Χαρδαλιάς: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές -Η Αττική χρειάζεται ενιαίο μητροπολιτικό σχεδιασμό - iefimerida.gr

Χαρδαλιάς: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές -Η Αττική χρειάζεται ενιαίο μητροπολιτικό σχεδιασμό

Ο Νίκος Χαρδαλιάς
Ο Νίκος Χαρδαλιάς / EUROKINISSI: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη για ένα σύγχρονο, ενιαίο μοντέλο μητροπολιτικού σχεδιασμού και διοίκησης στο Λεκανοπέδιο, με σαφείς αρμοδιότητες, ουσιαστικό συντονισμό, ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

  • Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς ζητά ένα ενιαίο μητροπολιτικό μοντέλο σχεδιασμού για το Λεκανοπέδιο. Η Περιφέρεια πρέπει να συντονίζει κρίσιμους τομείς όπως οι μεταφορές, η αντιπλημμυρική θωράκιση και η ανθεκτικότητα, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα.
  • Η Περιφέρεια υλοποιεί πρόγραμμα 352 έργων με ορίζοντα το 2028, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική προστασία. Παράλληλα, ετοιμάζει την τελική πρότασή της για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο.
  • Μεγάλες παρεμβάσεις, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο στον Φαληρικό Όρμο και η μετατροπή του Tae Kwon Do σε συνεδριακό κέντρο, αλλάζουν την εικόνα της Αττικής. Σημαντικές αναπλάσεις υλοποιούνται και σε μεγάλους πνεύμονες πρασίνου.
  • Η στρατηγική εστιάζει στην κοινωνική συνοχή και την τοπική οικονομία, με χρηματοδότηση για την ψηφιακή αναβάθμιση Επιμελητηρίων και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός της Αθήνας του μέλλοντος γίνεται με γνώμονα τον άνθρωπο.

Kατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο που διοργάνωσε «ΤΟ ΒΗΜΑ», υπό τον τίτλο «Διάλογοι για την Αθήνα: Από τον μύθο στη σύγχρονη πόλη» o κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι η συζήτηση για το μέλλον της πρωτεύουσας δεν μπορεί να εξαντλείται σε αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά απαιτεί μια συνολική θεώρηση για την Αθήνα και ολόκληρη την Αττική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Περιφέρεια πρέπει να έχει τον μητροπολιτικό σχεδιασμό όλων όσων συμβαίνουν στο Λεκανοπέδιο, ειδικά στα ζητήματα των μεταφορών και του κυκλοφοριακού, της αντιπλημμυρικής θωράκισης και ανθεκτικότητας των πόλεων, τόσο σε όλη την Αττική όσο και στην Αθήνα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ότι απαιτείται «συνέργεια της πολιτείας, των συναρμόδιων υπουργείων, της επιστημονικής κοινότητας, των Δήμων» με την Περιφέρεια να διαδραματίζει «έναν πολύ σημαντικό συντονιστικό ρόλο σε όλο αυτό».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε τη βαρύτητα της Αττικής για το σύνολο της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι την Αττική παράγεται το 48% του εθνικού ΑΕΠ, διαμένει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και κάθε χρόνο φιλοξενούνται περίπου 9 εκατομμύρια επισκέπτες. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές», τόνισε, προσθέτοντας ότι για τον συνολικό σχεδιασμό «χρειάζεται να ακολουθήσουμε καλά παραδείγματα όπως σε μεγάλες μητροπόλεις όλου του κόσμου, εκεί που μητροπολιτικά ένας σχεδιάζει, ένας συντονίζει, με μετρήσιμα αποτελέσματα για τους πολίτες».

Αναφερόμενος στη διαχρονική ταυτότητα της Αθήνας, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε: «Το ερώτημα για εμάς είναι πώς θα τιμήσουμε όσα κληρονομήσαμε, δίνοντας ταυτόχρονα λύσεις σε όσα αντιμετωπίζουμε σήμερα», σημειώνοντας ότι η πρόοδος στην απασχόληση, στα εισοδήματα, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και στις δημόσιες υποδομές «πρέπει να φτάνει σε κάθε γειτονιά» και να γίνεται αισθητή στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πρόγραμμα 352 έργων και παρεμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής

Σε αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 352 έργων και παρεμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής, με ορίζοντα υλοποίησης το 2028, που καλύπτει από τις υποδομές και την οικονομία έως την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική συνοχή και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Περιφερειάρχης στην ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της πρωτεύουσας, χαρακτηρίζοντας την αντιπλημμυρική προστασία ως πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα. «Έχουμε υλοποιήσει το 68% των έργων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, βρισκόμενοι συνεχώς στο πεδίο», τόνισε. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, δηλώνοντας ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να παρουσιάσει την τελική της πρόταση, το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλουμε μια Αθήνα και μια Αττική ζωντανή, εξωστρεφή, ελκυστική. Μια Μητροπολιτική Αττική που προσφέρει ευκαιρίες, αλλά πάνω απ’ όλα μια καλύτερη καθημερινότητα στους κατοίκους της», σημείωσε , δίνοντας έμφαση στη συνεργασία με το κεντρικό κράτος, τους 66 Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στις μεγάλες παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα της Αττικής, όπως στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αέναον» στον Φαληρικό Όρμο, έκτασης 741 στρεμμάτων, το οποίο επανασυνδέει την Αθήνα με τη θάλασσα έπειτα από σχεδόν έξι δεκαετίες, καθώς και στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του Tae Kwon Do σε σύγχρονο συνεδριακό, πολιτιστικό και εκθεσιακό κέντρο. Αναφέρθηκε ακόμη στις αναπλάσεις σε ολόκληρη την Αττική, στους μεγάλους πνεύμονες πρασίνου, όπως το Πεδίον του Άρεως, το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και το Αττικό Άλσος, καθώς και στις 64 αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται απέναντι στις αυξανόμενες πιέσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στήριξη κοινωνικών δομών και υπηρεσιών

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε επίσης έμφαση στην κοινωνική συνοχή και την τοπική οικονομία, αναφερόμενος ιδιαίτερα στη στήριξη κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη χρηματοδότηση 5,4 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση των Επιμελητηρίων και την ενίσχυση 1.044 επενδυτικών σχεδίων μέσω του «Attiki On», συνολικού ύψους 95,5 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, η Αθήνα του μέλλοντος πρέπει να σχεδιάζεται πρωτίστως για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε αυτήν. «Για το παιδί που θέλει χώρο να παίξει, για τον εργαζόμενο που μετακινείται καθημερινά, για τον ηλικιωμένο που χρειάζεται μια προσβάσιμη πλατεία, για τον επαγγελματία που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρησή του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «ο διάλογος για την Αθήνα έχει αξία όταν μας βοηθά να δούμε καθαρά τις δυσκολίες της και να συμφωνήσουμε σε πράξεις», επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας να εργάζεται καθημερινά, μαζί με τους δήμους και τους πολίτες, «ώστε η Αθήνα και ολόκληρη η Αττική να προχωρούν με περισσότερη ασφάλεια, περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ