Γιατρομανωλάκης για καλλιτέχνες: «Δεν είμαστε σε αντίθετες πλευρές -Υπάρχει σύγκλιση» - iefimerida.gr

Γιατρομανωλάκης για καλλιτέχνες: «Δεν είμαστε σε αντίθετες πλευρές -Υπάρχει σύγκλιση»

Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Νικόλας Γιατρομανωλάκης, φωτογραφία (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η συνάντηση χθες προφανώς, είχε κάποιες δυσκολίες γιατί ξεκινούσαμε από ένα δύσκολο πεδίο, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει και μια σύγκλιση και μια αποκλιμάκωση και νομίζω ότι ξεκαθαρίστηκαν κάποια πράγματα» επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Υπάρχει πλέον μια κοινή αντίληψη των πραγμάτων, ότι για παράδειγμα, μέσα στην κρίση, υπάρχει η ευκαιρία να λυθούν ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο για δεκαετίες και αυτή είναι η πρόθεση, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πρόθεση είναι ακριβώς η αποκλιμάκωση, η εξεύρεση λύσης και με τρόπο που να ικανοποιεί τους καλλιτέχνες, αλλά προφανώς και στο πλαίσιο της νομιμότητας, της πραγματικότητας. Δηλαδή θεωρώ ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο και το βασικό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι δεν είμαστε σε αντίθετες πλευρές. Όλοι θέλουμε κοινά πράγματα. Αυτό κατέστη σαφές και χθες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό» ανέφερε ο Υφυπουργός.

Τα τρία σημεία που εστιάστηκε η συζήτηση

Στην συνάντηση εστιάστηκε η συζήτηση σε τρία σημεία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γιατρομανωλάκης, εκ των οποίων το ένα, που θεωρεί ο ίδιος εξαιρετικά σημαντικό, είναι ότι συμφώνησαν όλες οι πλευρές για το πόσο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας συζητείται ουσιαστικά και με ένα μεθοδικό πλάνο η ύπαρξη και δημιουργία Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών.

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

«Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο το θέλουν πάρα πολύ και δικαίως, είναι κάτι που το επιθυμεί και η κυβέρνηση και για πρώτη φορά έχουμε συστήσει διυπουργικές ομάδες εργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί το κλειδί σε όλα αυτά είναι η διυπουργικότητα. Και αυτό λοιπόν μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά. Θα διαβουλευτούμε φυσικά με όλους τους φορείς» υπογράμμισε ο Υφυπουργός.

Το χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει οριστεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έχει ως εξής, ανέφερε ο υφυπουργός: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ομάδες εργασίας, οι οποίοι θα πρέπει να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους μέχρι 31 Μαρτίου και βάση αυτού του πορίσματος που θα εξαχθεί πάμε για το 2025 και δεν πάμε νωρίτερα, γιατί όταν δημιουργείς έναν νέο, τέτοιου πανεπιστημιακού επιπέδου φορέα, χρειάζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία και διεργασία, υπάρχουν κανόνες στα πλαίσια του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία πρέπει να τηρηθούν και στη συνάντηση τη χθεσινή και η πλευρά των καλλιτεχνών είπε ναι, βεβαίως το γνωρίζουμε, είναι ένα σύνθετο θέμα και προφανώς θέλει χρόνο για να γίνει σωστά. Υπήρξε, πλήρης σύμπνοια σε αυτό και στη χρησιμότητά του, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πάμε να το κάνουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που έγινε επίσης σαφές χθες, είναι ότι υπάρχει μια διεκδίκηση από τη πλευρά των καλλιτεχνών σε επίπεδο μισθολογικής εξασφάλισης. «Θέλουν να αισθάνονται και δικαίως, είναι απολύτως κατανοητό, ότι οι σπουδές τους, ο τίτλος σπουδών τους, αντανακλάται και μισθολογικά όταν απασχολούνται στο Δημόσιο» προσέθεσε ο ίδιος.

Η ρύθμιση για τα μισθολογικά ζητήματα

Ερωτηθείς αν η ρύθμιση που θα ανακοινωθεί επιλύει τα μισθολογικά ζητήματα, ο υφυπουργός δήλωσε «αυτός είναι ο στόχος και αυτό έχουμε πει ότι θέλουμε και οι δύο πλευρές να κάνουμε».

Το Προεδρικό διάταγμα υφίσταται, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτισμού, διευκρινίζοντας ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε προ ημερών, εξαιρείται το καλλιτεχνικό επάγγελμα. «Οι καλλιτέχνες εξαιρούνται από το ΠΔ. Το ΠΔ στην ολότητά του δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί το ΠΔ δεν αφορά τους καλλιτέχνες. Εδώ υπάρχει μια μπερδεμένη σύγχυση στην κοινή γνώμη για το τι αφορά το ΠΔ. Το ΠΔ λοιπόν αυτό δεν είναι του Υπουργείου Πολιτισμού και δεν αφορά δραματικές σχολές και δεν αφορά αυτό το κομμάτι. Το ΠΔ είναι το προσοντολόγιο του δημόσιου τομέα, προκειμένου να προσλάβει ειδικότητες από νοσοκόμους μέχρι δασονόμους στο Δημόσιο. Επομένως δεν μπορεί να πει κανείς συλλήβδην καταργώ το ΠΔ και εξάλλου και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες το έχουν συγκεκριμενοποιήσει και έχουν πει ότι θέλουν εξαίρεση του κομματιού των καλλιτεχνών. Αυτό έχει ήδη συμβεί, είμαστε δηλαδή στο στάτους προ του ΠΔ» διασαφήνισε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Οριζόντια ακαδημαϊκή διαπερατότητα

Όσο αφορά στη συμφωνία που υπήρξε για την οριζόντια ακαδημαϊκή διαπερατότητα, ο κ. Γιατρομανωλάκης επισήμανε ότι αυτό ίσχυε ήδη για τις δραματικές σχολές και εξήγησε ποιο είναι το καινούριο σημείο σε αυτό. «Αυτή τη στιγμή και πριν και τώρα οι απόφοιτοι δραματικών σχολών, είτε μιλάμε για κρατικές σχολές, είτε μιλάμε για ιδιωτικές σχολές, έχουν τη δυνατότητα μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων να εισαχθούν στο 3ο εξάμηνο πανεπιστημιακών τμημάτων. Αυτό ισχύει ήδη γιατί είναι ήδη διαβαθμισμένες οι σχολές και υπάρχει αυτή η διαπερατότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και συνέχισε: «Το πεδίο, στο οποίο αυτό δεν συμβαίνει και που θέλουμε να συμβεί και θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να συμβεί και είναι κάτι που το Υπουργείο Πολιτισμού το ζητά καιρό τώρα, είναι να γίνει το ίδιο και για τους αποφοίτους των Ωδείων. Δηλαδή οι απόφοιτοι των ωδείων, παρότι έχουν δουλέψει τόσο καιρό, έχουν σπουδάσει τόσα χρόνια, δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε τμήματα μουσικών. Οπότε αυτό που πρέπει να δουν τα τμήματα των πανεπιστημίων μαζί με το Υπουργείο Παιδείας είναι πώς οι απόφοιτοι ωδείων θα έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να μπουν με κατατακτήριες στα τμήματα αυτά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ