New York Times: Στην Ελλάδα υποτιμούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη –Και τώρα είναι πρωθυπουργός - iefimerida.gr

New York Times: Στην Ελλάδα υποτιμούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη –Και τώρα είναι πρωθυπουργός

O νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: ΑΡ/Thanassis Stavrakis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Γελά καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του άρθρου των New York Times, που σχολιάζει τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές στην Ελλάδα, «αν και ήταν κάτι σαν εθνικό σπορ να τον υποτιμούν».

«”Κούλη” τον χαρακτηρίζουν οι επικριτές του χρησιμοποιώντας ένα υποκοριστικό, που απευθύνεται συνήθως σε παιδιά για να κοροϊδέψουν ένα ανεπαίσθητο ψεύδισμα. Αλλά μετά τη σαρωτική νίκη του στις εκλογές της Κυριακής, φαίνεται ότι κ. Μητσοτάκης, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτός που γελάει τελευταίος. H ανάρρησή του στην πρωθυπουργία μαρτυρά το πείσμα του και τις ριζικές αλλαγές που υπέστη το πολιτικό σύστημα της χώρας σε μια δεκαετία ακραίας οικονομικής δυσκολίας και της αναδιάταξης των πολιτικών συμμαχιών που ακολούθησε», γράφει η αμερικανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της νίκης ενός καθιερωμένου κόμματος (ΝΔ) σε μια περίοδο που τα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα πασχίζουν για πειστικές νίκες στις εκλογές και για να σχηματίσουν κυβερνήσεις χωρίς εταίρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΝΥΤ επισημαίνουν ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας καλείται να πείσει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη εποχή την εξαντλημένη χώρα, πράγμα που ίσως δεν θα είναι εύκολο: «”Έχει μυαλό πεντάχρονου”, είπαν σχεδόν εν χορώ μια ομάδα νεαρών που έπιναν τον καφέ τους στη Βέροια, λίγο μετά τη στάση που έκανε στην πόλη ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας. Αλλά δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί έχουν αυτή τη γνώμη επικαλούμενοι μόνον κάποιες χαρακτηριστικές κινήσεις του: “είδες πώς παίζει το μάτι του;”»

Μητσοτάκης: «Με ψηφίζουν παρά το ότι προέρχομαι από πολιτική οικογένεια»

H εφημερίδα παραθέτει τα πτυχία που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, την καριέρα του στην Chase Investment Bank και την McKinsey and Company στο Λονδίνο, προτού στραφεί στην πολιτική. «Το επώνυμό του, λέει [ο Μητσοτάκης] , τον βοήθησε στην πρώτη του εκλογή στη Βουλή, αλλά είναι μεγάλο φορτίο. “Δεν θεωρώ ότι με ψηφίζουν επειδή προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια”, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, “αλλά ότι με ψηφίζουν μολονότι προέρχομαι από πολιτική οικογένεια.” Oι ΝΥΤ σχολιάζουν ότι αν δεν ήταν ο γιος του πατέρα του ο αρχηγός της ΝΔ ίσως να μην είχε γίνει πρωθυπουργός σε μια χώρα που οι φιλελεύθεροι θεωρούνται κάτι σαν παράδοξο και σπάνια τα καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: «Γελάω με τις προσβολές στο πρόσωπό μου - είναι το νεοκομμουνιστικό στιλ»

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει πως διασκεδάζει με τις προσβολές εναντίον του, τις οποίες αποδίδει στη βρώμικη πολιτική του βασικού του αντιπάλου, του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.«Πρόκειται πραγματικά για νεοκομμουνιστικό στιλ», λέει. «Απλώς γελάω με τα σχόλια αυτά, που προέρχονται από κάποιον που δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή του και που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο».

Oι ΝΥΤ αναφέρονται στις εσωκομματικές αντιδράσεις που αντιμετώπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τριάμισι χρόνια στην προσπάθειά του να εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ. «Ως άτομο που υποστηρίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσει κι έχει ψηφίσει υπέρ των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και με μια όχι τόσο αυστηρή προσέγγιση στο μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε να κερδίσει τους συντηρητικούς του κόμματος που εμφορούνται από εθνικιστικές θέσεις, τάσσονται σε μεγάλο βαθμό κατά των ομοφυλόφιλων και υπέρ της εκκλησίας και συχνά υποστηρίζουν ένα πιο παρεμβατικό κράτος στις ζωές των πολιτών», σχολιάζει η Matina Stevis-Gridneff, που υπογράφει το άρθρο, συμπληρώνοντας ότι και η ΝΔ χρειάζεται τον κ. Μητσοτάκη που θεωρήθηκε τελικά ως το πρόσωπο, που θα μπορούσε να μεταρρυθμίσει το κόμμα και να βελτιώσει την εικόνα του για να κερδίσει τις εκλογές».

«”Εάν το κόμμα είναι μια μεγάλη εκκλησία, τότε έχει έναν μόνον ιερέα», δήλωσε ο ίδιος. «Δουλειά μου ήταν να κρατήσω ενωμένο και την ίδια ώρα να διασφαλίσω ότι θα το μεταμορφώσω σε ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο κόμμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ