ΚΙΝΑΛ: Έξι οι υποψήφιοι, μάζεψαν 83.000 υπογραφές -Άρχισαν τα πρώτα βέλη για την «προοδευτική διακυβέρνηση» - iefimerida.gr

ΚΙΝΑΛ: Έξι οι υποψήφιοι, μάζεψαν 83.000 υπογραφές -Άρχισαν τα πρώτα βέλη για την «προοδευτική διακυβέρνηση»

Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Καστανίδης, Γερουλάνος, Χρηστίδης
Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Καστανίδης, Γερουλάνος, Χρηστίδης
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Σε 45 ημέρες από σήμερα ανοίγουν οι κάλπες στο ΚΙΝΑΛ για τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης. Στην αφετηρία ξεκινούν 6 υποψήφιοι αν και είναι άγνωστο αν θα φτάσουν όλοι στην τελική ευθεία.

Χθες η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) μάλλον... έθεσε εν αμφιβόλω τον τίτλο της, καθώς έκανε δεκτές τις υπογραφές που προσκόμισαν όλοι οι υποψήφιοι, παρά τις καταγγελίες για διπλοεγγραφές και τριπλοεγγραφές. Ολοι έκαναν τα στραβά μάτια στην «διασταλτική ερμηνεία» του Καταστατικού, αντιλαμβανόμενοι ότι αντί της πιστής τήρησής του, προέχει η αξιοποίηση της δυναμικής που δημιουργήθηκε στην συγκεκριμένη συγκυρία για την παράταξη. Και επειδή θεωρείται πιθανό ότι εάν τηρούνταν το Καταστατικό, κάποιοι ενδεχομένως να μην ξεκινούσαν καν την κούρσα, επελέγη η εξισορροπητική λύση να γίνουν αποδεκτές όλες οι αιτήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και με τις όποιες ενστάσεις πάντως, είναι εντυπωσιακός ο αριθμός: Οι έξι υποψήφιοι συγκέντρωσαν συνολικά 83.000 υπογραφές πολιτών. Σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν ΜΜΕ, κοινή γνώμη αλλά και τα άλλα κόμματα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών (απόσυρση Γεννηματά λόγω ασθένειας, νέες υποψηφιότητες, το θρίλερ με την απόφαση Παπανδρέου) οι αρμόδιοι θεωρούν ότι δημιουργείται μια δυναμική που - εφόσον αξιοποιηθεί σωστά τις επόμενες 45 ημέρες - μπορεί να φέρει πολύ κόσμο στις κάλπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φώφη Γεννηματά είχε συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές μέχρι την ημέρα που αποσύρθηκε.

Οι υποψήφιοι πλέον:

 • Προσαρμόζουν τη στρατηγική τους,
 • Οργανώνουν τα επιτελεία τους με αναθέσεις συγκεκριμένων ρόλων,
 • Εντείνουν τις προσπάθειες προσέλκυσης βουλευτών, στελεχών και κυρίως «πολλαπλασιαστών»
 • Αναμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις για να σφυγμομετρήσουν πώς εισπράττει η κοινή γνώμη τις εξελίξεις,
 • Ετοιμάζονται για τα ντιμπέιτ που θα ακολουθήσουν
 • Προγραμματίζουν περιοδείες ανά την Ελλάδα

Πώς βλέπει τις εξελίξεις η απούσα Φώφη Γεννηματά

Η μεγάλη απούσα αυτής της εκστρατείας, η Φώφη Γεννηματά που παραμένει για νοσηλεία στον Ευαγγελισμό από την περασμένη Δευτέρα, ενημερώνεται για όλα, αλλά παρακολουθεί χωρίς να σχολιάζει.

Αλλωστε από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι «ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως συνεργάτες της παρακολουθώντας τόσο το τηλεοπτικό μήνυμα του Γ. Παπανδρέου, όσο και τις δηλώσεις όλων των άλλων υποψηφίων, δεν απέφυγαν το συνειρμό ότι σχεδόν όλοι πατούν πάνω στο δρόμο που χάραξε η Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε αναφέρει σε ομιλίες της πάμπολλες φορές τα περί «Νέας Αλλαγής», «προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης απέναντι στη συντήρηση», «διεύρυνσης της παράταξης» που θα γίνει «πρωταγωνιστής των εξελίξεων» κ.ο.κ. Εκτιμούν πάντως ότι όλη αυτή η δημοσιότητα που δόθηκε στις διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ μπορεί να κινητοποιήσει κόσμο και να τον «σηκώσει από τον καναπέ του», κάτι που θα ωφελήσει το κόμμα και την παράταξη.

Στο σκληρό πυρήνα του γεννηματικού μπλοκ, για λόγους σεβασμού προς την περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να μην ταχθούν φανερά υπέρ κανενός υποψηφίου προσώρας, ούτε να συνυπογράψουν κάποιο κείμενο που να προωθεί κάποιον. Υπάρχουν και ορισμένοι, πάντως, που όντως δεν εκφράζονται από καμία εκ των 6 υποψηφιοτήτων και είναι ερώτημα το πού θα κατευθυνθεί η ψήφος τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ του ΚΙΝΑΛ

Ολοκληρώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη 21/10) το απόγευμα εντός της προθεσμίας που είχε οριστεί η κατάθεση των υπογραφών των υποψηφίων Προέδρων του Κινήματος Αλλαγής .

Υποψηφιότητες κατέθεσαν οι:

 1. ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
 2. ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
 3. ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
 4. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
 5. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
 6. ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

83.000 πολίτες δήλωσαν τη στήριξή τους στους συντρόφους που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την ηγεσία του Κινήματος, γεγονός που σηματοδοτεί τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου.

Το Κίνημα Αλλαγής, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη δυναμώνει και θα γίνει και πάλι πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) προχωρά στις προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ.1 του Καταστατικού για την ανακήρυξη των υποψηφίων.

Για την ΕΔΕΚΑΠ
Ο Πρόεδρος
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ»

Παπανδρέου: Κατέθεσε 82 υπογραφές μελών ΚΕ

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε στη Χ. Τρικούπη και κατέθεσε ο ίδιος τις 82 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα, δήλωσε ότι διαθέτει και 20.000 ηλεκτρονικές υπογραφές φίλων του κόμματος. «Θα είχαμε περισσότερες, αλλά κράσαρε το σύστημα. Είναι στη διάθεσή σας αν τις χρειαστείτε» είπε στα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Η συνάντηση Παπανδρέου - Ανδρουλάκη

Μάλιστα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ανέβαινε από τις σκάλες στον 4ο, όπου συνεδριάζει η ΕΔΕΚΑΠ, συναντήθηκε με τον Ν. Ανδρουλάκη, που ανέβαινε με το ασανσέρ.

Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

«Πρόεδρε», «Νίκο», χαιρετήθηκαν, και ευχήθηκε ο ένας στον άλλον καλή επιτυχία. Πρώτος κατέθεσε τις υπογραφές ο ευρωβουλευτής και μετά ο πρώην πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ανδρουλάκης: Υποψήφιος με 20.000 υπογραφές και 110 μέλη της ΚΕ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε 110 υπογραφές από μέλη της ΚΕ και 20.000 δηλώσεις στήριξης πολιτών.

Η δήλωση υποψηφιότητας Νίκου Ανδρουλάκη:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατέθεσα σήμερα, μαζί με 20.000 μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του Κινήματός μας. Πιστεύω βαθιά ότι η ανανέωση είναι όχι μόνο πολιτικό και κοινωνικό αίτημα, αλλά και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας.

Σέβομαι όλους τους συνυποψηφίους μου, όμως η εκλογή νέας ηγεσίας αφορά την επόμενη μέρα του Κινήματος. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας.

Το ζητούμενο σήμερα είναι η ενότητα, η διεύρυνση και η πολιτική αυτονομία της παράταξης. Για να μεγαλώσει, να δυναμώσει και να μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Να δώσει φωνή σε όσους δεν ακούγονται και ελπίδα σε όσους δεν ονειρεύονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα είναι η ώρα της δικής μας πολιτικής αντεπίθεσης.
Όχι μόνο με τη δύναμη της ιστορίας και των αναμνήσεων, αλλά κυρίως με την προοπτική για την επόμενη μέρα. Με μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική πρόταση για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Τη βιώσιμη ανάπτυξη. Την εργασιακή ανασφάλεια. Την κλιματική αλλαγή. Το δημογραφικό. Την ενίσχυση του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων.

Στο προσκλητήριο για το αύριο της παράταξης ζητώ τη στήριξή σας.

Τώρα είναι η ώρα να σπάσουμε τις επετηρίδες και όσα κρατάνε την παράταξη καθηλωμένη.

Η δύναμη του Κινήματός μας είμαστε τα μέλη, οι φίλοι και τα στελέχη που το κρατήσαμε όρθιο στις πιο δύσκολες στιγμές του. Αν εμείς ενώσουμε δυνάμεις, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αναγέννησή του.

Ελάτε να προχωρήσουμε μαζί. Κοιτάζοντας μπροστά!».

Χρηστίδης: Κατέθεσε 7.000 υπογραφές

Ο Παύλος Χρηστίδης κατέθεσε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στη Χ. Τρικούπη 7.000 υπογραφές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Παύλος Χρηστίδης στη Χ. Τρικούπη για να καταθέσει υπογραφές για την υποψηφιότητά του / Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Ο Παύλος Χρηστίδης στη Χ. Τρικούπη για να καταθέσει υπογραφές για την υποψηφιότητά του / Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

«Ενα ευχαριστώ είναι λίγο» δήλωσε, για να προσθέσει: «Η υποψηφιότητά μου θέλει να εκφράσει τις αγωνίες των Ελλήνων και ειδικά της νέας γενιάς της πατρίδας μας:

 • για κοινωνική δικαιοσύνη
 • για ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση και την εργασία
 • για καλύτερες συνθήκες και καλύτερους μισθούς, όπως αρμόζει στην πιο καταρτισμένη γενιά
 • για να σταματήσουμε να είμαστε η πρώτη μεταπολεμική γενιά που ζει χειρότερα απ' τους γονείς τους.

Οι λαοί της Ευρώπης αλλά και ο Ελληνικός λαός έχουν πλέον συνειδητοποιήσει μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία ότι μόνο η επαναφορά της σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να εγγυηθεί την προοδευτική κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση. Restart για τη μεγάλη Δημοκρατική και Προοδευτική παράταξη με όραμα και σχέδιο απέναντι στη συντήρηση. Για να κάνουμε τα όνειρά μας πράξη. Είναι στο χέρι μας».

Γερουλάνος: Υπογραφές από 6.245 πολίτες

Ο Παύλος Γερουλάνος κατέθεσε 6.245 υπογραφές πολιτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμέσως μετά δήλωσε: «Φίλες και φίλοι, κατέθεσα απόψε στην επιτροπή εκλογικής διαδικασίας (ΕΔΕΚΑΠ) 6.245 υπογραφές πολιτών από όλη τη χώρα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Πολίτες που θέλουν να δουν την προοδευτική παράταξη να γίνεται ξανά δύναμη ελπίδας. Μπροστά μας έχουμε σχεδόν 2 μήνες για να μιλήσουμε με όσες περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες μπορούμε, για τις θέσεις και τις προτάσεις μας, να ανταλλάξουμε ιδέες, να ακούσουμε και να καταγράψουμε τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τις ελπίδες τους. Στον δρόμο για μια Ελλάδα δυνατή, για μια κοινωνία ανοιχτή, για μια οικονομία παραγωγική, όλες και όλοι έχουν λόγο και ρόλο. Ξεκινάμε ένα ωραίο ταξίδι».

Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Λοβέρδος και Καστανίδης έχουν ήδη καταθέσει στην ΕΔΕΚΑΠ από την περασμένη Παρασκευή τις δικές τους υπογραφές, ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που είχε καταθέσει χθες 6.837 υπογραφές, αποσύρθηκε, μετά την ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου.

Ο Λοβέρδος έφτασε τις 22.100 υπογραφές

Ο Χάρης Καστανίδης έχει καταθέσει 8.393 δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητάς του, ενώ ο Α. Λοβέρδος 5.200 υπογραφές μελών από το μητρώο. Σύμφωνα με συνεργάτες του, μέχρι τώρα έχε συγκεντρώσει συνολικά 22.100 υπογραφές στήριξής του.

Οι πρώτες αιχμές για «προοδευτική διακυβέρνηση»

Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, το ενδιαφέρον στρέφεται στα πολιτικά θέματα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος διαμήνυσε ότι απορρίπτει τον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση», τον οποίο χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην δήλωση υποψηφιότητάς του, διότι πίσω από αυτόν κρύβεται μία προσπάθεια για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. «Ενώ κανένας εκ των ‘‘6’’ δεν μιλά για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, κάποιοι μιλούν για προοδευτική διακυβέρνηση θέλοντας να ξεπλύνουν δημοκρατικά τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα και δεν θα συνεργαστώ μαζί του, εάν γίνω πρόεδρος θα καταστρέψω αυτά τα σενάρια. Με Ραγκούση, Σπίρτζη, Ξενογιαννακοπούλου, Κουρουμπλή, δεν κάνω συνεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, χθες βράδυ, από το Ρέθυμνο, ενισχύοντας έτσι το πολιτικό στίγμα που θέλει να δώσει στην υποψηφιότητά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εξυφαίνεται –και έχω πια ενδείξεις– μια απόπειρα να φτιαχτεί ένα μέτωπο ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ίσως και Βαρουφάκη. Αυτά έχουν έναν τίτλο: Όποιον ακούτε να λέει για “προοδευτική κυβέρνηση”, εμένα το μυαλό μου το παρέπεμπε, από την ημέρα που ήμουν στη Βουλή και το υιοθέτησε αυτό ο κ. Τσίπρας παρουσία όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, από την ημέρα εκείνη ο όρος αυτός μου έγινε ύποπτος. Και όσο περνάνε οι μέρες βλέπω ότι δεν είναι και κάτι που μπορεί να το αποκλείσει ένας πολιτικός. Αντίθετα λέω εγώ: Όποιος παλεύει να στήσει ένα σενάριο ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη, για τον τελευταίο τον άνθρωπο δεν ξέρω, αλλά λέω τι ακούγεται εγώ θα το ακυρώσω το βράδυ της εκλογής μου» επανέλαβε, χθες, ο Αντρέας Λοβέρδος μιλώντας στον Σκάι.

«Διάβασα ότι "ο όρος προοδευτική διακυβέρνηση είναι ύποπτος". Δεν υπάρχουν ύποπτοι όροι. Αποκτούν διαφορετική σημασία ανάλογα με τους ανθρώπους που εκφωνούν τις λέξεις» απάντησε, αιχμηρά, στο twitter λίγο νωρίτερα, ο Χάρης Καστανίδης, με σαφή υπονοούμενα κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, εκκινώντας έτσι το άτυπο debate, στο ΚΙΝΑΛ, για τα περί συνεργασίας ή όχι με κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ