Βουλή: Ψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας -Την Τετάρτη στην Ολομέλεια - iefimerida.gr

Βουλή: Ψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας -Την Τετάρτη στην Ολομέλεια

Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας / Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ-EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το «ναι» της ΝΔ ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το νομοσχέδιο, με πλήρη τίτλο «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα», έλαβε θετική ψήφο και έτσι την Τετάρτη (31/8) εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν -όπως και στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής- να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 επέμειναν στην καταψήφισή του.

Γεωργιάδης: Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να διεκδικήσουν μερίδιο από τη διεθνή αγορά

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή και απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε πως με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία «δεν παρέχεται οποιαδήποτε λευκή εξουσιοδότηση στον υπουργό επί του σχεδίου εξυγίανσης που έχει υποβάλει ο επενδυτής».

Αυτό που παρέχεται με αυτό το σχέδιο νόμου είναι η συναίνεση της Βουλής, γιατί έχει μεγάλα «κουρέματα» χρεών προς το Δημόσιο, να εξουσιοδοτηθεί ο εκάστοτε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εκπροσωπήσει συνολικά το δημόσιο για τις απαιτήσεις που υπάρχουν στο δικαστήριο, που στο τέλος θα κρίνει περί της βιωσιμότητας ή όχι του σχεδίου εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας που έχει υποβάλει ο επενδυτής.

Επισήμανε ότι στη διαδικασία του πτωχευτικού νόμου, η οποία ακολουθείται μέχρι κεραίας, οι εργαζόμενοι ως βασικοί πιστωτές για τις απαιτήσεις τους θα πρέπει να πάνε να υπογράψουν ότι συναινούν με αυτό το σχέδιο, σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συναίνεση των εργαζομένων αποδεικνύει πως αυτό το σχέδιο εξυγίανσης είναι προς το συμφέρον τους, αλλιώς δεν θα συναινέσουν στο δικαστήριο.

Επίσης, στον φάκελο που θα καταθέσει ο επενδυτής στο δικαστήριο υπάρχει επιστολή σχετικά με τα κατ' αρχήν 102 εκατ. ευρώ χρηματοδοτικής στήριξης της επένδυσης από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC.

Εάν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το δικαστήριο δεν μπορεί να εγκρίνει ένα σχέδιο εξυγίανσης, αυτό είναι δεσμευτικό του νόμου.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν έχει καμία αντίρρηση και δεσμεύεται πολιτικά, πως όταν οριστικοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας και πριν από την κατάθεση στο δικαστήριο να ενημερώσει την Επιτροπή για να το γνωρίζει και η Βουλή.

Επανέλαβε πως στο νομοσχέδιο δεν μπορεί να συμπεριληφθεί οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο στοιχείο σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης του επενδυτή, καθώς κάτι τέτοιο θα τορπίλιζε τη διαδικασία του πτωχευτικού νόμου που έχει δρομολογηθεί και έχει λάβει την πρώτη θετική γνωμοδότηση της «DIGICOM».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε πως το σχέδιο πάνω στο οποίο εργάστηκε η κυβέρνηση ήταν η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη του ναυπηγείου να μη βασίζεται αποκλειστικά στα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, όπως είχε γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν και αυτό οδήγησε σε μεγάλες ζημιές τόσο στο ΠΝ όσο και στο ίδιο το ναυπηγείο, αλλά να γίνει καταρχήν ένα ανταγωνιστικό ναυπηγείο, που θα διεκδικήσει μερίδιο από τη διεθνή εμπορική ναυτιλιακή αγορά.

Το παράδειγμα της ναυπηγείου της Σύρου, παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης, ανέδειξε ότι τα ελληνικά ναυπηγεία μπορεί να είναι ανταγωνιστικά σε διεθνές εμπορικό επίπεδο, καθώς πέρυσι έφτασε να έχει τζίρο 34 εκατ. ευρώ, που συγκριτικά με το μέγεθός του είναι πολύ μεγάλος.

«Η ευρύτερη ψήφιση στην Ολομέλεια θα εκπέμψει ισχυρό σήμα για εποικοδομητικό κλίμα ασφάλειας επενδύσεων»

Ερωτηθείς σχετικά με το πρόσφατο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από τον κ. Σπανόπουλο, απάντησε πως αυτό «εκδηλώθηκε πολύ καθυστερημένα, εάν και είχε άπειρες ευκαιρίες, εκτός διαδικασίας, και κυρίως χωρίς σχέδιο».

Σημείωσε πως η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από τότε και μέχρι την ολοκλήρωση της δημόσια διαβούλευσης του σχεδίου εξυγίανσης της ΟΝΥΧ σε καμία απ' όλες αυτές τις φάσεις δεν είχε εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρατήρησε πως ο κ. Σπανόπουλος στην επιστολή που του έχει στείλει αυτό που λέει είναι να γίνει διαγωνισμός, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι ιδιωτική εταιρεία, άρα πάμε με τις διαδικασίες του πτωχευτικού νόμου. Για να γίνει διαγωνισμός, το ναυπηγείο θα πρέπει να κλείσει, να διαγραφούν τα χρέη και άρα και τα χρέη στους εργαζόμενους, και να πάμε σε προσφορές με άγνωστη τύχη.

Ο υπουργός, επίσης, ανέφερε πως ο κ. Σπανόπουλος τού ζήτησε να του δώσει τα οικονομικά στοιχεία και το σχέδιο εξυγίανσης που έχει πληρώσει και καταρτίσει η ΟΝΥΧ, κάτι που δεν έχει και δεν είναι ιδιοκτησία του υπουργείου, αλλά του επενδυτή.

Ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε πως στην επιστολή που έστειλε χθες στον κ. Σπανόπουλο, του αναφέρει πως «αν θέλετε πραγματικά να ασχοληθείτε με την Ελευσίνα, να πάτε τώρα και να μαζέψετε τα οικονομικά στοιχεία της, για να μας κάνετε πρόταση».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη πως υπήρξε ένας γόνιμος κοινοβουλευτικός διάλογος στην Επιτροπή και υιοθέτησε πολλές προτάσεις που έγιναν από την αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι εάν υπάρξει μια ευρύτερη ψήφιση του νομοσχεδίου αύριο στην Ολομέλεια, αυτό θα εκπέμψει και ένα ισχυρό σήμα ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα εποικοδομητικό κλίμα «ασφάλειας επενδύσεων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, ανέφερε πως «θέσαμε έξι ζητήματα σχετικά με το νομοσχέδιο για την αναβίωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, λαμβάνοντας κάποιες απαντήσεις, που ήταν άλλες πειστικές και άλλες λιγότερο πειστικές. Τα τρία όμως είναι σημεία στα οποία οι απαντήσεις ακόμα δεν είναι αρκούντως πειστικές και αυτά είναι τα εργασιακά, όπου δεν υπάρχει η δέσμευση για σταθερές και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας». Ότι στο business plan της εταιρείας δεν υπάρχει μια ενδεικτική λίστα επενδύσεων που προτίθεται να κάνει ο επενδυτής. Και ότι πρόκειται για μια sui generis νομοθετική πρωτοβουλία, «η οποία, κατά την άποψή μας, έχει πολλά σημεία τρωτά και επισφαλή, καθώς δεν αποτυπώνεται το περιεχόμενο, ο κεντρικός πυρήνας της τελικής συμφωνίας πιστωτών και δεν παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια δικαίου».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, ανέφερε πως «λέμε ΝΑΙ στην εξυγίανση και επαναλειτουργία του Ναυπηγείου, που είναι απολύτως απαραίτητη και αποτελεί κεντρικό στόχο της πολιτικής μας. Ωστόσο, το σχέδιο εξυγίανσης χρειάζεται να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις και σε αυτό το πράγμα δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Δηλαδή, να είναι βιώσιμο, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να εξασφαλίσει την καταβολή σε λογικό χρόνο των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους, καθώς και να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Γι' αυτό επιμείναμε να ενσωματωθούν οι προτάσεις μας για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμής των δεδουλευμένων σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα στη διμερή συμφωνία εργαζομένων.

Να επιβεβαιωθεί η δέσμευση του εν δυνάμει νέου εργοδότη ότι θα επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους στην περίπτωση επαναλειτουργίας των ναυπηγείων με ρητή αναφορά για ενθάρρυνση κι έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με σκοπό τη σύναψη συλλογικής σύμβασης, και να προβλεφθεί, επίσης, ότι, πέραν του ενδεικτικού προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος καταβολής των οφειλομένων 142 εκατομμυρίων ευρώ, το υπουργείο 'Αμυνας διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα να επιδιώξει τη βελτίωσή του προς όφελος του Δημοσίου κατά τη διαδικασία ανάθεσης μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων στις νέες εταιρείες».

Την αντίθεσή του κόμματός της με το νομοσχέδιο, εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, υποστηρίζοντας πως το δήθεν σχέδιο εξυγίανσης του Ναυπηγείου είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του επενδυτή, με προκλητικές ρυθμίσεις απαλλαγών και προνόμια, με διαγραφή των οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία που φθάνουν σχεδόν στο 100%. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εξυπηρετήσει ναυπηγοεπισκευαστικές ανάγκες του ΝΑΤΟ με χρήματα του ελληνικού λαού. Τόνισε πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων με τα σημερινά τους δικαιώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, υποστήριξε πως με αυτό το νομοσχέδιο ο υπουργός ζητά από την Βουλή λευκή επιταγή και το ακαταδίωκτο για ένα θέμα που αφορά δημόσιο χρήμα, δηλαδή τη διαγραφή μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων του Πολεμικού Ναυτικού των φόρων και των λοιπών οφειλών του Ναυπηγείου προς το Κράτος. Εδώ, είπε ο βουλευτής, δεν έχουμε την συμφωνία του Υπουργείου 'Αμυνας όσον αφορά στη διαγραφή των χρεών του Ναυπηγείου προς το ΠΝ. Επίσης, δεν έχουμε ούτε καν προφορικά καμία δέσμευση για τα 102 εκατομμύρια ευρώ που λέει ο επενδυτής ότι θα επενδύσει η DFC. Ζήτησε να υπάρξουν τόσο τα πρακτικά διαβούλευσης με τους εργαζόμενους του Σεπτεμβρίου του 2021, όσο και το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο, όπου να φαίνεται το επενδυτικό πλάνο του επενδυτή, καθώς, επίσης, και ο προϋπολογισμός μελλοντικών εσόδων, εξόδων και επενδύσεων.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, καταψήφισε το νομοσχέδιο, λέγοντας πως πρόκειται για μια επένδυση η οποία εναντιώνεται στο δημόσιο συμφέρον από κάθε σκοπιά. Είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του νέου ιδιοκτήτη, που εμπαίζει απόλυτα τους εργαζόμενους. Η συναίνεση των εργαζομένων έχει υφαρπαγεί μέσα από πιέσεις που δέχθηκαν. Με τη συμφωνία αυτή, οι υπάλληλοι του υπουργείου 'Αμυνας φοβούνται ότι θα διωχθούν για απιστία. Διαγράφονται τα χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή έχουμε μια πλήρη λεηλασία της περιουσίας του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ