Μητσοτάκης-Ερντογάν: Διαφωνίες στο Λονδίνο για Αιγαίο, ΑΟΖ, μεταναστευτικό -Τα επόμενα βήματα - iefimerida.gr

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Διαφωνίες στο Λονδίνο για Αιγαίο, ΑΟΖ, μεταναστευτικό -Τα επόμενα βήματα

Μητσοτάκης και Ερντογάν με υπουργούς σε σύσκεψη
Σε καλό κλίμα, παρά τις διαφωνίες, έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν στο Λονδίνο / Φωτογραφία: Eurokinissi / ΓτΠ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Με ένα χαμόγελο αποχώρησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αίθουσα του ξενοδοχείου The Grove.

Το χαμόγελο αποτύπωνε τόσο την ανακούφιση ύστερα από ένα κρίσιμο, για τις σχέσεις των δύο χωρών, τετ α τετ, όσο και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το καλό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απτά αποτελέσματα αποκλιμάκωσης στις σχέσεις των δύο χωρών δεν υπάρχουν προς το παρόν, ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπήρξε περαιτέρω ένταση και οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν ανοιχτά και ειλικρινά τα αγκάθια που υπάρχουν, δίνει από μόνο του ένα θετικό πρόσημο στη συνάντηση. Ειδικά μετά τους υψηλούς τόνους του προηγούμενου διαστήματος και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όπως έχει τονίσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, «τα καλά λόγια και οι προθέσεις δεν αρκούν, αλλά απαιτούνται πράξεις» και εκεί θα κριθεί σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης.

Θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς τη Λιβύη

Η απόφαση για συνέχιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί μια ένδειξη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να βρεθούμε στο σημείο που ήταν οι σχέσεις των δύο χωρών τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και έγινε η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη. Τότε είχε συμφωνηθεί και η ενεργοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, πρωτοβουλία που έχει μείνει αδρανής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τη μεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ, είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστούν από ελληνικής πλευράς οι πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος να δώσει το κείμενο που έχει υπογραφεί, ενώ την ίδια ώρα η δημόσια αποδοκιμασία από ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ, που χαρακτηρίζουν την υποτιθέμενη συμφωνία άκυρη, αυξάνει το πρέσινγκ προς την Τρίπολη. Σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών είναι να αναγκαστεί να υπαναχωρήσει, αφήνοντας μόνη της την Τουρκία που θα έχει χάσει ταυτόχρονα την ευκαιρία να είναι αυτή που θα πάρει πρωτοβουλία για την εκτόνωση της έντασης.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό είναι η νέα πηγή αντιπαράθεσης Αθήνας και Άγκυρας που έχει μπει στην ατζέντα των προβλημάτων τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να ξεκαθαρίσει αν η μεταστροφή της στάσης του τους τελευταίους μήνες οφείλεται σε οικονομικούς ή γεωπολιτικούς λόγους.

Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθεί η Τουρκία με επιπλέον κεφάλαια από την ΕΕ, και σε αυτό μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο η Ελλάδα. Αν όμως η συμπεριφορά αυτή οφείλεται σε γεωπολιτικούς λόγους, η Ένωση θα αναθεωρήσει και από τη δική της πλευρά την πολιτική που ακολουθεί έναντι της Τουρκίας, με τις κυρώσεις να υπάρχουν στο τραπέζι. Η διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει βρεθεί ο Ερντογάν ήταν φανερή από μια σειρά γεγονότων στο Λονδίνο και έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση της τακτικής που έχει ακολουθήσει τους τελευταίους μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι δεδομένο ότι ουδείς επιθυμεί μια Τουρκία «εκτός πλαισίου» και επιδίωξη είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με τη γείτονα. Ταυτόχρονα η Ευρώπη προσδοκά συνεννόηση για το μεταναστευτικό, που αποτελεί ένα από τα πιο καυτά θέματα της Ένωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ