fbpx Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων -Τι προβλέπει | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων -Τι προβλέπει

Οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν πριν από την Κυριακή των εκλογών
02|12|2019 | 22:21
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ SOOC.GR

Κατετέθη στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου την ψήφο των αποδήμων, το οποίο, για την ακρίβεια, αφορά την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» εντός της εβδομάδας θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η σχετική διάταξη, κατά τη Συνταγματική αναθεώρηση είχε περάσει με ευρύτατη πλειοψηφία 212 ψήφων καθώς μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.

Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία του υπ. Εσωτερικών φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει ο νόμος, καθώς με βάση τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων μετά τις τελευταίες αλλαγές που είχε κάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος πριν καταθέσει το ν/σ στη Βουλή, συμφωνούσαν με τις διατάξεις του ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Ερώτημα παραμένει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΜέΡΑ 25 είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου

Δείτε εδώ την έκθεση του ΓΛΚ

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ρυθμίζεται η Συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων οι οποίοι τη μέρα των εθνικών εκλογών (καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος) βρίσκονται εκτός επικράτειας.

Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, για την ψήφιση του νόμου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας συνεδρίασε 3 φορές διακομματική επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω συνεδριάσεων ήταν η καταρχήν σύγκλιση σε μια συμφωνία 4 + 1 σημείων, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων.

Τα σημεία σύγκλισης των κομμάτων:

 • Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα (40) εκλογείς.
 • Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
 • Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

 • α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα
 • β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
 • Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.
 • Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:
 • α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγεμπατικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 • β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής
 • γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή
 • Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας:
 • αα) δεν έχει συμπληρώσει τα τριάντα έτη (30) ζωής και
 • ββ) έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
ΣΧΟΛΙΑ