Το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου παραχώρησε συνέντευξη στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και στάθηκε ιδιαίτερα σε πρωτοβουλίες για άτομα με αναπηρίες, καθώς και στα Πανεπιστήμια.
Ο Κ. Μητσοτάκης παραχώρησε μία 12λεπτη συνέντευξη στους δημοσιογράφους Έλενα Καραγιάννη και Βασίλη Αδαμόπουλο στο «Πρώτο Πρόγραμμα», όπου στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας, κοινωνικής πολιτικής και ασφάλειας στα πανεπιστήμια.
Αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες κοινωνικής στήριξης ατόμων με προβλήματα ακοής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πράγματι βρέθηκα εδώ για να μπορέσουμε να δούμε live για πρώτη φορά μια σημαντική καινοτομία, η οποία δεν είναι άλλη από τον αυτόματο υποτιτλισμό με χρήση τεχνητής νοημοσύνης των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ των 12:00, των 18:00 και των 21:00.
»Από σήμερα το εργαλείο αυτό είναι διαθέσιμο για όλους τους συμπολίτες μας, όχι μόνον αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν προβλήματα ακοής, είναι για όποιον μπορεί να θέλει να παρακολουθεί το δελτίο χωρίς να έχει ανοιχτό τον ήχο και να μπορεί να βλέπει από κάτω σε πραγματικό χρόνο υποτιτλισμένο το ίδιο το δελτίο, αυτά τα οποία λέει ο παρουσιαστής ή η παρουσιάστρια».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία ανάπτυξης εργαλείων
Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή «Kids Wallet» που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα.
«Το Kids Wallet είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να ενθαρρύνω όλους τους γονείς οι οποίοι μας ακούνε σήμερα, να το αναζητήσουν στα app stores και τα iOS, της Apple δηλαδή, και τα Android. Και θα βρουν μία εφαρμογή την οποία θα μπορούν να την κατεβάσουν στο κινητό του παιδιού τους και να βάλουν εκείνοι, οι γονείς δηλαδή, σε συνεννόηση με το παιδί, τα όρια τα οποία οι ίδιοι κρίνουν ότι πρέπει να μπουν ως προς τη χρήση του κινητού και κυρίως των εφαρμογών που σχετίζονται με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά στη χρήση του παιδιού» σημείωσε, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία στην ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων».

Μητσοτάκης: Διόρθωση στρεβλώσεων στα επιδόματα για κωφούς συμπολίτες
Σχετικά με το επίδομα κωφών, ο πρωθυπουργός σημείωσε «το γεγονός ότι δίνουμε ένα επίδομα σε κωφούς συμπολίτες μας, οι οποίοι, προσέξτε, έπαιρναν το επίδομα από τα 0 στα 18, κοβόταν στα 18 και το έπαιρναν ξανά στα 65 -δείτε τώρα τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους- και αυτό ερχόμαστε και το διορθώνουμε», για να συνεχίσει τονίζοντας ότι «είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι στεκόμαστε και προσπαθούμε να λύνουμε τα διακριτά προβλήματα, διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, δίνοντας μια ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αναπηρία, όπου η αλήθεια είναι ότι είχαμε μείνει πολύ πίσω ως προς πολιτικές οι οποίες να είναι πραγματικά συμπεριληπτικές».

Μητσοτάκης: Η πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να υλοποιούμε μόνιμα μέτρα στήριξης της κοινωνίας
Αναλύοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024 και τον χώρο που βρέθηκε για παρεμβάσεις στήριξης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το 2024 έκλεισε με αποτελέσματα καλύτερα από αυτά τα οποία προσδοκούσαμε, γι’ αυτό και είχαμε και τη δυνατότητα να εξαγγείλουμε και να υλοποιήσουμε μέτρα, μόνιμα μέτρα, τα οποία αφορούν όμως το 2025. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε όλες τις πολιτικές μας, είτε μιλάμε για πολιτικές δαπανών και δημοσίων επενδύσεων είτε μιλάμε για πολιτικές μείωσης φόρων, στήριξης της ελληνικής οικογένειας, και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε».

Μητσοτάκης για Πανεπιστήμια: Καμία ενεργή κατάληψη εντός των ιδρυμάτων -Πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα
Αναφερόμενος στο θέμα της ημέρας με τις άγριες συμπλοκές κουκουλοφόρων στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, ο πρωθυπουργός, κάνοντας αυτοκριτική όπως ο ίδιος σημείωσε, ανέφερε πως «έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτόν».
«Δεν υπάρχει πια καμία ενεργή κατάληψη εντός των χώρων των πανεπιστημίων, πράγμα το οποίο είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό το οποίο θυμόμασταν στο παρελθόν, ότι πια ουσιαστικά το άσυλο ανομίας έχει εν τοις πράγμασι καταργηθεί και η Αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει, από τη στιγμή που θα ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές, και να το κάνει άμεσα» τόνισε, και πρόσθεσε πως τα ιδρύματα που δεν έχουν εκπονήσει σχέδια ασφαλείας θα έχουν κυρώσεις.
Μητσοτάκης για Πανεπιστήμια: Όσοι προχωρούν σε έκνομες πράξεις θα διαγράφονται από φοιτητές
«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες» είπε, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας Πολιτείας και πρυτανικών Αρχών ώστε να «προτεραιοποιήσουμε και κάποιες σχολές εμβληματικές -ξέρουμε ποιες είναι, νομίζω και εσείς φαντάζεστε ποιες είναι-, όπου πολύ σύντομα πια θα πρέπει να δούμε άμεσα αποτελέσματα και μια τελείως διαφορετική εικόνα. Επαναλαμβάνω -παλιά ήταν ο κανόνας αυτά τα φαινόμενα-, είναι οι εξαιρέσεις. Ούτε και η εξαίρεση, όμως, μπορεί να είναι αποδεκτή».

«Είναι άλλο να εκφράζεσαι ελεύθερα στα πλαίσια ενός ιδρύματος το οποίο ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης, άλλο να θεωρείς ότι μπορείς να μπαίνεις, να τραμπουκίζεις, να σπας άλλους στο ξύλο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλεις να επιβάλεις την άποψή σου. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία τα οποία ο νόμος μάς δίνει στη διάθεσή μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.