Σφοδρές είναι οι διεθνείς αντιδράσεις από τους πυροβολισμούς του ισραηλινού στρατού κατά αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το συμβάν έλαβε χώρα εν μέσω αυξημένης διεθνούς πίεσης κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την οξεία ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει εκεί ο άμαχος πληθυσμός.
Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δείχνει δεκάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων φωτογράφων, κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού στην Τζενίν. Δύο άτομα που φορούν στολές του ισραηλινού στρατού φαίνονται να σημαδεύουν με όπλα την ομάδα των διπλωματών. Έπειτα ακούγονται πυροβολισμοί και οι διπλωμάτες τρέχουν στα αυτοκίνητά τους.
Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του καταδίκασε την «κατάφωρη και σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από τις «ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις».
«Ήταν το τελευταίο τμήμα της επίσκεψης και ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς από τον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Δεν πυροβόλησαν μία ή δύο φορές. Ήταν σαν επαναλαμβανόμενοι πυροβολισμοί. Αυτό είναι τρέλα. Δεν είναι φυσιολογικό», είπε.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, τα στρατεύματα των IDF έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα, καθώς μια ομάδα ξένων διπλωματών πραγματοποιούσε περιοδεία στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.
Κάγια Κάλας: Οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι απαράδεκτη
Οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι απαράδεκτη, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας. «Καλούμε το Ισραήλ να διερευνήσει αυτό το περιστατικό και να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους», τόνισε η Κ. Κάλας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Με δεδομένη την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.
Καταιγισμός δηλώσεων από ευρωπαϊκά κράτη
Ιταλία και Γαλλία κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρεσβευτές σε Ρώμη και Παρίσι για να δώσουν εξηγήσεις για το συμβάν αυτό.
«Απαιτούμε άμεση διευκρίνιση από την ισραηλινή κυβέρνηση για το τι συνέβη. Οι απειλές κατά διπλωματών είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, με ανάρτηση στο Χ.
Επίσης η Ισπανία ανακοίνωσε ότι καλεί για να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό τον επιτετραμμένο της ισραηλινής πρεσβείας στη Μαδρίτη, καθώς δεν έχει υπάρχει επί του παρόντος διορισμένος πρέσβης του Ισραήλ στην Ισπανία. «Μπροστά στους απαράδεκτους πυροβολισμούς από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διπλωματών από την Ισπανία, την ΕΕ και άλλες χώρες, καλούμε τον επικεφαλής της ισραηλινής πρεσβείας στη Μαδρίτη και απαιτούμε διευκρινίσεις και απόδοση ευθυνών», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες με ανακοίνωση στο X.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να ρίξει αμέσως φως στις περιστάσεις (του συμβάντος) και να σεβαστεί το απαραβίαστο των διπλωματικών αποστολών. Αυτό θα δηλώσει και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ στον Ισραηλινό ομόλογό του», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για το συμβάν.
«Είμαι σοκαρισμένος και άναυδος από τις αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ σήμερα (Τετάρτη) κοντά σε μια ομάδα διπλωματών που επισκέπτονταν την Τζενίν, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρλανδών διπλωματών με έδρα τη Ραμάλα. (…) Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και το καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Χάρις.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Μαξίμ Πρεβό, απαίτησε «πειστικές εξηγήσεις» από το Ισραήλ για το συμβάν, λέγοντας ότι τα προειδοποιητικά πυρά στόχευσαν «περίπου 20 διπλωμάτες», συμπεριλαμβανομένου ενός Βέλγου.
«Είναι καλά, ευτυχώς», είπε ο Πρεβό με ανάρτηση στο X, αναφορικά με τον Βέλγο διπλωμάτη. «Αυτοί οι διπλωμάτες πραγματοποιούσαν επίσημη επίσκεψη στην Τζενίν, έπειτα από συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, σε μια πομπή περίπου είκοσι σαφώς αναγνωρίσιμων οχημάτων», σημείωσε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας.
Δυτικός διπλωματικός αξιωματούχος, του οποίου η χώρα εκπροσωπείτο στην αντιπροσωπεία, μίλησε για «σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε», σύμφωνα με τους Times of Israel.
«Δεν πρόκειται για "ταλαιπωρία"» είπε ο αξιωματούχος, απαντώντας στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού και στην εκδοχή του για το συμβάν, όπου εξέφρασε τη «λύπη του για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε» στους ξένους διπλωμάτες.
«Η αντιπροσωπεία παρέκκλινε από την εγκεκριμένη διαδρομή και εισήλθε σε μια περιοχή όπου δεν είχε εξουσιοδότηση να βρίσκεται», υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του. «Ισραηλινοί στρατιώτες που επιχειρούσαν στην περιοχή έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να τους κρατήσουν μακριά».
«Αυτό είναι ένα σοβαρό περιστατικό, στο οποίο θα αντιδράσουμε κατάλληλα, μετά από διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας», ανέφερε ο δυτικός αξιωματούχος.
Αντιδράσεις από Τουρκία και Αίγυπτο
«Αυτή η επίθεση, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή διπλωματών, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της συστηματικής περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ», ανακοίνωσε από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ένας διπλωμάτης από το προξενείο του στην Ιερουσαλήμ ήταν μέλος της αντιπροσωπείας.
«Η στοχοποίηση διπλωματών αποτελεί σοβαρή απειλή όχι μόνο για την ατομική ασφάλεια αλλά και για τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη που αποτελούν το θεμέλιο των διακρατικών σχέσεων», πρόσθεσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Επιπρόσθετα, η Αίγυπτος καταδίκασε «κατηγορηματικά» τα ισραηλινά πυρά εναντίον μιας διεθνούς αντιπροσωπείας διπλωματών «που επισκέπτονταν την Τζενίν κατόπιν πρόσκλησης του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών».
Το Κάιρο «απαιτεί από το Ισραήλ να παράσχει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις» σχετικά με τις συνθήκες «αυτού του περιστατικού, το οποίο αντίκειται σε όλους τους διπλωματικούς κανόνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι ο Αιγύπτιος πρεσβευτής στη Ραμάλα ήταν μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας.