ΝΔ: Τα fake news για τον νόμο Χατζηδάκη, το «πρώτο ένσημο» και τις σχολικές καθαρίστριες - iefimerida.gr

ΝΔ: Τα fake news για τον νόμο Χατζηδάκη, το «πρώτο ένσημο» και τις σχολικές καθαρίστριες

Νέα Δημοκρατία γραφεία κτίριο
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας / Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην παραπληροφόρηση για τον νόμο Χατζηδάκη, το «πρώτο ένσημο» και τις σχολικές καθαρίστριες, αναφέρεται το Παρατηρητήριο Fake Νews της ΝΔ.

Μετά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια αλλαγή στον εργασιακό κανονισμό που ανακοίνωσε η efood σε τμήμα των εργαζομένων της, η εταιρεία έδωσε τη δική της απάντηση, μέσω της οποίας έκανε λόγο για «λανθασμένη διατύπωση», η οποία «δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της» και «σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα πήρε και πολιτική διάσταση, με την Εφη Αχτσιόγλου να σχολιάζει πως το θέμα που προέκυψε με τη γνωστή πλατφόρμα και την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των διανομέων οφείλεται στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σημείωσε μέσω ανακοίνωσης πως πρόκειται για ένα ακόμα αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Εργασίας απάντησε μέσω ανακοίνωσής του πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον εαυτό του για τις συνεργατικές πλατφόρμες, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλης, που σημείωσε ότι ο νέος εργασιακός νόμος έδωσε επιπλέον δικαιώματα στους ντελιβεράδες και ότι όλα τα άλλα είναι ψέματα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

  • Η αλλαγή της σχέσης εργασίας των ντελιβεράδων της e-food έγινε με το νόμο Χατζηδάκη

Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κύκλους της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021.

Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους εταιρείες δουλεύουν επί χρόνια στη χώρα μας με το πλαίσιο αυτό, τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, προϋπήρχαν του νόμου Χατζηδάκη και υπογράφονταν μαζικά επί ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση με τα άθλια fake news του συστήματος της Κουμουνδούρου, όχι μόνο η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο Χατζηδάκη, αλλά τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες ενισχύθηκαν από τον συγκεκριμένο νόμο καθώς εισήγαγε τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επέβαλε συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να συνδεθεί με έναν νόμο που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν και να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.

- Επιδοτεί τις απολύσεις το «πρώτο ένσημο»

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε χθες, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και των εισοδημάτων τα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πρόγραμμα για το "πρώτο ένσημο" θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, αντίστοιχη με τη ρήτρα άλλων προγραμμάτων που αυτήν την ώρα ισχύουν. Το τονίζω, γιατί έχει διακινηθεί αυτές τις ημέρες η πληροφορία ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Αυτό δεν ισχύει».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ακόμη ότι σκοπός είναι να διευκολύνουμε προσλήψεις νέων ανθρώπων και όχι τεχνάσματα επιχειρηματιών που δεν σκέφτονται με τον σωστό τρόπο και υπενθύμισε ότι τέτοιες ρήτρες υπάρχουν τόσο στα προγράμματα του υπουργείου, όσο και στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Η «Αυγή» παρουσίασε σήμερα τη συνέντευξη με τον τίτλο «Επιδοτεί τις απολύσεις το πρώτο ένσημο».

Με άλλα λόγια: αν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τις απόψεις τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

- Η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας μείωσε τις ώρες εργασίας των σχολικών καθαριστριών περικόπτοντας παράλληλα και τις αμοιβές τους

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι ώρες εργασίας και οι αμοιβές των καθαριστριών στα σχολεία, αντίθετα για την καθαριότητα των σχολείων μας θα εργαστούν περισσότερες καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και περισσότερες καθαρίστριες μερικής απασχόλησης ενώ θα διατεθούν σημαντικά υψηλότερα ποσά.

Αναλυτικά:

Για τον αριθμό των εργαζομένων: Φέτος προκηρύχθηκαν 1.895 θέσεις εργασίας (+20%) περισσότερες από πέρυσι. Με τη δυνατότητα που παρείχε η Κυβέρνηση προς τους δήμους να αυξήσουν τις ώρες απασχόλησης πέραν του κατώτατου ορίου και την οποία εκμεταλλεύτηκαν πάνω από τους μισούς δήμους, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης εμφάνισαν αύξηση κατά 556 άτομα (+11%) ενώ ο αριθμός εργαζομένων μερικής απασχόλησης αυξήθηκε συνολικά κατά 1339 άτομα.

Για τις αμοιβές των εργαζομένων: Οι μισθολογικές απολαβές των καθαριστριών με τις φετινές συμβάσεις δεν θίγονται στο παραμικρό. Με την πρωτοποριακή μεθοδολογία που ακολούθησε φέτος το Υπουργείο Εσωτερικών για τη ρύθμιση του θέματος διασφαλίστηκε τόσο η καθαριότητα των σχολείων όσο και οι απολαβές των εργαζομένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το ποσό που διατέθηκε: Το ποσό που διέθεσε το κράτος για τον καθαρισμό των σχολικών κτηρίων παραμένει στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με το περσινό, δηλαδή στα 85 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να αυξήσουν τη σχετική δαπάνη και πάνω από τους μισούς δήμους το έπραξαν, φανερώνοντας την ευαισθησία τους για το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η κυβέρνηση στην καθαριότητα των σχολείων είναι το γεγονός ότι κατά τη σχολική περίοδο 2018-2019 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διατέθηκαν για την καθαριότητα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ