Μητσοτάκης: Γιατί πήραμε τα μέτρα -Θα ζητήσω από όσους το σκέφτονται, να πάνε να εμβολιαστούν - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Γιατί πήραμε τα μέτρα -Θα ζητήσω από όσους το σκέφτονται, να πάνε να εμβολιαστούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνυμα για τη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου, ειδικά σε εκείνες τις κατηγορίες των συμπολιτών μας που έχουν συμπληρώσει ήδη έξι μήνες από την τελευταία, έστειλε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τονίζοντας ότι θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο η θετικότητα και λιγότερο ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά και ενώ ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθύνοντας χαιρετισμό στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Συνεχάρη δε την Επιτροπή για την πρωτοβουλία της, που δίνει την ευκαιρία για μία ώσμωση πολλών διαφορετικών φορέων επί κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στον τομέα της Υγείας.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, πως οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν, αλλά και ότι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο με τεστ για να προστατεύονται οι ίδιοι αλλά και οι γύρω τους.

«Πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί σε ηλικιωμένους. Να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της τρίτης δόσης. Γιατί γνωρίζουμε πια ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το 6μηνο να παρουσιάζει ρωγμές. Ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη δόση, που θα ανοίξει για τον πληθυσμό από την Παρασκευή. Ενθαρρύνουμε και ζητάμε να κάνει την τρίτη δόση το συντομότερο όποιος έχει συμπληρώσει 6μηνο», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως είναι πιο εύκολο για την πολιτεία να πείσει τους εμβολιασμένους να κάνουν την 3η δόση από αυτούς που ακόμα και τώρα αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη ή και απόλυτη άρνηση το εμβόλιο. «Θα ζητήσω και πάλι από αυτούς που το σκέφτονται, να εμβολιαστούν για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες που θα μπορούσαμε να προλάβουμε και να μειωθεί η πίεση από νοσοκομεία και να ξεφύγουμε επιτέλους από τη περιπέτεια αυτή. Ετσι θα χτίσουμε τελικά ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας με στόχο να μη νοσούν οι πολίτες και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο», είπε.

Κάλεσμα στα κόμματα

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα στα κόμματα και συνολικά στους βουλευτές να ακούσουν με προσοχή τις συμβουλές της επιστήμης και να μην κομματικοποιούν άσκοπα τη μεγάλη εθνική μάχη. «Να μη διαρραγεί το εθνικό μέτωπο της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας. Έχει μεγάλη σημασία αυτό για το τέταρτο κύμα και ακόμα μεγαλύτερη για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στη σημασία της πρόληψης που μπορεί να σώσει ζωές», κατέληξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το θέμα της Επιτροπής αποκτά «μια τραγική επικαιρότητα, κυρίως όμως αποκτά και επείγοντα χαρακτήρα» και επεσήμανε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης. Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50-69 ετών που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης». Πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2022 αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

«Πρόκειται για τις αιτίες που -το γνωρίζετε καλά- προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, πολλοί απ' αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου -κι εκεί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε: «Καθιερώσαμε δύο μήνες αφότου αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης στη χώρα, επιτέλους, την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους». Ανέφερε δε ότι πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία που πολλοί υποστήριζαν ότι θα ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη, αλλά όπως είπε το στοίχημα αυτό κερδήθηκε, όπως θα πρέπει να κερδηθούν και άλλα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ

Μίλησε, δε, για την «ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, και βέβαια την εφαρμογή του εμβληματικού σχεδίου "Σπύρος Δοξιάδης" για την πρόληψη. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο λαμβάνει και πρόνοιες για τη φαρμακευτική δαπάνη γιατί η περίθαλψη, η φροντίδα των χρόνιων νοσημάτων -αν και αφορούν ένα μικρό υποσύνολο του πληθυσμού μας- απορροφούν την πλειοψηφία των δαπανών, των πόρων που κατευθύνονται προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο λοιπόν της αύξησης της πρόσβασης ασθενών σε φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας, εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την ομιλία του στην ημερίδα που διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», και αναφερόμενος στη σημασία της πρόσβασης σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, είπε πως «ήδη επτά ομάδες καινοτόμων φαρμάκων, μέρος των οποίων αφορούν και τις χρόνιες παθήσεις, έχουν υποδειχθεί από το υπουργείο για διαπραγμάτευση».

Και επεσήμανε: «Επιπλέον με τα κίνητρα που δίνουμε με το επενδυτικό clawback, ένα μέτρο το οποίο έχει αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά επιτυχημένο, επιβραβεύουμε τις εταιρείες που επενδύουν στην καινοτομία και στις κλινικές δοκιμές, ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε νέες θεραπείες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνομιλία του πρωθυπουργού με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες

Μετά την παρουσία του στην ημερίδα που διοργάνωσε η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και συνομίλησε μαζί τους. Μεταξύ άλλων είπε ότι είναι λάθος να κοιτά κανείς μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων του Covid αλλά κυρίως τη θετικότητα. «Το σημαντικό είναι να μην βλέπετε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα κρούσματα είναι αυξημένα και υπάρχει αυξητική τάση, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως ταυτόχρονα είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στα τεστ. Άρα, αυτό το οποίο μας απασχολεί περισσότερο είναι η θετικότητα και λιγότερο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων», ειπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα πρόσθεσε «ναι έχουμε μία πίεση στο ΕΣΥ, όχι ευκαταφρόνητη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καμία σχέση με αυτό το οποίο είχαμε δει πέρυσι τον Νοέμβριο. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι αυτή τη φορά. Αλλά αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο να μην πάμε σε lockdown».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης των τεστ και στους εμβολιασμένους πρόσθεσε: «ξέρουμε ότι μεταδίδουν πιο δύσκολα. Το πως και αν θα επεκτείνουμε τα τεστ θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί».

Τέλος απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την πρόθεσή της να στείλει SMS προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες να προχωρήσουν στη τρίτη δόση ο πρωθυπουργός εξήγησε: «γιατί είναι κακό να υπενθυμίσω σε κάποιον ότι έχει ανοίξει η 3η δόση για να κάνει το εμβόλιο;».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ