Κασσελάκης: Το μονοσέλιδο excel που παρουσίασε ως «πόθεν έσχες» -Κυβέρνηση: Παραδέχεται ότι παραβίασε το νόμο - iefimerida.gr

Κασσελάκης: Το μονοσέλιδο excel που παρουσίασε ως «πόθεν έσχες» -Κυβέρνηση: Παραδέχεται ότι παραβίασε το νόμο

Το «πόθεν έσχες» του Στ. Κασσελάκη
Το «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη / Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα περιουσιακά του στοιχεία ως την 31η Δεκεμβρίου 2023 παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης το βράδυ της Δευτέρας σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, παρά τις προαναγγελίες του περί «εκπλήξεων» για τον πρωθυπουργό, μετά από πολυήμερο πρέσινγκ της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση, είναι προφανές ότι το «πόθεν έσχες» ενός πολιτικού -και δη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- δεν περιορίζεται σε μία σελίδα excel, που παρουσίασε σε γιγαντοοθόνη στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε, τα στοιχεία αφορούν τον ίδιο και τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ.

Στα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης αναφέρεται ότι διαθέτει εισοδήματα 2,067 εκατομμυρίων δολαρίων, δάνεια και οφειλές ύψους 1,8 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν την περιουσιακή του κατάσταση ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, όπερ σημαίνει ότι δεν περιελήφθη η νεοαποκτηθείσα μεζονέτα, αξίας 1,7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, αυτά που παρουσίασε δεν είναι τα πλήρη στοιχεία, δηλώνοντας πως θα τα καταθέσει όλα όταν τα λάβει από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα παρουσίασε, ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει συμμετοχή σε τρεις εταιρείες:

Στην περίφημη μονοπρόσωπη ΕΠΕ OSIOS LLC συμμετείχε με 500.000 δολάρια. Η OSIOS είναι η εταιρεία μέσω της οποίας δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να πληρωθούν τα δώρα των Χριστουγέννων του 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμφανίζεται, επίσης, ως ετερόρρυθμος εταίρος στην PURA VITA Ε.Ε με 15,000.00 ευρώ.

Ακόμη, έχει συμμετοχή στην TIPTREE MARINE με κεφάλαιο 211,090.00 δολάρια.

Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο, που είχε ψηφίσει το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρχηγός κόμματος δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε εταιρεία του εξωτερικού.

Ο κ. Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2023 και παραιτήθηκε -όπως ο ίδιος παραδέχθηκε- από την OSIOS «στις αρχές του 2024», καθώς δεν γνώριζε τον σχετικό νόμο. «Μεταβιβάστηκε στις αρχές του 2024, όταν έμαθα ότι δεν επιτρέπει να έχω αλλοδαπή εταιρεία ο νόμος» είπε ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης στην ομιλία του.

Μαρινάκης: Τώρα κατάλαβαν όλοι γιατί ο Κασσελάκης απέφευγε να δώσει στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι αυτό το μονοσέλιδο excel δεν συνιστά δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Τονίζει, μάλιστα, πως ο κ. Κασσελάκης παραδέχεται ότι παραβίασε την νομοθεσία του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2016, που προέβλεπε ότι αρχηγός κόμματος δεν έπρεπε να έχει συμμετοχή σε εταιρεία αλλοδαπής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης κάνει λόγο για σόου, το οποίο γεννά περισσότερα ερωτήματα από όσα είχαμε μέχρι σήμερα, με βασικό το ακόλουθο: «Ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη:

«Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης απέφευγε να δώσει στοιχεία για την περιουσιακή και οικονομική του κατάσταση.

Σύμφωνα με το μονοσέλιδο που παρουσίασε σήμερα, το οποίο δεν συνιστά σε καμία περίπτωση δήλωση περιουσιακής κατάστασης, παραδέχεται ότι παραβίασε τη νομοθεσία, αφού μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει.

Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να αποφύγει να δώσει το πόθεν έσχες, διαδικασία με συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως τα ορίζει ο νόμος, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις καταθέσεις του, όπως και του συζύγου του, τα εισοδήματά του, κατέγραψε τις συμμετοχές σε 3 εταιρείες, καθώς και τα ακίνητα που διαθέτει. Αποκάλυψε, δε, πως δεν είναι πλήρη τα στοιχεία, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, αφού εμφανίσθηκε να δηλώνει πως θα τα καταθέσει όλα όταν τα λάβει από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, όταν, όπως είπε, του σταλούν από την Υπηρεσία Εσόδων, το γνωστό IRS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του Πρωθυπουργού, τον ενημερώνουμε, για πολλοστή φορά, ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια, επί των ημερών τόσων διαφορετικών Κυβερνήσεων, καταθέτοντας πλήρη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, όπως ορίζει ο νόμος, και όχι μονοσέλιδο excel.

Εν κατακλείδι, μετά το σημερινό σόου, γεννιούνται περισσότερα ερωτήματα, από όσα είχαμε μέχρι σήμερα, με βασικό το ακόλουθο:

Ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;

Ας τα απαντήσει ο ίδιος.

Την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου οι πολίτες θα δώσουν ακόμα μια ηχηρή απάντηση. Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές που μαθητευόμενοι μάγοι έπαιζαν τις τύχες μας στα ζάρια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ό,τι παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης, η περιουσιακή του κατάσταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 έχει ως εξής:

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ:

Διαθέτει συνολικά καθαρά εισοδήματα 1,9 εκατ. ευρώ που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές (φορολογούμενα, φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, φορολογούμενα αυτοτελώς, αφορολόγητα).

Εισοδήματα από ακίνητα: 71,367$

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ:

Από καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, διαθέτει 20.100 ευρώ.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τρία ακίνητα:

  • Ένα στις ΗΠΑ, εμβαδού 358,14 τ.μ. σε οικόπεδο 54.956,31 τ.μ., το οποίο αγόρασε το 2022 έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Το σπίτι στις Σπέτσες, μια διώροφη κατοικία 287,8 τ.μ. σε οικόπεδο 467 τ.μ. με αντικειμενική αξία 313.414 ευρώ, το οποίο είναι γονική παροχή από το 1990.
  • Ένα στην Αθήνα, εμβαδού 105,75 τ.μ., που αγόρασε το 2008 έναντι 100.033 ευρώ.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέχει δύο ΙΧΕ αυτοκίνητα. Το ένα αγοράστηκε το 2022 έναντι 101.458$ και ένα το 2023 έναντι 250.000$, σύνολο 351.000.

ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Ως δανειακές υποχρεώσεις αναφέρονται 1.831.880 δολάρια και περιλαμβάνονται δάνεια προς ημεδαπά και αλλοδαπά τραπεζικά ιδρύματα, πιστωτικές κάρτες του ίδιου και του συζύγου του, αλλά και φοιτητικό δάνειο για τον σύζυγό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, αναφέρονται επενδύσεις 2.8 εκατομμύρια δολάρια και καταθέσεις 20.1 χιλιάδες ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές για Κασσελάκη: Παραδέχθηκε ποινικά αδικήματα

Κυβερνητικές πηγές, λίγη ώρα μετά το τέλος της ομιλίας Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη, σχολίασαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε παραδοχή ποινικών αδικημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε σε οθόνη τα περιουσιακά στοιχεία του, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι «παραδέχεται την τέλεση ποινικών αδικημάτων, καθώς στις 31/12 συμμετείχε σε 3 αλλοδαπές εταιρείες, ενώ θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον Νοέμβριο, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ