Συμφωνία κυβέρνησης-καλλιτεχνών για το μισθολογικό, μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μαξίμου - iefimerida.gr

Συμφωνία κυβέρνησης-καλλιτεχνών για το μισθολογικό, μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες στο Μέγαρο Μαξίμου
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες στο Μέγαρο Μαξίμου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυόμιση ώρες διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους καλλιτέχνες, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό κλίμα, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση θα φέρει έως την Παρασκευή νομοθετική πρόταση η οποία θα ρυθμίζει το μισθολογικό καθεστώς και την βαθμολογική εξέλιξη των καλλιτεχνών στο Δημόσιο ανεξάρτητα από το εάν έχουν αποφοιτήσει πριν ή μετά το 2003. Από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες αναγνωρίζουν την πρόθεση της κυβέρνησης ωστόσο διαμηνύουν πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή απεργία θα πραγματοποιηθεί, περιμένοντας παράλληλα να δουν την εν λόγω ρύθμιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα:

  • Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, αποτελεί ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για τον σκοπό αυτόν έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
  • Ως το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς τη βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο Δημόσιο.
  • Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην έναρξη της συνάντησης

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για ένα θέμα το οποίο, όπως γνωρίζετε καλά, έχει απασχολήσει πολύ τον δημόσιο διάλογο και μας έχει απασχολήσει και εμάς πάρα πολύ εσωτερικά. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντάς σας ότι έχετε ένα δίκιο να αισθάνεστε πληγωμένοι για τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων σας.

Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα, και σίγουρα δεν έχουμε κανέναν λόγο ή σχέδιο -επειδή τα άκουσα κι αυτά στον δημόσιο διάλογο- να βάζουμε απέναντί μας τον καλλιτεχνικό κόσμο. Kαι νομίζω ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε με ειλικρίνεια κάποιες παρεξηγήσεις οι οποίες νομίζω ότι προέκυψαν από τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό.

Καταλαβαίνω ότι σε μεγάλο βαθμό το θέμα το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα έχει μια ακαδημαϊκή ή -θα έλεγα- αξιακή διάσταση. Δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει πρωτίστως, η πρώτη προτεραιότητά σας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσλαμβάνεστε στο Δημόσιο, ειδικά για αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική σας απασχόληση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και, βέβαια, θέλω να επαναλάβω ότι και το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημιούργησε όλη αυτή την πολύ μεγάλη συζήτηση δημοσιεύθηκε εν όψει ενός πολύ μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας μεταρρύθμισης και αναδιοργάνωσης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Και βέβαια νομίζω -το γνωρίζετε πια καλά- ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω από αυτά, κι ότι οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο για καλλιτεχνικό έργο εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα, το ΑΣΕΠ και το ενιαίο μισθολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση, με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε προτού γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών.

Κατά συνέπεια, αυτό που θέλω να καταλάβω σήμερα από εσάς δεν είναι τόσο πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε κάτι το οποίο κρίνουμε ότι ως προς το Προεδρικό Διάταγμα ήδη έχουμε θεραπεύσει, αλλά να δούμε κάποιες χρόνιες παθογένειες στα θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τη διαβάθμιση, την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία την οποία μπορεί να ακολουθεί κάποιος καλλιτέχνης, και ελπίζω να μπορούμε να καταλήξουμε τουλάχιστον σε έναν οδικό χάρτη για το πώς μπορούμε να κινηθούμε από εδώ και στο εξής.

Θα ακούσετε από εμάς πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, διότι νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα χαρώ πάρα πολύ, βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση -γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16-, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ’ επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μας στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε.

Σταματώ εδώ. Έχουμε μαζί όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, γενικούς γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να διαφωτίσουν πτυχές της συζήτησης. Και να ξεκινήσω γιατί ο σκοπός είναι να ακούσουμε εσάς», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Γιώργος Βούτσινος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Εκ μέρους των καλλιτεχνών, στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χορό Μίνα Ανανιάδου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Αστέρης Πελτέκης, η διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη, ο διευθυντής Σπουδών της Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Ρήγας, ο εκπρόσωπος των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Θάνος Παπαδογιάννης, ο εκπρόσωπος ιδιωτικών δραματικών σχολών Μιχάλης Καλαμπόκης και ο νομικός σύμβουλος των σωματείων Μάνος Ελευθερόγλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πελτέκης (ΚΘΒΕ): Έγινε ένα τεράστιο βήμα προς την επίλυση όλων των σοβαρών θεμάτων, με πολύ καλή θέληση

Ο Αστέριος Πελτέκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και ηθοποιός, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έκανε δηλώσεις και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ήταν 12 άτομα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ότι έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

«Λοιπόν, κατ' αρχάς να πω πως, πέρα από το ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι γίνεται συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο, ήταν μια πραγματικά εποικοδομητική, όμορφη και σε πολύ ωραίο κλίμα συζήτηση. Περιμέναμε όλοι να ακούσουμε τις τοποθετήσεις των διαφόρων προσκεκλημένων με πολύ ενδιαφέρον. Ειπώθηκαν πράγματα τα οποία ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα και οδηγούν ως προς την καλύτερη επίλυση όλων των θεμάτων των οποίων άπτονται οι τρέχουσες κινητοποιήσεις και οι τρέχουσες αντιδράσεις από τον χώρο των καλλιτεχνών.

Υπήρξε πάρα πολύ θετικό κλίμα και από την πλευρά της κυβέρνησης και της πολιτείας σε σχέση με τα αιτήματα. Ασχέτως αν υπήρχαν σημεία στα οποία υπήρξαν διαφωνίες και άλλα σημεία στα οποία συγκλίναν οι απόψεις, έγινε πραγματικά ένα μεγάλο βήμα -πιστεύω- προς την επίλυση όλων των σοβαρών θεμάτων με πολύ καλή θέληση. Επικυρώθηκε η συμφωνία ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου θα υπάρξουν από τις διυπουργικές επιτροπές, για όλους τους χώρους και για τον χορό και για το θέατρο και για τη μουσική, προτάσεις για την ίδρυση πανεπιστημίων, σχολής πανεπιστημιακής για τις παραστατικές τέχνες. Και επίσης δόθηκε μια πολύ καλή λύση σε σχέση με τα μισθολογικά και σε σχέση με το τι θα μπορούσε να σημαίνει η ισοτίμηση, τουλάχιστον, σε ένα πρώτο μισθολογικό επίπεδο των ανθρώπων που έχουν τελειώσει τις καλλιτεχνικές σχολές.

Επίσης, τέθηκε και το θέμα τού ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δυνατές λύσεις που θα προκύψουν και μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες και τις περαιτέρω συζητήσεις που θα υπάρξουν και μέσα από τις διυπουργικές επιτροπές, ώστε να βρεθεί λύση για το πεδίο 2003-2023 σε σχέση με τις ανώτερες σπουδές στις σχολές τις καλλιτεχνικές με τις ανώτερες σπουδές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερώτηση: Για τα μισθολογικά τι σας είπαν;

Πελτέκης Αστέριος: Για το μισθολογικό είπαν ότι θα κοιτάξουν να υπάρξει κάποιο σχέδιο ισοτίμησης των μισθολογικών θεμάτων με αυτά τα οποία υπήρχαν μέχρι πρότινος. Δηλαδή αυτά που ουσιαστικά λέει και η πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν άλλαξαν με το Προεδρικό Διάταγμα.

Ερώτηση: Στο θέμα του Δημοσίου και των προσλήψεων;

Πελτέκης Αστέριος: Αυτό είναι το κομμάτι στο οποίο θα εστιάσει, τώρα νομίζω, το επόμενο βήμα, το οποίο επόμενο βήμα θα είναι να εστιάσουμε περισσότερο στο τι συμβαίνει σε σχέση με όλα αυτά από το 2003 μέχρι το 2023 που παύει να ισχύει ουσιαστικά η τεχνολογική εκπαίδευση μέχρι σήμερα.

«Αν υπάρξουν καλές προθέσεις από την Κυβέρνηση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο»

Δηλώσεις έκανε και ο Κώστας Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως είπε, η προκαθορισμένη για την Παρασκευή απεργία θα γίνει κανονικά, καθώς οι καλλιτέχνες αναμένουν μετά την συνάντηση εμπράκτως η κυβέρνηση να δείξει τις προθέσεις της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις, «καταθέσαμε το σύνολο των αιτημάτων μας για τα οποία ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση το περιεχόμενο της οποίας, συνολικά οι συλλογικοί φορείς θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε αν μας καλύπτει. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις. Έχουμε προκηρύξει απεργία για την Παρασκευή».

Ερώτηση: Η συνάντηση τώρα, θα μας πείτε τι έγινε, σε ποια θέματα σταθήκατε, πού υπήρξαν διαφωνίες;

Κεχαγιόγλου Κώστας: Σταθήκαμε στο θέμα, ζητήσαμε το ΤΕ για όλους. Είναι ένα αίτημα το οποίο το έχουμε γράψει σε πολλές ανακοινώσεις μας. Εξετάζεται από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου. Αναμένουμε μέσα στην εβδομάδα να υπάρξει πρωτοβουλία.

Ερώτηση: Είδατε ότι υπάρχει κάποια κατανόηση για εξεύρεση λύσης;

Κεχαγιόγλου Κώστας: Θα το δούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα.

Ερώτηση: Απεργία έχετε την Παρασκευή;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεχαγιόγλου Κώστας: Απεργία 24ωρη έχουμε κηρύξει όλος ο κλάδος την Παρασκευή.

Ερώτηση: Υπάρχει σύγκλιση απόψεων; Το κλίμα πώς σας φάνηκε;

Κεχαγιόγλου Κώστας: Έγινε ένας διάλογος ο οποίος κράτησε δυόμιση ώρες, εξαντλήσαμε τα επιχειρήματά μας και οι δύο πλευρές. Έγινε διάλογος και νομίζω ότι αν υπάρξουν καλές προθέσεις από την Κυβέρνηση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο στον οποίο βρισκόμαστε.

Ερώτηση: Υπήρχαν σημεία σύγκλισης;

Κεχαγιόγλου Κώστας: Σημεία σύγκλισης; Κοιτάξτε, ήταν μια συζήτηση δυόμισι ωρών. Περιμένουμε την νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει η οποία θα την εξετάσουμε όλοι μαζί.

Τα τρία σημεία σύγκλισης

Σύμφωνα με τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συνάντηση, υπήρξαν τα εξής τρία σημεία σύγκλισης:

  1. Μισθολογικό: Φαίνεται πως θα συμφωνήσουν και η χρονολογία-ορόσημο είναι το 2003, δηλαδή για όσους αποφοίτησαν από τις σχολές το 2003 και μετά.
  2. Η διαπερατότητα, η συμπληρωματική φοίτηση ηθοποιών που βγαίνουν από δραματικές σχολές σε άλλες πανεπιστημιακές σχολές.
  3. Οι πανεπιστημιακές σπουδές: Πανεπιστημιακές σχολές για να μπορέσει κάποιος να γίνει ηθοποιός, χορευτής, οποιοδήποτε καλλιτεχνικό επάγγελμα.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι παρέστησαν στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

  • Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος),
  • Βασίλης Παρασκευόπουλος (πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου),
  • Γιάννης Μόσχος (καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικού Θεάτρου),
  • Αστέρης Πελτέκης (καλλιτεχνικός διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος),
  • Δηώ Καγκελάρη (διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου),
  • Γιάννης Ρήγας (διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος),
  • Θάνος Παπαδογιάννης, εκπρόσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Απόντες Μπιμπίλας-Κονιόρδου

Στη συνάντηση είχαν κληθεί και ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος δεν παρέστη γιατί δήλωσε ότι έπρεπε να παραστεί την ίδια ώρα σε κηδεία και στη θέση του πήγε ο γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος. Στη συνάντηση, αν και είχε προσκληθεί, δεν πήγε επίσης η Λυδία Κονιόρδου, δηλώνοντας ότι δεν είχε θεσμικό ρόλο.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δίπλα στον Άκη Σκέρτσο
Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δίπλα στον Άκη Σκέρτσο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρών στη συνάντηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου
Παρών στη συνάντηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ