Γιαννάκου: Επιβεβλημένος ο θεσμός του Ευρωπαίου Εισαγγελέα - iefimerida.gr

Γιαννάκου: Επιβεβλημένος ο θεσμός του Ευρωπαίου Εισαγγελέα

Η Μαριέττα Γιαννάκου στη Βουλή
Η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Επιβεβλημένη» χαρακτήρισε την εφαρμογή του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, αν και επισήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά, από τη σύσταση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που αποφασίζεται εκχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος, το οποίο δεν αφορά στην οικονομική πολιτική αλλά στην απονομή της δικαιοσύνης».

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία εξελίσσεται από το πρωί στην Ολομέλεια, η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στην έκταση του προβλήματος της διασυνοριακής απάτης και τις συνέπειές της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα κράτη-μέλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχοντας στοιχεία για το μέγεθος της προβλήματος της διασυνοριακής απάτης και τις συνέπειές της στην ΕΕ, τα κράτη-μέλη αντιλαμβανόμαστε πόσο επιβεβλημένη είναι η δημιουργία του συγκεκριμένου οργάνου για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, για την καταπολέμησή τους και τον περιορισμό τους έως και τον αφανισμό τους», είπε η Μαριέττα Γιαννάκου, και πρόσθεσε πως εύλογα η ελληνική πολιτεία προέβη άμεσα στην εισαγωγή του συγκεκριμένου Κανονισμού στην ελληνική πραγματικότητα.

«Το παρόν νομοσχέδιο, με τη διάρθρωση και τα χαρακτηριστικά του, είναι σε θέση να πετύχει την εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων για την εφαρμογή του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, με ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη στενή συνεργασία των μερών του νέου θεσμού», είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι σε ένα πεδίο που έως σήμερα υφίστατο μεγάλο έλλειμμα, πλέον θα υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια για την εξάλειψη φαινομένων που πλήττουν και βάλλουν κατά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η θέσπιση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα θα μπορούσαμε να δηλώσουμε ότι αποτελεί τομή για την ΕΕ, καθώς είναι η πρώτη φορά, από τη σύσταση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που αποφασίζεται εκχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος, το οποίο δεν αφορά στην οικονομική πολιτική αλλά στην απονομή της δικαιοσύνης. Φυσικά, πολλοί μπορεί να διαβλέπουν το νέο θεσμό με δισταγμό και επιφυλακτικότητα, που απορρέουν από την έκταση που λαμβάνουν οι αρμοδιότητες του θεσμού καθώς και του κυριαρχικού δικαιώματος που παραχωρείται. Οι υπάρχουσες όμως δομές απέδειξαν ότι δεν δύνανται να αντεπεξέλθουν στα θέματα της διασυνοριακής απάτης, λόγω της πολυπλοκότητας που διαθέτουν», δήλωσε η κυρία Γιαννάκου και επισήμανε ότι μεγάλο μέρος των υποθέσεων αυτών διασυνοριακής απάτης δεν εξετάζεται, διότι απαιτούνται μεγάλοι πόροι και χρόνος για τη διενέργεια έρευνας.

«Ο θεσμός αυτός λοιπόν είναι επιβεβλημένος, εάν επιθυμούμε την εξάλειψη της διασυνοριακής απάτης», είπε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ