Εξεταστική για γκάλοπ-κονδύλια: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται έλεγχο από το 2015 -Live η συνεδρίαση - iefimerida.gr

Εξεταστική για γκάλοπ-κονδύλια: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται έλεγχο από το 2015 -Live η συνεδρίαση

Βουλή
Βουλή © INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αντεγκλήσεις επί της διαδικασίας και κύριο ζητούμενο τη διεύρυνση του χρονικού φάσματος εξέτασης φαινομένων χειραγώγησης ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Το ζήτημα έθεσε αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πρόταση του πρωθυπουργού, για ουδέτερη διατύπωση και διεύρυνση. Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με την πρόταση για διερεύνηση σε περίοδο προ του 2015, διαμήνυσαν ωστόσο πως κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει, λόγω της ήδη κατατεθείσας πρότασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι προφανές ότι η πρόταση Θεοχάρη αποσκοπεί στην απονεύρωση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση αυτή γίνεται επειδή είμαστε στη διετία της πανδημίας και των ειδικών συνθηκών. Είναι ειδική φάση που βρέθηκε η χώρα, δεν είναι ημερίδα για τις σχέσεις του πολιτικού συστήματος με τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις. Επί της ουσίας, η πρόταση που γίνεται είναι να χαθεί η μπάλα, να φύγουμε από το ζήτημα της ιδιαίτερης συγκυρίας» είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, να επισημαίνει: «Αυτά γίνονται για εντυπώσεις μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε άμυνα, γιατί δεν ξέρει πώς να εξηγήσει αυτά που θα ακούσετε στη συνέχεια. Η πρότασή μας μπορεί να πάει την εξέταση και πιο πίσω».

«Πρόκειται για πολιτική πρόταση που προσπαθεί να αφαιρέσει δυνατότητα της αντιπολίτευσης να αξιοποιήσει μια δεύτερη ευκαιρία και να κάνει εξεταστική! Αυτά τα πράγματα, κ. Θεοχάρη, είναι αστεία, δυστυχώς», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης από το ΚΙΝΑΛ, με τον Θ. Παφίλη από το ΚΚΕ να επισημαίνει:

«Εμείς, από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, βάλαμε θέμα να πάει πιο πίσω! Όχι από το '15, αλλά το '11! Στην πράξη, αυτή η θέση απορρίφθηκε απ’ όλα τα κόμματα. Δεν εμπλεκόμαστε στη συζήτηση αυτή σήμερα».

Από την πλευρά τους, τόσο η Φ. Μπακαδήμα του ΜέΡΑ25 όσο και ο Κ. Χήτας από την Ελληνική Λύση δήλωσαν ότι είναι και αυτοί θετικοί στη διεύρυνση, κάνοντας ωστόσο λόγο και για αποπροσανατολισμό της συζήτησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η παρέμβασή μου δικαιώθηκε από τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Συμφωνούν τα κόμματα στη διεύρυνση» απάντησε ο κ. Θεοχάρης, και πρόσθεσε, απαντώντας στον κ. Βούτση: «Υπάρχει απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός είναι ο μόνος λόγος που τους οδήγησε σε τέτοιες συζητήσεις. Απονεύρωση είναι η μείωση του χρόνου που εξετάζει ζητήματα. Απονεύρωση δεν είναι αυτό που ζητά η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Όλες οι μάσκες έχουν πέσει και τοποθετηθεί όλοι όπως πρέπει».

Πηγές ΝΔ: Απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του ο ΣΥΡΙΖΑ

Το αίτημα της ΝΔ για χρονική διεύρυνση του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής από το 2015, αλλά και την απόρριψή του από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν πηγές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή του να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και ουσιαστικά αποδέχθηκαν σήμερα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη -που είχε τότε δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε- επανέφερε με παρέμβασή του επί της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, στη συζήτηση «για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

«Η τυφλή άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ριχθεί άπλετο φως στη διακυβέρνηση της δικής του περιόδου δημιουργεί ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Τι έχει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τολμά τον έλεγχο; Τι φοβάται και αρνείται την έρευνα;», είπε ο Χ. Θεοχάρης.

Σκανδαλίδης: Ναι στην εξεταστική -Υπάρχει ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας

Τη θέση ότι υπάρχει θέμα ποιότητας της δημοκρατίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, που επανέλαβε τη «διαχρονική θέση» του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ για «όλα στο φως».

«Εδώ και μήνες λέμε ότι υπάρχει ζήτημα ποιότητας δημοκρατίας. Πώς να δει κανείς την πλήρη έλλειψη διαφάνειας, τις φωτογραφικές διατάξεις, τη συνεχή και απροκάλυπτη παρέκκλιση διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις;» ρώτησε ο κ. Σκανδαλίδης, και συνέχισε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορεί κανείς να παραβλέψει εύκολα τις σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις, τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Μετανάστευσης; Δεν έχουμε ζήτημα ποιότητος δημοκρατίας, όταν η κυβέρνηση με αδιαφανείς χειρισμούς επιχειρεί και πετυχαίνει τον έλεγχο του πεδίου της ενημέρωσης; Όταν ακόμα και διεθνείς οργανισμοί, όπως οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία Τύπου; Όταν ακόμα και ο πρωθυπουργός παραδέχεται δημόσια ότι στη χώρα μας, περίπου, δεν έχουμε παράδοση στον άμεσο έλεγχο των κυβερνώντων, προκαλώντας αρνητικά σχόλια στον διεθνή Τύπο;».

«Ναι», συμπέρανε ο κ. Σκανδαλίδης, «υπάρχει θέμα ποιότητας δημοκρατίας όταν διαστρεβλώνονται ή αποσιωπώνται οι θέσεις των κομμάτων, όταν τα ΜΜΕ προβάλλουν μονότονα τα κυβερνητικά πεπραγμένα, όταν απουσιάζει κάθε ίχνος κριτικής, όταν δεν δίνεται χώρος στις αντίθετες φωνές, όταν ο δημοσιογραφικός κόσμος ζει σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας», επικρίνοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακολούθησε το «ίδιο μονοπάτι» στα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση.

Η Βουλή οφείλει να διαλύσει κάθε ίχνος υποψίας και υπόνοιας και οφείλει να ελέγξει τους πόρους που χορηγήθηκαν στα ΜΜΕ, είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος υπογράμμισε και την ανάγκη διερεύνησης εάν οι συγκεκριμένες δημοσκοπικές εταιρείες συνδέονται οικονομικά με κυβερνητικά προγράμματα και με προγράμματα δημοσίων οργανισμών, «ειδικά όταν έχουν σχεδόν παρέμβει ανοιχτά στην εσωκομματική λειτουργία κομμάτων και στην πολιτική αντιπαράθεση».

Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, τηρούν τη γραμμή «όλα στο φως», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε υπέρ της διερεύνησης κάθε υποψίας σκανδάλου, ιδίως όταν αφορούν στη λειτουργία της δημοκρατίας, και είμαστε σύμφωνοι στη διεύρυνση, με θεσμικό τρόπο, από τη Βουλή, γι’ αυτό υπερψηφίζουμε ανελλιπώς όλα τα αιτήματα, ακόμα και όταν αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα του χώρου μας ή σε περιόδους που το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, προσθέτοντας, χειροκροτούμενος από τους παρόντες βουλευτές του κόμματός του: «Είμαστε περήφανοι, διότι είμαστε το μόνο κόμμα που κράτησε αυτή τη στάση σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου».

Κουτσούμπας: Με ευθύνη της κυβέρνησης η εξέλιξη της πανδημίας σε «Λερναία Ύδρα»

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Γιατί δεν είμαστε στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ούτε φυσικά στο τέλος της. Μετράμε ήδη 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και γύρω από αυτό το ζήτημα έχει συσσωρευτεί και επιστημονική γνώση και εμπειρία. Παρ' όλα αυτά, βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Επισήμανε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση με τα θέματα που επιλέγουν «στήνουν έναν αποπροσανατολιστικό κι αποκρουστικό καβγά που στην καλύτερη περίπτωση προκαλεί τον λαό που δοκιμάζεται από ένα νέο κύμα πανδημίας, το οποίο φαίνεται να είναι πιο φονικό από όσο το 1ο και το 2ο μαζί».

Είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει να μιλά «για «πανδημία ανεμβολίαστων», παρότι το σωστό είναι να μιλάμε για πανδημία νόσησης των ανεμβολίαστων, γιατί και οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν, αλλά μόνο ή κυρίως οι ανεμβολίαστοι νοσούν βαριά και κινδυνεύει η ζωή τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αλλά το λέτε έτσι, γιατί σας βολεύει να κρύβετε την ευθύνη σας για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, αφού οφείλεται και σε δικές σας ανεπάρκειες και παλινωδίες. Σας βολεύει να επικεντρώνετε μόνο σε ένα μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, σημαντικό φυσικά αναμφίβολα, αναμασώντας τη γνωστή καραμέλα της ατομικής ευθύνης για να μένουν στο απυρόβλητο όλες οι υπόλοιπες ευθύνες σας. Γιατί αν είχατε ακούσει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ή έστω και αργότερα, γιατί ποτέ δεν είναι αργά, τα πράγματα θα ήταν εμφανώς καλύτερα» προσέθεσε.

Υπογράμμισε ότι αν η πανδημία «εξελίσσεται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σε Λερναία Ύδρα», αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση «εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει "φρακάρει" ξανά, με αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού κι έκτακτη χρηματοδότηση» καθώς και γιατί «ακόμα και τώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται, αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας, οι οποίες εξακολουθούν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες τα κενά του δημοσίου συστήματος».

«Αν η πανδημία εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα είναι γιατί η κυβέρνηση σας δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας και μείωσης του κινδύνου σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία και οι μεγάλοι χώροι δουλειάς» προσέθεσε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, στα σχολεία «προχώρησε και σε συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ την ίδια στιγμή για μικροκομματικούς λόγους άφησε εκτός μέτρων και ουσιαστικών περιορισμών τις εκκλησίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν οργάνωσε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημερωτική εκστρατεία και όπως εξήγησε «όταν μιλάμε για σοβαρή ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό, δεν εννοούμε απλά μια διαφημιστική καμπάνια, όπως αυτή με τις λίστες Πέτσα που συζητάμε, αλλά μια ενημερωτική εκστρατεία που θα ακουμπά και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα ακουμπά δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, Αποκεντρωμένα Ιατρεία τα οποία με σύγχρονες υποδομές και όλο το απαραίτητο προσωπικό θα διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν».

«Όλα αυτά δηλαδή που κάνει το ΚΚΕ, όχι μόνο σε φορείς, δομές, χώρους, όπου το ίδιο έχει την ευθύνη, αλλά παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με καμπάνιες ενημέρωσης, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ακόμα και επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στους συνανθρώπους μας. Ζητήματα βέβαια, που δεν προβάλλονται ούτε από τα ΜΜΕ», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις προτάσεις των υγειονομικών, των συλλόγων τους, καθώς:

  • Δεν έχει επεξεργαστεί ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.
  • Με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων.
  • Με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης.
  • Με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες.
  • Με επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.
  • Με μια εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού.

«Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση με τον εμβολιασμό, αν για παράδειγμα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ως βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας είχε ουσιαστικό ρόλο; Αλλά αυτά θα μας πουν ορισμένοι δεν γίνονται, είναι μαξιμαλιστικά. Προφανώς ό,τι αφορά τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, είναι ουτοπικό κι ανέφικτο, γιατί εφικτό για εσάς είναι μόνο ό,τι συμφέρει τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της υγείας, όπως και σε άλλους τομείς», κατέληξε ο Δ. Κουτσούμπας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε live από τη Βουλή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή εξεταστική ΜΜΕ δημοσκόπηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ