Σημαντική άνοδο για ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη, που αποδίδεται στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αλλά και στην αδυναμία της αντιπολίτευσης, αποτυπώνει δημοσκόπηση της Opinion Poll για το ACTION24.
Στη μεγάλη δημοσκόπηση του Action 24 και της Opinion Poll για τις πολιτικές εξελίξεις, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Εύη Φραγκάκη, η ΝΔ παρουσιάζει αύξηση των ποσοστών της κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες και φτάνει στο 30% στην εκτίμηση ψήφου.
Η Πλεύση Ελευθερίας παραμένει δεύτερη με 16,5% και αύξηση σχεδόν μισής μονάδας, ενώ το ΠΑΣΟΚ πέφτει στο 13%.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει τα ποσοστά του μετά τον ανασχηματισμό και τα μέτρα που ανακοίνωσε, ενώ οι πολίτες αναζητούν πολιτική σταθερότητα και λόγω... Τραμπ.
Επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς, ούτε επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, κάτι ωστόσο που αναζητούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση του Opinion Poll για το Action 24 σε μορφή PDF
Opinion Poll: Εκτίμηση ψήφου
Η ΝΔ εμφανίζει μια σημαντική άνοδο της τάξης του 1,9% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα ( 19/3) και φτάνει το 30% στην εκτίμηση ψήφου. Διατηρεί διαφορά 13,5 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο κόμμα που είναι η Πλεύση Ελευθερίας, η οποία εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,6% και φτάνει το 16,5%. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην τρίτη θέση με 13%, χάνοντας ποσοστό της τάξης του 1,3%.


Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 10,5% (πτώση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, που συγκέντρωνε 11,4%), το ΚΚΕ με 8,4% (από 8,3%), ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,1% (6%), η Νίκη 3,2% (3,1%), η Φωνή Λογικής 3% (από 4,1%).
Εκτός Βουλής -σύμφωνα με τη δημοσκόπηση- μένει το Κίνημα Δημοκρατίας με 2,7% (από 2,4%), το ΜέΡΑ25 με 2,6% (2,3%), η Νέα Αριστερά με 1,6% (1,2%).
Άλλο κόμμα συγκεντρώνει 2,5%.
Opinion Poll: Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων με λευκά/ άκυρα 2,6% και αποχή 5,3%, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,2% με διαφορά 11,3 μονάδων από τη δεύτερη Πλεύση, που συγκεντρώνει 13,9%.
Τρίτο είναι το ΠΑΣΟΚ με 11% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,1%, η Νίκη με 2,7%, η Φωνή Λογικής με 2,5%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 2,3%, το ΜέΡΑ25 με 2,2% και η Νέα Αριστερά με 1,3%.
Άλλο κόμμα 2,1% και αναποφάσιστοι 16%. Η γκρίζα ζώνη στην απλή πρόθεση ψήφου ανέρχεται στο 22,6%.


Σε αυτόν τον νέο συσχετισμό και ειδικά στην τάση ενίσχυσης της ΝΔ φαίνεται να επιδρούν το σύνολο των μέτρων που έχουν προωθηθεί από την κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό και η αλλαγή κλίματος που υπάρχει μετά το δίμηνο από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου περίπου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει σημαντικά τα ποσοστά του στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός κατά 5,2%, συγκεντρώνοντας 30,4%. Σημειώνεται ότι πλέον έκλεισε την ψαλίδα από την επιλογή «κανένας», που τώρα κινείται στο 31,7%, ενώ στην προηγούμενη έρευνα η διαφορά ήταν 33,8% έναντι 25,2% του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ακολουθούν η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 11,3% (10,9%), ο Ν. Ανδρουλάκης με 4,9% (6,3%), ο Κ. Βελόπουλος με 5,1%, ο Δ. Κουτσούμπας με 3,1%, ο Σ. Φάμελλος με 2,5% και ο Στ. Κασσελάκης με 1,7%.
Οι θετικές αξιολογήσεις για το κυβερνητικό έργο φτάνουν συνολικά το 35,9% (πολύ 15,6%, αρκετά 20,3%). Αρνητική άποψη έχει το 62,9%.
Σε σχέση με τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι θετικές απόψεις είναι:
- Αύξηση μισθών ενστόλων 67,2%
- Αύξηση κατώτατου μισθού 65,5%
- Νέο δόγμα οχύρωσης της χώρας και ενίσχυσης του Στρατού 61,1%
- Οικονομική στήριξη σε συνταξιούχους με 250 ευρώ κάθε Νοέμβριο 60,2%
- Επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο 60%
- Η κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της χώρας 58,7%
- Τα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων 56,9%


Opinion Poll: Πολιτική σταθερότητα θέλει το 74,6%
Ταυτόχρονα, το πολιτικό κλίμα φαίνεται να επηρεάζει και ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη, με τις γεωστρατηγικές και οικονομικές πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ να επιτείνουν την ανησυχία και την αβεβαιότητα. Αυτό τονώνει τη θέληση για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Το 74,6% δηλώνει ότι θεωρεί τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα αυτή την εποχή των διεθνών αναταράξεων «πολύ» και «αρκετά σημαντική». «Λίγο» δηλώνει το 10,8% και «καθόλου» το 11,6%.

Η αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Σε αυτήν τη συγκυρία αναδεικνύεται αδυναμία της αντιπολίτευσης να αντιδράσει. Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύουν οι πολίτες ότι κάνει την πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση, το 48,1% δηλώνει ΚΑΝΕΝΑ.
Από τα κόμματα που δηλώνονται, πρώτη είναι η Πλεύση Ελευθερίας με 20,7% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 8%, η Ελληνική Λύση με 6,6%, το ΚΚΕ με 5,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1%, η Φωνή Λογικής με 1,4% κ.λπ.

Opinion Poll: Σχεδόν 60 στους 100 λένε όχι σε συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς
Το 37,3% δηλώνει ότι θα έβλεπε θετικά μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς, με το 59,4% να έχει αντίθετη άποψη. Θετικό είναι το 70,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ΠΑΣΟΚ -που φαίνεται κυριολεκτικά κομμένο στα δύο- θετικό είναι το 47,8%, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 49,6%. Πάντως, το ποσοστό μειώνεται στο 30,5% για όσους θεωρούν ότι είναι ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική.
Opinion Poll: Το 62,4% του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά επιστροφή Τσίπρα
Το 26,4% κρίνει θετικά την πιθανότητα επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, με το 68,4% να την αντιμετωπίζει αρνητικά.
Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 62,4% το βλέπει θετικά και το 32,1% αρνητικά.