Novartis: Ο Αγγελής «καίει» Παπαγγελόπουλο - «Ανησυχεί γιατί ξέρει τι έχει κάνει» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Novartis: Ο Αγγελής «καίει» Παπαγγελόπουλο - «Ανησυχεί γιατί ξέρει τι έχει κάνει»

Προανακριτική Novartis
Βολές Αγγελή κατά Τουλουπάκη στην προανακριτική για τη Novartis/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με συνεχείς βολές κατά της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η κατάθεση του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή στην προανακριτική της Novartis.

Ο κ. Αγγελής έβαλε στο στόχαστρό του την κ. Τουλουπάκη, τόσο για το θέμα της δικογραφίας κατά του Αντώνη Σαμάρα, όσο και για το πώς χρησιμοποίησε την υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis. Κατά τον κ. Αγγελή, οι κατηγορίες κατά του πρώην πρωθυπουργού βασίστηκαν μόνο σε μια μαρτυρία ότι κάποιος μπήκε μέσα στο Μαξίμου με μια βαλίτσα.

Αγγελής: Δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη με τέτοιες καταθέσεις

 • Θάνος Πλεύρης: Για τον κ. Σαμαρά τι σας είπε η κ. Τουλουπάκη;
 • Ιωάννης Αγγελής: Μόνο για τη μαρτυρική κατάθεση. Μου είπε ότι κάποιος μπήκε μέσα στο Μαξίμου με μια βαλίτσα και άρα πρέπει να «τα πήρε». «Και μόνο με αυτό θα τον κατηγορήσεις;», της είπα. «Δεν είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία». Και εκείνη μου απάντησε: «Για μένα είναι αρκετά». Αυτά τα πράγμα είναι αδιανόητα. Τότε της είπα «επειδή τα στοιχεία δεν επαρκούν, θα προσφύγω για κατάχρηση εξουσίας. Αυτή δεν είναι ούτε καν ένδειξη για να ασκήσουμε ποινική δίωξη».

Οι έωλες μαρτυρίες για Λοβέρδο και Σαλμά

Την ίδια αναφορά έκανε ο κ. Αγγελής και για τις κατηγορίες κατά του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μάριου Σαλμά στην υπόθεση Novartis. «Όπως και για άλλον πολιτικό που λέει ο μάρτυρας ότι “δεν μπορεί να πήρε κάτω από 200.000 ευρώ”. Δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη με τέτοιες καταθέσεις. Αυτό το ξέρει και ο πάρεδρος που μόλις βγήκε από την σχολή δικαστών. Για τον Σαλμά είπε πως επίτηδες μείωσε τις τιμές των φαρμάκων για να τους εκβιάσει να τον δωροδοκήσουν. Τη ρωτάω “αυτό το ξέρεις να έγινε;”. Τίποτα δεν υπήρχε και για αυτό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λάθος βίντεο που έμπλεξε τον Πικραμένο

Ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε με την κ. Τουλουπάκη για το περίφημο βίντεο που αφορούσε τον Παναγιώτη Πικραμμένο για την υπόθεση Novartis και που τελικά αφορούσε άλλο πρόσωπο. «Της είπα “δείξε μου τη δικογραφία”. Υπήρχαν δέκα δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε η κ. Τουλουπάκη πως υπάρχει βίντεο με τον Πικραμένο που αποδείκνυε ότι πήρε δωράκι 100.000 ευρώ. Τη ρωτώ: “το έχεις δει;”. Ναι, μου λέει. “Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση;” Οχι, μου απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη ημέρα μου λέει “συγγνώμη, αφορά άλλο πρόσωπο”».

Αγγελής: Ο Παπαγγελόπουλος ανησυχεί γιατί ξέρει τι έχει κάνει

Ο κ. Αγγελής ρωτήθηκε και για τις σχέσεις που είχε με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Οι σχέσεις μας ήταν από φιλικές ως ουδέτερες. Τον έβλεπα στο γραφείο του. Πίναμε καφέ. Τον είχα επισκεφτεί κι ως υπουργό. Είχα και γραφείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ήμουν υπεύθυνος για πληροφοριακά συστήματα. Από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2019. Μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος μου παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Πλεύρης: Σας είχε χαρακτηρίσει ως αδάμαστο και αδέκαστο δικαστή. Μετά σας παρουσίασε ως φαιδρό πρόσωπο. Ποιος ο λόγος που στράφηκε εναντίον σας;
 • Αγγελής: Είναι ευνόητο. Όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις τον γάιδαρο χτυπάς το σαμάρι.
 • Πλεύρης: Για αυτά που είπατε;
 • Αγγελής: Και για αυτά που θα πω εδώ.
 • Πλεύρης: Πιστεύετε πως θεωρεί ότι θίγεται ο ίδιος;
 • Αγγελής: Είμαι απολύτως βεβαίως.
 • Πλεύρης: Θέλει να υποβαθμίσουν οι καταγγελίες σας;
 • Αγγελής: Ναι
 • Πλεύρης: Γιατί ο Παπαγγελόπουλος ενοχλείται για αυτά που εσείς λέτε και σας επιτέθηκε;
 • Αγγελής: Ανησυχεί διότι ξέρει τη αλήθεια και ξέρει τι έχει κάνει. Το πρόσωπο που είναι ο Ρασπούτιν είναι το ίδιο που παρενέβαινε και στην κ. Ράικου με απόλυτη βεβαιότητα. Εχει ακουστεί πως ο Ρασπούτιν διόριζε στην εισαγγελία. Στην περίπτωση μου δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Με την Εισαγγελέα Δημητρίου υπήρχαν σχέσεις από το 1989. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις.

«Παράνομο να είναι προστατευόμενος μάρτυρας ο Μανιαδάκης»

Οξύτατος στην κριτική του ήταν ο κ. Αγγελής και για το πώς η Ελένη Τουλουπάκη χειρίστηκε το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

«Η Τουλουπάκη γνώριζε πως ο Μανιαδάκης ήταν ύποπτος. Η είσοδος του Μανιαδάκη στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ήταν παράνομη από την αρχή. Δεν θα μπορούσε καν απλός μάρτυρας να είναι. Ο Μανιαδάκης εμπλέκεται ως κατηγορούμενος. Θα μπορούσε να είναι. Άρα, είχε άλλο ρόλο. Θα έπρεπε να κληθεί ως ύποπτος. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ο Μανιαδάκης είναι πάντως εντελώς παράνομο να είναι προστατευόμενος.

 • Πλεύρης: Μπορεί στο μεσοδιάστημα ο εισαγγελέας να καλεί ξανά τους μάρτυρες και να διαπραγματεύεται, να απειλεί;
 • Αγγελής: Οχι. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διαδικασία. Ο νόμος ορίζει όρια. Ο φάκελος έπρεπε να αποσταλεί αμελλητί.
 • Πλεύρης: Είναι δυνατό να κατονομάζει πρωθυπουργό ο προστατευόμενος μάρτυρας τον Νοέμβριο και να μην αποστέλλεται ο φάκελος άμεσα;
 • Αγγελής: Ακριβώς για αυτό ζήτησα την πειθαρχική δίωξη της κ. Τουλουπάκη.

Για τον λογαριασμό πολιτικού προσώπου

Διευκρινίσεις έδωσε ο αντεισαγγελέας Αγγελής και για τον περίφημο λογαριασμό πολιτικού προσώπου που δόθηκε από τις αμερικανικές αρχές στους Έλληνες κατά την περίφημη συνάντηση της Βιέννης.

«Τα σχετικά με τον λογαριασμό πολιτικού προσώπου τα γνώριζε η κ. Τουλουπάκη. Δεν έπεσε εξ ουρανού. Η κ. Τουλουπάκη κατά τη διάρκεια της επαφής της με τους Αμερικανούς ρώτησε για τον λογαριασμό και η απάντηση που πήραμε ήταν πως το σπίτι του γιου του πολιτικού είναι ενοικιαζόμενο και πληρώνει χρήματα κάθε μήνα. Δεν ξέρουμε πόσα έρχονται κάθε μήνα από τον λογαριασμό στην Ελβετία. Ξέρουμε πως ο λογαριασμός έχει 30.000, δεν ξέραμε αν ήταν δολάρια ή ευρώ. Η κ. Τουλουπάκη έκανε για αυτή την υπόθεση ξεχωριστό report στην εισαγγελία Αρείου Πάγου. Δεν το γνωρίζω εγώ. Αγνοώ παντελώς την ύπαρξη αυτής της αναφοράς. Αυτόν τον λογαριασμό δεν τον ερεύνησαν ποτέ οι ελληνικές αρχές. Δεν ζητήθηκε ποτέ αυτός ο λογαριασμός».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ