Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Υπουργείο Υγείας, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο τις δράσεις και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έγινε αποτίμηση των ενεργειών που υλοποιούνται ή έχουν ήδη υλοποιηθεί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο η λειτουργία του νέου τετραψήφιου αριθμού «1566», στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καλούν δωρεάν και να ζητούν συμβουλές ή οδηγίες για οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με τη δημόσια υγεία, με εξαίρεση διαγνώσεις και ιατρικές συμβουλές.

Οι πολίτες θα μπορούν να καλέσουν στο νέο τηλεφωνικό κέντρο ώστε να λάβουν απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για δομές, εκτέλεση συνταγογραφήσεων, κόστος φαρμάκων, προγραμματισμό επισκέψεων και κάθε διαδικαστικό θέμα.
Οι κλήσεις θα είναι δωρεάν και θα υποστηρίξει τα υπόλοιπα κανάλια επικοινωνίας.
«Θα είναι μια ακόμα σημαντική βοήθεια στους πολίτες ώστε να μπορούν να παίρνουν απαντήσεις σε δύσκολες και σύνθετα προβλήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Η τακτική χρηματοδότηση στο ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 74%
Σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, πως η τακτική χρηματοδότηση για το ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατά 74% μεταξύ 2019 και 2025, αγγίζοντας πλέον τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτελούνται έργα για την ανακαίνιση και αναβάθμιση συνολικά 93 δημόσιων νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, επενδύονται 135 εκατομμύρια ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών περίθαλψης, με εμβληματικό έργο τον ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, ενώ παράλληλα το ΕΚΑΒ έχει ενισχυθεί με 302 νέα ασθενοφόρα και ο στόλος για τις αεροδιακομιδές έχει βελτιωθεί δραστικά.
Υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία των προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων, στα οποία έχουν ήδη συμμετάσχει 2,5 εκατομμύρια πολίτες, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες έγκαιρες διαγνώσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προληπτική και έγκαιρη κάλυψη των πολιτών στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου πλέον δραστηριοποιούνται οι κινητές μονάδες (ΚΟΜΥ), σε κάθε Περιφέρεια.

Συζητήθηκε επίσης η βελτίωση των χρόνων εξυπηρέτησης των πολιτών, άξονας στον οποίο εντάσσονται η θέσπιση της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων σε όλα τα νοσοκομεία από τον Νοέμβριο του 2024, αλλά και η νεότερη πιλοτική δράση ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού». Η νέα δράση αποβλέπει στην καλύτερη διαλογή των περιστατικών, τη μείωση των χρόνων αναμονής και την καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών στα ΤΕΠ όλων των δημόσιων νοσοκομείων.
Μητσοτάκης: Στην ψηφιακή υγεία συντελείται πραγματική επανάσταση
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι γίνονται πολλά και σοβαρά πράγματα σε πολλά μέτωπα, αναφέρθηκε στην έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην πρόοδο ως προς τη διαχείριση του κόστους και στον τρόπο αξιοποίησης νέων ψηφιακών εργαλείων για τον έλεγχο της ιατρικής και της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Έχουμε πει ότι η όποια εξοικονόμηση πόρων θα επιστρέφει πίσω», τόνισε ενώ ανέφερε πως στην ψηφιακή υγεία συντελείται πραγματική επανάσταση.
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενή και η προσπάθεια για καλύτερες εφημερίες
Ειδικότερα χαρακτήρισε ως πρωτοποριακή εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον ψηφιακό φάκελο ασθενή ενώ μίλησε και στις αλλαγές στις εφημερίες.
«Η προσπάθεια είναι για να βελτιώσουμε τους χρόνους αναμονής και εμπειρία του ασθενούς στις εφημερίες. Εκφράζω την ικανοποίηση μου που έχουν αρχίσει να μειώνονται οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία», συνέχισε ενώ αντίστοιχα ικανοποιημένος και συγκινημένος δήλωσε για το γεγονός ότι τα προληπτικά προγράμματα έχουν οδηγήσει 2,5 εκατ. συμπολίτες μας να έχουν κάνει κάποια προληπτική εξέταση.
«Πολλοί σώθηκαν και εντόπισαν κακοήθεια επειδή το κράτος τούς βρήκε και τους παρότρυνε να κάνουν εξέταση. Μην αγνοείτε το μήνυμα που παίρνετε», υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Σημαντική πρόοδος, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή μνεία στα θέματα ψυχικής υγείας, ειδικά των παιδιών και των εφήβων για τους οποίους είπε πως είναι κατάκτηση που είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και μιλούν πιο εύκολα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αποτελεί πρόκληση να υπάρχει υποστήριξη από το ΕΣΥ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δουλειά που γίνεται συνολικά στο Υπουργείο Υγείας.
«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» είπε τονίζοντας παράλληλα: «Αναντίρρητα η πρόοδος που έχουμε πετύχει είναι σημαντική».
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας βρέθηκαν και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων με τις ηγεσίες των Υπουργείων βρίσκομαι για ακόμα μία φορά στο Υπουργείο Υγείας, για να κάνουμε την επισκόπηση της προόδου του σχεδίου δρομολόγησης του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως είχαμε δεσμευθεί στους Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2023.
Πιστεύω, κ. Υπουργέ, ότι μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας απολαμβάνει της πιο στενής, καλώς εννοούμενης, μην το παρεξηγήσετε, παρακολούθησης από εμένα προσωπικά και από την Προεδρία της Κυβέρνησης. Κι αυτό το λέω διότι πράγματι γίνονται πάρα πολύ σημαντικά πράγματα στο Υπουργείο Υγείας, σε πολλά διαφορετικά μέτωπα, τα οποία επηρεάζουν τελικά τις ζωές όλων των Ελλήνων πολιτών.

Να σταθώ κι εγώ στην πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στην έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη οι πρώτες ανακαινίσεις έχουν αρχίσει και παραδίδονται. Μιλάμε για πάνω από 80 νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, 160 Κέντρα Υγείας, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μπορούμε να τα επισκεπτόμαστε το αμέσως επόμενο διάστημα.
Θέλω να τονίσω, επίσης, την πολύ μεγάλη πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί ως προς τη διαχείριση του κόστους, την προσήλωση την οποία έχουμε στην τήρηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον τα νέα ψηφιακά εργαλεία μάς επιτρέπουν να ελέγχουμε συνολικά την ιατρική, αλλά κυρίως τη φαρμακευτική δαπάνη.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα όποια οφέλη, η όποια εξοικονόμηση πόρων, θα επιστρέφει πίσω στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας και πιστεύω ότι με τα καινούργια εργαλεία τα οποία θα μπορέσουμε πολύ άμεσα να θέσουμε σε λειτουργία, θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει.

Στον τομέα της ψηφιακής υγείας συντελείται μια πραγματική επανάσταση. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και γι’ αυτά πολύ πιο αναλυτικά τις επόμενες μέρες. Όμως, ο ψηφιακός φάκελος ασθενή στην πρώτη του εκδοχή, η εφαρμογή του MyHealth app, είναι πραγματικά μια πρωτοποριακή καινοτόμος εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την πληροφορία για τον κάθε ασθενή και μας δίνει την δυνατότητα να μπορούμε να παρακολουθούμε, ουσιαστικά, το ιατρικό ιστορικό του κάθε Έλληνα πολίτη. Σε συνδυασμό με τη σημαντική πρόοδο που έχουμε πετύχει ως προς την κάλυψη σε επίπεδο προσωπικών γιατρών, βάζουμε πια την πρωτοβάθμια φροντίδα σε μια τελείως διαφορετική λογική.
Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στις εφημερίες, όπου κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε συνολικά τους χρόνους αναμονής αλλά και την εμπειρία του ασθενούς. Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να πούμε πολλά περισσότερα για την πρωτοβουλία της ιχνηλάτησης της πορείας του ασθενή μέσα από την ίδια την διαδικασία της εφημερίας, μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι έχουν αρχίσει και μειώνονται οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία. Έχουν ήδη μειωθεί κατά 20.000, δίνοντας πάντα έμφαση στους συμπολίτες μας οι οποίοι περιμένουν χρόνια για να κάνουν ένα προγραμματισμένο χειρουργείο.
Και θέλω, τέλος, να εκφράσω την πολύ μεγάλη μου ικανοποίηση, τολμώ να πω και τη συγκίνησή μου, για το γεγονός ότι τα προληπτικά προγράμματα, το πρόγραμμα “Προλαμβάνω” στις διαφορετικές του εκφάνσεις, μας έχει οδηγήσει στο να έχουν κάνει κάποιου είδους προληπτική εξέταση 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Πολλοί συμπολίτες μας στην κυριολεξία σώθηκαν. Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό. Εντόπισαν όλων των ειδών τις ασθένειες και τις κακοήθειες μέσα από μια προληπτική εξέταση την οποία έκαναν επειδή το ελληνικό κράτος πήγε και τους βρήκε και τους παρότρυνε να κάνουν μια προληπτική εξέταση.
Οπότε με την ευκαιρία αυτή θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι να μην αγνοείται και να μην αγνοείτε, όσοι μας ακούν, αυτό το μήνυμα το οποίο παίρνετε στα πλαίσια των πολλών προληπτικών εξετάσεων που μπορούν πια οι Έλληνες πολίτες να κάνουν.
Τέλος, θέλω να κάνω μια ξεχωριστή μνεία και θα υπάρχει, κ. Υπουργέ, μια διακριτή συζήτηση για τα θέματα της ψυχικής υγείας. Ειδικά της ψυχικής υγείας των παιδιών, των εφήβων, των νέων μας.
Ζούμε πια σε μια εποχή όπου οι νέοι μας είναι πιο ευαισθητοποιημένοι για τα θέματα της ψυχικής υγείας. Και αυτό είναι μια κατάκτηση διότι έχουν σπάσει ταμπού του παρελθόντος και μιλούν πια πιο εύκολα για ενδεχόμενα προβλήματα τα οποία έχουν.

Αυτό, όμως, αυξάνει και την υποχρέωση να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την αυξημένη πίεση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Και θα έλεγα ότι η, να το πούμε, ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά οι συνολικές μας παρεμβάσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας θα αποτελέσουν έναν νέο μεγάλο, πιστεύω, εθνικό στόχο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια, τολμώ να το πω, επιδημία η οποία έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Αφορά τα παιδιά, τους εφήβους, τους νέους, έχει σε έναν βαθμό να κάνει και με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Πάντως, υποχρέωσή μας είναι να μπορούμε να παρέχουμε σε κάθε νέο, σε κάθε νέα που αναζητεί κάποιου είδους υποστήριξη σε θέματα ψυχικής υγείας, τη δυνατότητα να μπορεί να έχει αυτή την υποστήριξη μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι μια νέα μεγάλη πρόκληση για την οποία θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά σε μία από τις επόμενες συσκέψεις μας.
Να κλείσω εκφράζοντας και πάλι την προσωπική μου ικανοποίηση για τη δουλειά η οποία γίνεται συνολικά στο Υπουργείο Υγείας. Μέρα με τη μέρα κερδίζουμε αυτό το μεγάλο στοίχημα. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε, αλλά, αναντίρρητα, η πρόοδος την οποία έχουμε πετύχει είναι αξιοσημείωτη.
Και μου υπενθύμισε ο Υπουργός ότι είναι μία ευκαιρία να εξαγγείλω ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες, 15 Ιουλίου, θα λειτουργεί πια ένας τηλεφωνικός αριθμός, ο “1566”, για οποιαδήποτε απορία έχει ο οποιοσδήποτε σχετικά με το σύστημα υγείας: ραντεβού, συνταγογραφήσεις, κόστος φαρμάκων, όχι ιατρικές συμβουλές, το τονίζω, αυτή δεν είναι η δουλειά ενός τηλεφωνικού κέντρου, να παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Αλλά το “1566” θα είναι ο νέος αριθμός ο οποίος θα έρθει να υποστηρίξει τα υπόλοιπα κανάλια επικοινωνίας τα οποία έχουμε. Το MyHealth app, ήδη, ως προς τα ραντεβού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, λειτουργεί πολύ καλά, αλλά υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι ακόμα προτιμούν να καλέσουν δωρεάν έναν τηλεφωνικό αριθμό, στον οποίο θα μπορούν να παίρνουν απάντηση για οποιαδήποτε απορία έχουν γύρω από το Σύστημα Υγείας.
Οπότε το “1566”, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα είναι λειτουργικό εντός του μήνα Ιουλίου, και νομίζω ότι θα είναι μία ακόμα σημαντική βοήθεια την οποία θα παρέχουμε στους πολίτες έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν τις απαντήσεις σε δύσκολα και σύνθετα ερωτήματα τα οποία μπορεί να έχουν».
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του σημείωσε: «Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης με τις ανακαινίσεις των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, το Πρόγραμμα “Προλαμβάνω”, που πηγαίνει πάρα πολύ καλά, το σχέδιό μας για τις εφημερίες, το οποίο εξελίσσεται, το πώς εξελίχθηκε η φαρμακευτική δαπάνη. Μιλήσαμε για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τις μεγάλες ανησυχίες στον τομέα αυτόν που έχει η ελληνική κοινωνία και του παρουσιάσαμε τα σχέδιά μας και όλο το πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του Υπουργείου Υγείας με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και τα εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που έχουν βάλει την υγεία σε έναν νέο δρόμο στην Ελλάδα.
Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι, κ. Πρόεδρε, για όσα έχουμε πετύχει αυτό το διάστημα και με μεγάλη όρεξη συνεχίζουμε και ευχαριστούμε για την ολόθερμη στήριξή σας».
Φωτογραφίες: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ