Ο Μητσοτάκης έβαλε, για πρώτη φορά, τα εκλογικά διλήμματα: Αυτοδυναμία ΝΔ ή διπλές εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ 2021, Φωτογραφία: INTIME/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έδωσε μια μεγάλη ανάσα στην κυβερνητική παράταξη μετά από έναν δύσκολο μήνα.

Με όχημα την οικονομία και επαναπροσδιορισμό της πολιτικής ατζέντας, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ξεπεράσει το σοκ των καταστροφικών πυρκαγιών και τα παρατράγουδα του ανασχηματισμού. Τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από το Βελλίδειο χτίζουν το αφήγημα της επόμενης ημέρας και σηματοδοτούν την πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η οικονομία καθώς καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις τους τελευταίους μήνες και έδωσε την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων και παροχών που ξεπερνά τα 3 δισ ευρώ. Η οικονομία και η ανάπτυξη αποτελούν το ισχυρό χαρτί της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, και «οι θετικές επιδόσεις που θα συνεχίσουν να καταγράφονται» είναι οδηγός για την κυβερνητική πολιτική που θέτει στην κορυφή των προτεραιοτήτων «την δημιουργία πλούτου και την δίκαιη κατανομή του». Για αυτό το λόγο τα όσα ανακοινώθηκαν διαπερνούν οριζόντια τα κοινωνικά στρώματα με έμφαση στη μεσαία τάξη και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η πορεία της οικονομίας και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα αποτελέσουν τα κυρίαρχα κριτήρια των πολιτών όταν έρθει η ώρα του απολογισμού για το κυβερνητικό έργο.

Άλλωστε, δεν χρειάστηκε να περάσει πολύ ώρα από την στιγμή που τελείωσε η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, για να αρχίσουν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες. Το καλάθι της ΔΕΘ που θύμισε εποχές προ μνημονίων χαρακτηρίστηκε αυτομάτως προεκλογικό και ξεκίνησαν οι προβλέψεις για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Τα σενάρια αυτά έσπευσε να κλείσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός λίγες ώρες αργότερα, τονίζοντας κατά την συνέντευξη τύπου ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία». Πάντως, προκάλεσε χαμόγελα στη ΝΔ όταν αναφερόμενος έμμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ζητάει πρόωρες εκλογές, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Οι αναφορές στις επόμενες εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε, όμως, από τώρα να βάλει το δίλημμα των εκλογών, αλλά και να κλείσει την ρωγμή στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που πήγε να δημιουργήσει η παρ’ ολίγον υπουργοποίηση Αποστολάκη. Καθαρές λύσεις για την διακυβέρνηση της χώρας είναι το επίδικο που θα βάλει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός καθώς όπως είπε «Θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας» ενώ τόνισε με έμφαση ότι θα ζητήσει να «συγκριθεί πάλι η επιλογή μιας Παράταξης η οποία λέει στον ελληνικό λαό ότι και διπλές να είναι οι κάλπες εγώ ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση, γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά αυτό το διάστημα, με μία άλλη επιλογή που δεν έχω καταλάβει ποια είναι, της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ζήσουν ξανά αυτά που έγιναν το 2015».

Το χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκε μια διαχωριστική γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο όπως είπε ο πρωθυπουργός «μας χωρίζει πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία είναι διχασμένη» και ανέδειξε ως συνομιλητή του την κοινωνία: «Δεν θα υποδείξω εγώ στον κ. Τσίπρα τι θα κάνει αλλά δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία και να προσπαθώ όσο γίνεται να αποφεύγω εντάσεις αχρείαστες, τις οποίες η κοινωνία απορρίπτει. Κι αν κάποιοι φαντάζονται ότι το 2021 είναι 2011 και ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός κύματος νεοαγανακτισμένων, το οποίο θα καταλάβει πλατείες, είναι βαθιά γελασμένοι. Έχει προχωρήσει η κοινωνία, θέλει ηρεμία, κανονικότητα, να προσβλέπει ο καθένας σε ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ