Χάρης Δούκας: Οι πρώτες παρεμβάσεις στην Αθήνα -Τιμή μου να συνεχίσω τη διπλή ανάπλαση που ξεκίνησε ο Μπακογιάννης - iefimerida.gr

Χάρης Δούκας: Οι πρώτες παρεμβάσεις στην Αθήνα -Τιμή μου να συνεχίσω τη διπλή ανάπλαση που ξεκίνησε ο Μπακογιάννης

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας
Ο Χάρης Δούκας / Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι πρώτες παρεμβάσεις στην πόλη και τις πρώτες αλλαγές στον δήμο περιέγραψε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Ο κ. Δούκας, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, στον ΣΚΑΪ 100,3, και επισήμανε ότι θα προωθήσει ένα νέο πρότυπο διοίκησης και διακυβέρνησης του δήμου, με λογοδοσία και ονοματεπώνυμο σε κάθε τομέα ευθύνης του. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φυτευτούν 1.000 δέντρα στην πόλη, ενώ ανέφερε ότι είναι τιμή του να συνεχίσει το έργο Μπακογιάννη για τη διπλή ανάπλαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι θέλει τη συνεργασία με την κυβέρνηση «αλλά όχι με όρους υποταγής», περιγράφοντας τρεις αποφάσεις που δεν είχαν λογική: το κλείσιμο του ΟΠΑΝΔΑ, τον λόφο Στρέφη και το πάρκο Ριζάρη. Χαρακτήρισε επίσης λάθος απόφαση σε λάθος κατεύθυνση, και οπισθοδρόμηση, την απόφαση για την Ανάπλαση Α.Ε.

Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης του Χάρη Δούκα:

Νέο πρότυπο διοίκησης και διακυβέρνησης του δήμου

Υιοθετούμε τον Κώδικα Δεοντολογίας των αιρετών. Πρώτα εμείς οι αιρετοί πρέπει να δείχνουμε την αλλαγή του παραδείγματος, με λογοδοσία και διαφάνεια, με συγκεκριμένους κανόνες. Επίσης, στη δημοτική μας παράταξη, όλοι οι εκλεγμένοι έχουν συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Άρα, κάθε τομέας ευθύνης του δήμου έχει ονοματεπώνυμο.

Δούκας: Το αμέσως επόμενο διάστημα θα φυτευτούν 1.000 δέντρα

Το κομμάτι του πρασίνου το έχω θέσει εμβληματικά. Αυτές τις μέρες ετοιμάζεται ο Κανονισμός Πρασίνου και επιλέγουμε τις περιοχές όπου θα προχωρήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα στη δενδροφύτευση περίπου 1.000 δέντρων, μέχρι την άνοιξη. Γιατί το πράσινο, όπως λέμε, δεν είναι «lifestyle», δεν είναι πια ούτε καν ποιότητα ζωής, είναι επιβίωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τα σχολεία

Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα, είναι πολύ παλιά τα κτίρια, και εδώ κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών. Αναζητούμε επιπλέον κρατική χρηματοδότηση, αλλά και άλλες χρηματοδοτήσεις. Θα απευθύνω μια ανοικτή πρόσκληση σε μεγάλες εταιρείες να συνεισφέρουν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης. Τα προβλήματα της συντήρησης των σχολείων είναι πολύ σοβαρά και, βεβαίως, χρειαζόμαστε και νέα κτίρια.

Τιμή μου να συνεχίσω τη διπλή ανάπλαση που ξεκίνησε ο Μπακογιάννης

Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα. Είναι ένα έργο στην πραγματικότητα εθνικής εμβέλειας και ξεπερνάει μια δημοτική αρχή. Είχε ξεκινήσει από τον κ. Μπακογιάννη και βεβαίως είναι μεγάλη μου τιμή που μπορώ να το συνεχίσω. Μιλάμε για μια ανάπλαση η οποία αφορά σε μια γεωγραφική έκταση τεράστια. Νομίζω είναι η μεγαλύτερη ανάπλαση αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια. Και βεβαίως είναι πάρα πολύ σύνθετη. Μιλάμε για ένα νέο γήπεδο, το οποίο πρέπει να είναι με τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, μιλάμε για γήπεδο ποδοσφαίρου, για γήπεδο του ερασιτέχνη και για ένα τεράστιο χώρο πάρκου. Στην πραγματικότητα, στον Βοτανικό θα γίνει μια νέα πολιτεία. Και, βεβαίως, πάμε μετά στην Αλεξάνδρας. Εκεί, αφότου ολοκληρωθεί το σενάριο στο Βοτανικό, θα γκρεμιστούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και θα γίνει πάρκο και από κάτω πάρκινγκ. Τεράστια προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή προχωράμε με μια σειρά από επιμέρους διαδικασίες, ώστε να μπορέσουμε τα έργα στον Ελαιώνα να ξεκινήσουν και να δημιουργηθεί μια μικρή νέα πόλη σε μια περιοχή που είναι απολύτως υποβαθμισμένη. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα εκεί, μόνο μπάζα και σκουπίδια, και εκεί θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού, πάρα πολύ σημαντικός.

Το διακύβευμα για την Αθήνα

Από την πρώτη στιγμή είπα ότι θέλω να είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων. Είναι ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα, οι δεσμεύσεις μου να προχωρήσουν και αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει γρήγορα πράξη. Και νομίζω ότι το μεγάλο διακύβευμα για την Αθήνα είναι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις αλλαγές με μία βασική προϋπόθεση: να τις συνδιαμορφώνουμε με τους πολίτες. Αυτή για εμένα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Δηλαδή, το νέο μοντέλο  διακυβέρνησης θα αφορά και τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουν και συνεργάζονται οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι και παίρνουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων. Να φτιάχνουν οι ίδιοι τις γειτονιές τους και να παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους.

Δούκας: Θέλω τη συνεργασία με την κυβέρνηση, όχι όμως με όρους υποταγής

Ξεκίνησα λέγοντας ότι επιδιώκω τη συνεργασία, γιατί θέλω να προχωρήσουν όλες οι δεσμεύσεις μου. Όμως οφείλω να πω ότι κάποιες βασικές κυβερνητικές αποφάσεις ήταν σε λάθος κατεύθυνση, σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν λογική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να πω τρία παραδείγματα.

  • Ριζάρη: Δεν είναι κάποια δική μου ιδεοληψία η προστασία του πρασίνου. Το ΣτΕ βοήθησε στο να επανέλθει η λογική. Όταν συζητάμε για την ανάγκη μείωσης της θερμοκρασίας, για αύξηση του πρασίνου, πρέπει να δούμε και πώς θα μειώσουμε τους κινδύνους για τα δέντρα που ήδη υπάρχουν. Ακόμα και στα πολύ μεγάλα έργα υποδομής, τα φιλολαϊκά και τα φιλοπεριβαλλοντικά, όπως το μετρό για παράδειγμα στη Ριζάρη. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει το έργο με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στα δέντρα. Κάποιοι έλεγαν «ή το μετρό ή το πράσινο», και ότι πρέπει να επιλέξουμε. Λέω ότι μπορούμε και τα δύο. Αυτό είπε και το ΣτΕ.
  • Λόφος Στρέφη: Θυμάστε προεκλογικά ότι έγινε ολόκληρο θέμα, γιατί ορισμένοι υποστήριζαν ότι δρουν κάποιες ομάδες οι οποίες δημιουργούν φασαρίες. Υποστήριξα ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Διότι το πρόβλημα στον Στρέφη είναι οι γεωδαισίες και όχι να δημιουργήσουμε μπαλκόνια στις κορυφές και ότι αυτό που ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο. Λοιπόν, αυτά είπε και το ΣτΕ.
  • ΟΠΑΝΔΑ: Υποστηρίζω ότι σε περιόδους μετάβασης δεν μπορεί να αποφασίζουν για πολύ μεγάλους οργανισμούς κοινωνικούς, όπως ο Οργανισμός Άθλησης και Πολιτισμού που απασχολεί 800 ανθρώπους, να τον κλείνουν και να πρέπει να τον ενσωματώσω σε κενό χρόνου, την 1η Ιανουαρίου στον Δήμο. Είναι μία κίνηση χωρίς μελέτη. Αυτό είπε και το ΣτΕ. Τα λέω για να σημειώσω ότι εγώ θέλω τη συνεργασία, όμως όχι με όρους υποταγής. Θέλω να ενώσω, όχι να διχάσω, αλλά σε μία κατεύθυνση η οποία να είναι λειτουργική και αποτελεσματική και να βελτιώνει τη ζωή των πολιτών, αλλά να έχω και τα  εργαλεία για να προχωρήσω αυτά τα θέματα.

Για την «Ανάπλαση ΑΕ»: Λάθος απόφαση και οπισθοδρόμηση

Είναι μια απόφαση σε λάθος κατεύθυνση. Είναι οπισθοδρόμηση. Δεν μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να μη συμμετέχει σε έναν φορέα που θα υλοποιεί έργα στην Αθήνα. Δεν λέω τίποτα διαφορετικό από αυτό που έλεγε και η Ντόρα Μπακογιάννη πριν από λίγα χρόνια, όταν ιδρυόταν αυτός ο Οργανισμός χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων. Δεν μπορεί να σχεδιάζουν στην Αθήνα χωρίς την Αθήνα.

Για τον 9,84: Θα γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω αν το δημοτικό ραδιόφωνο περάσει στην Περιφέρεια

Διάβασα τα σχετικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζουν να πάρουν από τον δήμο τον 9,84. Και βεβαίως θα είναι πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση. Δηλαδή, το δημοτικό ραδιόφωνο να φύγει από τον δήμο. Θα γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω. Γι' αυτό και λέω ότι θέλει μία νέα προσέγγιση και να μην είναι μόνο στα λόγια η συζήτηση για την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, αλλά να είναι με πράξεις, να έχουμε εργαλεία. Βεβαίως με διαφάνεια, με λογοδοσία, με αποτελεσματικότητα και με αξιολόγηση για το έργο μας. Αλλά να έχουμε τα εργαλεία, διαφορετικά ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης θα καταντά να είναι επαίτης σε υπουργούς για να βρίσκει κάποια χρηματοδότηση, για να κάνει ένα πολύ μικρό έργο, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στις γειτονιές, όπως είναι και το ζητούμενο σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ