Η μεγάλη ευκαιρία του Κινήματος Αλλαγής | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Η μεγάλη ευκαιρία του Κινήματος Αλλαγής

Τρία και ένα ερωτήματα για τη μεγάλη ευκαιρία στο Κίνημα Αλλαγής.

1. Ακόμη και αυτοί που αμφέβαλλαν, βλέπουν τώρα τη στροφή της ΝΔ επί δεξιά!

Μάλιστα με τις πυρκαγιές και τον ανασχηματισμό κατέρρευσε η εικόνα της αποτελεσματικότητας και του δήθεν επιτελικού κράτους, που είχε επιμελώς καλλιεργηθεί.

Ο κύκλος της περιόδου του μέλιτος για το Μητσοτάκη, έκλεισε. Οι πολίτες δυσανασχετούν.

Τι θέμα της ακρίβειας-που θα διαρκέσει-αναδεικνύεται σταδιακά στο πρώτο και μείζον θέμα για τα νοικοκυριά.

Η προπαγάνδα για την πορεία του ΑΕΠ, δεν μπορεί να κρύψει ότι ο παραγόμενος πλούτος δεν μοιράζεται δίκαια, ότι ευνοούνται οι λίγοι και ισχυροί, ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται.

Κάτι που αποτυπώνεται ιδιαίτερα στο Κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χειρότερα έρχονται, είναι μπροστά.

Μετά το 2022, θα τεθούν και πάλι δημοσιονομικοί κανόνες, είναι αμφίβολη η συνέχιση στήριξης της ΕΚΤ, είναι ορατός ο κίνδυνος για δυσμενή μέτρα.

Μην ξεχνάμε που βρίσκεται το δημόσιο χρέος, τι γίνεται με τα μεγάλα ελλείμματα, που έχουν φθάσει οι υποχρεώσεις των ελληνικών επιχειρήσεων.

2. Λένε πολλοί. Όμως την κατάσταση αυτή δεν μπορεί να την εκμεταλλευθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σωστό. Γιατί τον βαραίνουν οι αρνητικές αναμνήσεις της διακυβέρνησης του.

Γιατί παραμένει εγκλωβισμένος σε πολιτικές του παρελθόντος, ή δείχνει να πατά σε «δύο βάρκες». Κάτι που τραυματίζει σημαντικά την αξιοπιστία του.

Τι θα γίνει λοιπόν; Που θα κατευθυνθεί η κυβερνητική φθορά; Ποιες εναλλακτικές λύσεις προσφέρονται ιδιαίτερα για τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά ως προοδευτικοί, κεντροαριστεροί ή οπαδοί του ριζοσπαστικού κέντρου;

Είναι η μεγάλη ευκαιρία για το Κίνημα Αλλαγής.

Που ιδιαίτερα όλο το τελευταίο διάστημα, έχει βρει ένα ξεκάθαρο πολιτικό βηματισμό, με ένα προοδευτικό πολιτικό αφήγημα, και έχει αφήσει πίσω του τις αμφιθυμίες του παρελθόντος.

Που με τις ανοιχτές πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του παρεμβαίνει και ουσιαστικά στις πολιτικές εξελίξεις, και μάλιστα σε κρίσιμα θέματα όπως αυτό της Κλιματικής Κρίσης και των αλλαγών που απαιτεί η ψηφιακή εποχή.

Κάτι που έχουν αναγνωρίσει ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοί μας.

Είναι η ώρα μας. Γιατί η χώρα, έχει όσο ποτέ ανάγκη μια πολιτική δύναμη γνήσια σοσιαλδημοκρατική, υπεύθυνη, με σύγχρονες θέσεις, έτοιμη για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται.

Που νοιάζεται για τους πολίτες, συνδυάζει την ανάπτυξη με την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη, δημιουργεί ίσες ευκαιρίες για όλους, διασφαλίζει την διαρκή πρόσβαση τους στα κοινωνικά αγαθά, εγγυάται την συμμετοχή, την αποκέντρωση, τη διαφάνεια, την λογοδοσία.

Που απέναντι στις οικονομικές ελίτ και τα συμφέροντα τους, προτάσσει το δημόσιο συμφέρον, θέτει τους κανόνες, επιβάλει το σεβασμό των θεσμών.

Οι άνεμοι που έρχονται από την Ευρώπη, οι εκτιμήσεις για την πρωτιά του SPD στις Γερμανικές εκλογές, δίνουν την αισιοδοξία ότι «κάτι επιτέλους αλλάζει», ότι οι γκρίζες πολιτικές της δεξιάς περνούν στο παρελθόν.

3. Εκτιμώ ότι το 2022 θα είναι έτος εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παίξει αυτό το χαρτί, ώστε η ραγδαία υποχώρηση που το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προαναγγέλλει και τα δυσάρεστα μέτρα που συνεπάγεται, να γίνουν μετά τις εκλογές.

Το Κίνημα Αλλαγής θα κριθεί και αυτό από τους πολίτες. Προσδοκούμε να «αλλάξουμε επίπεδο», να αναδειχθούμε ως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις.

Εγχείρημα δύσκολο, αλλά θετικά προκλητικό. Που προϋποθέτει ότι θα ζητήσεις ψήφο για να καθορίσεις τις μελλοντικές εξελίξεις.

Προοδευτική διακυβέρνηση για τον τόπο.

Που χωρίς ισχυρό πρωταγωνιστικό Κίνημα Αλλαγής δεν είναι νοητή.

Αυτή είναι η ουσία της «αυτόνομης πορείας» που επαγγελλόμαστε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Ο στόχος αυτός περνά μέσα από την διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών που έρχονται, για την εκλογή Προέδρου και εν συνεχεία για το τακτικό Συνέδριο μας.

Είναι χρήσιμες μερικές πρώτες σκέψεις:

· Πρώτο μέλημα είναι η μεγάλη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών.

Για να δημιουργηθεί η δυναμική της ελπίδας και της νίκης.

Άρα διαδικασία ανοιχτή, δημοκρατική, διαφανής, γι’ αυτούς που πραγματικά επιθυμούν να συμβάλλουν ως μέλη και φίλοι του Κινήματος.

· Προεκλογικός αγώνας, με πολιτικούς όρους, χωρίς εντάσεις και οξύνσεις που απωθούν τους πολίτες.

Αλλά με καθαρές εξηγήσεις, με καθαρές πολιτικές. Δεν συζητάμε για το ποιος θα είναι ο πιο όμορφος ή ο πιο νέος, αλλά ποιος έχει-και ποιες-θέσεις, ιδέες, προτάσεις για την πορεία μας.

· Επιλογή με βάση απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα:

  • Ποιος ή ποια εγγυάται την ενότητα του χώρου, ιδιαίτερα όταν οι εθνικές εκλογές έρχονται;
  • Ποιος η ποια μπορεί να διασφαλίσει ότι και την επομένη μέρα,θα είμαστε όλοι μαζί σε μια καθοριστική μάχη για την παράταξη;
  • Ποιος ή ποια διαθέτει ένα καθαρό, προοδευτικό, αλλά και σύγχρονο πολιτικό αφήγημα, που θα πείσει και επαναπατρίσει τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και θα δώσει «ελπίδα» στους νέους ανθρώπους; Που απαιτούν να είμαστε εμείς ο πραγματικός πολιτικός αντίπαλος της δεξιάς.
  • Ποιος ή ποια έχει –στην πράξη και όχι στα λόγια-αποδείξει ότι στα δύσκολα «μπορεί», ότι εγγυάται την συνεχή αύξηση της εκλογικής δύναμης και του ρόλου μας;
  • Ποιος ή ποια, εκφράζει στη σημερινή εποχή τις αξίες και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ αλλά έχει και τη δύναμη να απευθύνεται σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις;

Την απάντηση θα τη δώσουν τα μέλη και οι φίλοι μας στις κάλπες.

Αυτοί έχουν πια το λόγο. Εμείς τα στελέχη οφείλουμε όμως να τοποθετηθούμε καθαρά, έντιμα, χωρίς υστεροβουλίες και σκοπιμότητες.

Η δική μου απάντηση είναι γνωστή και σαφής: Η Φώφη Γεννηματά.

*Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Υπουργός

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ