρεί και η ακολουθούμενη πρακτική, η απόφαση ως προς τη σύνθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που προβαίνει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Στην ευθύνη του Προέδρου της Βουλής ανήκει επομένως, η διασφάλιση του ότι η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά την εκπροσώπηση σε αυτή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατ' αναλογία της δύναμής τους (άρθρα 156 παρ. 2 και 31 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής), τα μέλη της οποίας, άλλωστε υπέδειξαν μετά από σχετική πρόσκληση που απέστειλα, οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατά την αναλογία της δύναμης κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ασκώντας το έργο της η Επιτροπή οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση, ως προυπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της.

Επισημαίνω και πάλι επ' αυτού ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της όπως και ότι η Επιτροπή εξαιρώντας
δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσής της και όχι της συγκρότησής της. Επομένως. δεν μου είναι κατανοητό κατά τί παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της.

Με καλείτε τέλος βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα.

Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με την συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμία περίπτωση δεν δακαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στην δική σας συμβολή.

Κωνσταντίνος v. Τασούλας
Πρόεδρος της Βουλή των Ελλήνων».

Λίγη ώρα μετά ο κ.Τασούλας έστειλε και δεύτερη επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα. Και τον καλεί επί της ουσίας να ορίσει τα δύο μέλη που θα αντικαταστήσουν τους Πολάκη-Τζανακόπουλο στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis. Πλέον, αναμένεται η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού με ορισμό δύο νέων μελών ή αν θα επιμείνει σε Πολάκη-Τζανακόπουλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ