Μηταράκης: Η τουρκική προπαγάνδα για το μεταναστευτικό οδηγεί σε fake news -Η αποσυμφόρηση των νησιών γίνεται πράξη - iefimerida.gr

Μηταράκης: Η τουρκική προπαγάνδα για το μεταναστευτικό οδηγεί σε fake news -Η αποσυμφόρηση των νησιών γίνεται πράξη

Συνεχίζει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό η Τουρκία με νέες προκλήσεις
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά fake news, τόνισε ο Νότης Μηταράκης.

«Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. «Προφανώς», σημείωσε ο κ. Μηταράκης, «οι εθνικές ανεξάρτητες Αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αλλά όταν αυτές οι Αρχές ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από τους συντάκτες τέτοιων ρεπορτάζ, εκείνοι αρνούνται να τις παράσχουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών (pushbacks), πρόσθεσε: «Ελλείψει δράσης των τουρκικών Αρχών, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει να σώζει τις ζωές χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Μεταξύ 2015 και 2021 η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα».

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ώρες είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τις ασταμάτητες παρενοχλήσεις των τουρκικών ακταιωρών σε ελληνικά σκάφη. Οι παρενοχλήσεις των Τούρκων έγιναν αρκετά κοντά στην Κω, τη Λέσβο και τη Χίο και στο υλικό που παρουσιάστηκε, φαίνεται ξεκάθαρα πως το Λιμενικό της γειτονικής χώρας όχι μόνο δεν αποτρέπει τη διέλευση των δουλεμπορικών, αλλά σε αρκετά σημεία είναι κοντά τους.

Μηταράκης: Είμαστε εναντίον όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο

Ακόμη, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα παρείχε ασφαλές λιμάνι για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους -δηλαδή τάξη μεγέθους- πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού μας.

«Η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο είτε για οικονομικό όφελος, είτε για πολιτικούς σκοπούς», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Μηταράκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα, σε περισσότερες από 1.500 περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν οι ελληνικές Αρχές στη θάλασσα, την κρίσιμη περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί ελάχιστες απώλειες ανθρώπινων ζωών υπηκόων τρίτων χωρών, εν συγκρίσει με άλλους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου.

Τα στοιχεία για το 2021 είναι τα ακόλουθα:

  • Ανατολική Μεσόγειος 95 / 5%
  • Κεντρική Μεσόγειος 1553 / 77%
  • Δυτική Μεσόγειος 378 / 18%

«Οι ροές παραμένουν σταθερά χαμηλές και η αποσυμφόρηση γίνεται πράξη»

Μείωση κατά 79% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά καταγράφεται τον Ιανουάριο του 2022, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στην Λέρο, η οποία είναι της τάξης του 96% και ακολουθεί η Σάμος με 88%, η Χίος με 84%, η Λέσβος με 76%, και η Κως με 48%.

Σύμφωνα με το υπουργείο, καταγράφεται σημαντική αποσυμφόρηση στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου καθώς οι διαμένοντες αποτελούν πλέον το 1,36% του πληθυσμού (απογραφή 2011) ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021 αποτελούσαν το 7,33%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το 2022 συνεχίζουμε την αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που χαράξαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Οι ροές παραμένουν σταθερά χαμηλές και η αποσυμφόρηση γίνεται πράξη, τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με έμφαση, πλέον, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, προωθούμε με αποφασιστικότητα και προσήλωση την ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος υποδοχής στα σημεία εισόδου της χώρας. Στόχος μας η μεταναστευτική κρίση να μην επηρεάζει αρνητικά τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε σχετικά ο Νότης Μηταράκης.

Πιο αναλυτικά, οι διαμένοντες στα νησιά τον Ιανουάριο του 2022 είναι συνολικά 3.354. Εξ' αυτών, 3.044 διαμένουν στα ΚΥΤ και 8 σε λοιπές δομές, οι υπόλοιποι 302 διαμένουν, 116 στα Α.Τ. και τα ΠΡΟΚΕΚΑ της ΕΛΑΣ, 186 στις δομές του ΕΚΚΑ.

Ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην επικράτεια κατά τον Ιανουάριο του 2022 παρουσιάζεται επίσης μειωμένος κατά 51% σε σχέση με το Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου, οι ροές στις αφίξεις κατά τον 1ο μήνα του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 45% στα νησιά και κατά 51% στο σύνολο, σε σχέση με τον 1ο μήνα του 2021. Εντούτοις, οι ροές στις αφίξεις κατά τον Ιανουάριο του 2022 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 38% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά από συστηματικές προσπάθειες, τον 1ο μήνα του 2022, 600 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 440 άτομα, με το ισοζύγιο αναχωρήσεων /αφίξεων να παραμένει θετικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Ιανουάριο του 2022, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 31.508 αιτούντες άσυλο, ενώ, πλέον, τον Ιανουάριο του 2021 διέμεναν 63.915

Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών (σε Α' και Β' βαθμό) καταγράφουν μείωση κατά 50%. Οι εκκρεμείς αιτήσεις σε Α και Β βαθμό αγγίζουν συνολικά τις 38.225 όταν τον Ιανουάριο του 2021 ήταν 77.197

Αναφορικά με την νόμιμη μετανάστευση, οι άδειες διαμονής Πολιτών Τρίτων Χωρών σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 ανέρχονταν σε 686.519, αυξημένες κατά 36,0% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021 και μειωμένες κατά 1,0% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. (Η μεγάλη αύξηση των Ισχυρών Αδειών Ιανουαρίου 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 οφείλεται και στην αυτοδίκαιη παράταση των αδειών που δόθηκε λόγω της πανδημίας).

Οι τρεις κορυφαίες χώρες προέλευσης πολιτών τρίτων χωρών με άδειες διαμονής σε ισχύ είναι Αλβανία σε ποσοστό 62,8%, η Γεωργία 4,4% και ακολουθεί η Κίνα σε ποσοστό 4,0%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις 178.450 αιτήσεις που κατατέθηκαν για ανανέωση και χορήγηση αρχικής άδειας διαμονής το διάστημα Ιανουαρίου 2021 - Ιανουαρίου 2022, έχει εκδοθεί το 36% από αυτές που αντιστοιχεί σε 63.367 αποφάσεις χορήγησης-ανανέωσης αδείας, για το 1% εκδόθηκαν απορριπτικές αποφάσεις, ενώ το 63% εκκρεμεί.

Αναφορικά με την μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), οι συνολικές άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή (αρχικές και ανανεώσεις) που ισχύουν τον Ιανουάριο 2022 ανέρχονται σε 10.804. Οι 9.619 (ποσοστό 89%) αφορούν αρχικές χορηγήσεις και οι 1.185 (ποσοστό 11%) αφορούν ανανεώσεις. Η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 66,4% και ακολουθούν κατά πολύ μικρότερα μεγέθη οι υπήκοοι Τουρκίας (6,4%) και Ρωσίας (6,2%).

Πιο αναλυτικά, από τις 2.145 αιτήσεις χορήγησης αρχικής αδείας διαμονής που κατατέθηκαν το διάστημα Ιανουάριος 2021 - Ιανουάριος 2022 έχει εκδοθεί το 41% που αντιστοιχεί σε 878 εκδοθείσες αρχικές άδειες διαμονής επενδυτή. Από τις 470 αιτήσεις που κατατέθηκαν για ανανέωση άδειας διαμονής το διάστημα Ιανουάριος 2021 - Ιανουάριος 2022 έχει ανανεωθεί συνολικά το 59% που αντιστοιχεί σε 276 ανανεώσεις άδειών διαμονής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ