fbpx Προανακριτική Novartis: Ο Τσίπρας στηρίζει Πολάκη και Τζανακόπουλο -Τι ζητάει σε επιστολή του | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Προανακριτική Novartis: Ο Τσίπρας στηρίζει Πολάκη και Τζανακόπουλο -Τι ζητάει σε επιστολή του

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
30|10|2019 | 13:03
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Δεν πρόλαβε να στείλει επιστολή ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στον Αλέξη Τσίπρα για να ζητήσει την αντικατάσταση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προκαταρκτική επιτροπή για τη Novartis και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καλύψει απόλυτα τους δύο βουλευτές του.

Με επιστολή που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Βουλής, ουσιαστικά στηρίζει απόλυτα τους δύο βουλευτές Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο και προαναγγέλλει πως δεν συναινεί στην αντικατάστασή τους. Μάλιστα ζητάει από τον κ. Τασούλα να λειτουργήσει «ως πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής«, όπως αναφέρει.

Παράλληλα χαρακτήρισε την απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση»
των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου (επειδή δεν μπορούν να είναι μάρτυρες για τη Novartis και ταυτόχρονα μέλη της επιτροπής που αποφασίζει αν θα γίνει προανακριτική) παράνομη και πως διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Αναμένεται επιστολή Τασούλα σε Τσίπρα

Την ίδια στιγμή πάντως αναβλήθηκε για την Πέμπτη η αυριανή συνεδρίαση της προανακριτικής για τη Novartis, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για την εξαίρεση των 2 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνος με τη σειρά του θα πρέπει να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να υποδείξει δύο νέα ονόματα. Υπενθυμίζεται πως με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής, απαιτούνται τρεις ημέρες προκειμένου να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ολα δείχνουν πως η ένταση που έχει ήδη πυροδοτηθεί στην προανακριτική για τη Novartis και το ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η επιστολή Τσίπρα σε Τασσούλα

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια
προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και
εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που
συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ' υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.
Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.

Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ' αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ' ουσίαν έκπτωσή τους, απ' αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε o Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».

Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.
Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

Κύριε Πρόεδρε,
Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Με εκτίμηση
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΑ