Εξεταστική Επιτροπή -Ζούπης: Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ένοιαζε περισσότερο ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, παρά η ουσία - iefimerida.gr

Εξεταστική Επιτροπή -Ζούπης: Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ένοιαζε περισσότερο ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, παρά η ουσία

Ο γενικός διευθυντής και πολιτικός αναλυτής της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, στην Εξεταστική Επιτροπή
Ο γενικός διευθυντής και πολιτικός αναλυτής της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, στην Εξεταστική Επιτροπή / Φωτογραφία: Intimenews-ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυλαία για την εξέταση των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, με την κατάθεση του γενικού διευθυντή και πολιτικού αναλυτή της Opinion Poll, Ζαχαρία Ζούπη.

Κατά τη σημερινή (16/12) του κατάθεση, ο Ζ. Ζούπης ανέφερε πως «όλα τα αποτελέσματα όλων των ερευνών ουσιαστικά έχουν τη δική του υπογραφή και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας απλά ενημερώνεται εκ των υστέρων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διευκρίνισε πως η Opinion Poll δεν είναι ούτε μητρική ούτε θυγατρική εταιρεία της Reposition Strategy, απλά είναι δύο ξεχωριστές και διακριτές στο έργο τους εταιρείες, που τις έχει ο ίδιος ιδιοκτήτης και στεγάζονται στο ίδιο κτίριο.

Η Reposition Strategy είπε ότι είναι παλαιότερη, έχει βίο περίπου 18 χρόνων, ενώ η Οpinion Pool έχει μία ιστορία 11-12 ετών.

«Δεν υπάρχει κάποιος "όμιλος": η Reposition Strategy ασχολείται σαν σύμβουλος επιχειρήσεων για τεχνικά προγράμματα, σαν σύμβουλος ωρίμανσης έργων, υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έχει και τηλεφωνικό κέντρο, ενώ η Opinion Poll είναι μία αμιγώς εταιρεία ερευνών και πολιτικής επικοινωνίας», ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Opinion Poll είναι καταχωρημένη στο μητρώο του ΕΣΡ, του ευρωπαϊκού οργανισμού ESOMAR, του αμερικανικού συνδέσμου εταιρειών WAPOR και του ΣΕΔΕΑ, «γιατί πιστεύουμε στην αξία των ελέγχων», σύμφωνα με τον κ. Ζούπη.

Σχετικά με την επίμαχη δημοσκόπηση της 31ης Μαΐου 2021, που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αμφισβήτηση, ο γενικός διευθυντής της Opinion Poll υποστήριξε ότι αυτή ελέγχθηκε από το εποπτικό ελεγκτικό όργανο του ΣΕΔΕΑ μαζί με άλλες, και, όπως διαπιστώθηκε στο πόρισμά του, ήταν σωστή.

Ζούπης: Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ένοιαζε περισσότερο ο θόρυβος που δημιουργήθηκε

Ερωτηθείς γιατί δεν ζήτησε η ίδια η εταιρεία τον έλεγχο της δημοσκόπησης και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου Δημοσκοπήσεων, απάντησε με το επιχείρημα «επειδή κάποιος θα με καταγγείλει ότι είμαι ελέφαντας, εγώ θα πάω στον παθολόγο μου για να μου πει ότι δεν έχεις ελεφαντίαση;».

«Εμείς», είπε, «όταν δημιουργήθηκε το θέμα, πήγαμε στο θεσμικό μας όργανο, τον ΣΕΔΕΑ, και του ζητήσαμε να ελέγξει και αυτήν την έρευνα. Τη βρήκε σωστή και για εμάς εκεί τελείωσε. Αν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιος άλλος, θα μπορούσε εκείνος να ζητήσει να ελεγχθούμε και από την ανεξάρτητη επιτροπή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πίστευα», είπε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την καταγγελία για την καταγγελία, και ότι περισσότερο τον ένοιαζε ο όλος θόρυβος που δημιουργήθηκε, παρά η ουσία».

Ο κ. Ζούπης αρνήθηκε ότι στην ταυτότητα της συγκεκριμένης έρευνας δεν αναγραφόταν ο εντολέας της, υποστηρίζοντας πως «εμείς το αναφέραμε πως ήταν η ίδια η Opinion Poll -κι αυτό αποδεικνύεται τόσο από την ανάρτηση που έκανε η εταιρεία την ίδια ημέρα στο site της όσο και στις 200 αποστολές της έρευνας, που έγιναν εκείνη την ημέρα σε συνδρομητές μας, όπως επίσης και στο αντίγραφο της έρευνας που κατατέθηκε στον ΣΕΔΕΑ, όπως είμαστε υποχρεωμένοι».

Προς επίρρωση του ισχυρισμού του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι το αντίγραφο της δημοσκόπησης που εστάλη στον ΣΕΔΕΑ έχει αριθμό πρωτοκόλλου, άρα αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Επίσης, υπάρχουν τα ίχνη των 200 email με τα οποία έλαβαν την έρευνα οι παραλήπτες της, όπως άλλωστε αναγράφεται και σε ένα ενημερωτικό site, που εκείνη την ημέρα τη δημοσίευσε και μπορεί ο καθένας να το δε με μια αναζήτηση στο internet.

Διαφώνησε ότι αυτή η δημοσκόπηση έδινε «ποσοστά Τσαουσέσκου» στην κυβέρνηση και ότι είχε μεγάλες αποκλίσεις από τις υπόλοιπες έρευνες, καταθέτοντας σειρά δημοσκοπήσεων άλλων εταιρειών που σχεδόν κατέγραφαν τα ίδια ποσοστά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ανέφερε πως αυτή η συγκεκριμένη έρευνα της Opinion Poll ήταν δυσμενέστερη σε ποσοστά για τον πρωθυπουργό τόσο στο ερώτημα της «δημοφιλίας» (καθώς κατέγραφε για αυτόν απώλειες 6 μονάδων) όσο και στην «πρόθεση ψήφου», που ήταν δύο με δυόμισι μονάδες πιο κάτω από αυτά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαινόταν ότι λάμβανε πριν από έναν χρόνο.

«Η Opinion Poll αυτά τα 2,5 χρόνια δεν έχει πάρει καμία ανάθεση έργου»

Ερωτηθείς γιατί μπορεί να δέχθηκε η εταιρεία αυτή την κριτική για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, απάντησε πως «το ένα που σκέφτομαι είναι ότι κάτι ενόχλησε -που εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι. Το δεύτερο ότι θεωρηθήκαμε εύκολος στόχος, επειδή δεν έχουμε συνεργασία με κάποιο κανάλι, που μια τέτοια κριτική θα αμφισβητούσε εμμέσως και την εγκυρότητα του καναλιού».

Σημείωσε πως Opinion Poll έχει κάνει εκατοντάδες έρευνες και δεν είναι δυνατόν να ρίσκαρε μία πορεία αξιοπιστίας για μια δημοσκόπηση.

Δήλωσε αδικημένος από αυτήν τη «στοχοποίηση» της εταιρείας, λέγοντας πως «δεν γίνεται το 2019 να παίρνουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διάκριση για τις μετρήσεις μας ενόψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, και δύο χρόνια μετά να υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς κατά πόσο δεν είναι εύλογη η αιτίαση μιας πιθανότητας χειραγώγησης από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης της δημοκοπικής εταιρείας είναι ιδιοκτήτης και μιας άλλης εταιρείας που παίρνει έργα από το Δημόσιο, ο κ. Ζούπης αντέστρεψε το ερώτημα, λέγοντας: «Αν δεν υπήρχε η Reposition Strategy και στη διάρκεια του '21 η Opinion Poll είχε πάρει 300.000 ευρώ σε έρευνες από διάφορους φορείς του Δημοσίου, δεν θα ανέκυπτε πάλι ερώτημα;», διερωτήθηκε.

Υπενθύμισε πως «όταν ο εργολήπτης κ. Καλογρίτσας ήταν βασικός και αποκλειστικός μέτοχος σε μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, τότε, ποτέ δεν ανακινήθηκε κανένα θέμα νομιμότητας!». Μάλιστα, κάλεσε όποιον θέλει να αναζητήσει μέσω της Διαύγειας τις αναθέσεις έργων που έχουν γίνει σε εταιρείες ερευνών όλα αυτά τα χρόνια από υπουργεία, σημειώνοντας πως η Opinion Poll αυτά τα 2,5 χρόνια δεν έχει πάρει καμία.

Ο κ. Ζούπης αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η έρευνα να αποστέλλεται στις 31 Μαΐου, να δημοσιοποιείται εκείνη και την επόμενη ημέρα, στις 2 Ιουνίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτουν την πρόταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να κληθούμε, και στις 3 του μήνα, ο Ηλίας Νικολακόπουλος να βγαίνει σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και να λέει πως δεν είμαι στον ΣΕΔΕΑ, άρα δεν δέχομαι ελέγχους, άρα δεν πρέπει να παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά την αξιοπιστία των ερευνών». Όλα αυτά, είπε «δεν γίνονται πατώντας ένα κουμπί».

Ερωτηθείς γιατί έστειλε εξώδικο και αγωγή στον Ηλία Νικολακόπουλο, και όχι και στον αντιπρόεδρο του ΣΕΔΕΑ, κ. Μαύρο, που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι στην ταυτότητα της έρευνας δεν αναγραφόταν ο εντολέας, και αυτό είναι βαρύ παράπτωμα, ο κ. Ζούπης απάντησε ότι «αυτό που είπε ο κ. Νικολακόπουλος έβλαπτε το κύρος της εταιρείας και την αξιοπιστία της, ενώ δεν είναι το ίδιο αυτό που ανέφερε ο κ. Μαύρος. Άλλωστε, όταν ανασκεύασε ο κ. Νικολακόπουλος, έληξε και η διένεξη που είχαμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς εάν η Opinion Pool έχει κάνει στο παρελθόν δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «πράγματι το '17 κάναμε δύο έρευνες για τον ΣΥΡΙΖΑ» και γενικά είχε μια καλή συναδελφική συνεργασία με τον κ. Βερναρδάκη σε επαγγελματικό επίπεδο, όπως και διερευνητικές συζητήσεις για συνεργασία με σύμβουλο κορυφαίου τότε υπουργού, η οποία όμως «πάγωσε».

Η θέση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Οι βουλευτές-μέλη της ΝΔ, σε ανακοίνωσή τους σχολίασαν την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της Opinion Poll, αναφέροντας: «Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι στην Κουμουνδούρου με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί… δήθεν χειραγώγησης της κοινής γνώμης που οδήγησε στη στοχοποίηση της Opinion Poll.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ζαχαρίας Ζούπης, με την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, αποκάλυψε τα fake news που χρησιμοποίησε η Κουμουνδούρου για να στήσει το επικοινωνιακό της παιχνίδι, ονομάτισε τα πρόσωπα που "πρωταγωνίστησαν" και έθεσε ερωτήματα για την ευνοϊκή στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην εταιρία Vox pop που έδινε τις μετρήσεις της στο Documento.

Ο μάρτυρας αποδόμησε πλήρως το επιχείρημα περί "ακαταλληλότητας" της Opinion poll που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός κύματος λάσπης για να εξυπηρετηθούν τα κομματικά συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αποκάλυψε, η εταιρία του είχε πελάτη τον ισχυρό υπουργό, Χριστόφορο Βερναρδάκη, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα με το οποίο η συγκεκριμένη εταιρεία είχε κριθεί κατάλληλη από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσει μετρήσεις του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, ο μάρτυρας τόνισε πως η Οpinion Poll που σήμερα διασύρεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως "ακατάλληλη", διενήργησε δυο μετρήσεις για την Κουμουνδούρου, όμως υπήρξε μεγάλη αργοπορία στην αποπληρωμή τους. Ο μάρτυρας άφησε να εννοηθεί πως η αργοπορία αυτή και η πίεση της δημοσκοπικής εταιρίας να πάρει τα λεφτά της, ίσως να δημιούργησαν πρόβλημα στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση γυρίζει μπούμεραγκ για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο μάρτυρας παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για επαφές που υπήρξαν με εκπρόσωπο πρωτοκλασάτου υπουργού της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για πακέτο 20 δημοσκοπήσεων. Μια συμφωνία όμως που αιφνιδιαστικά ακυρώθηκε όταν η Οpinion Poll εξακολουθούσε να δείχνει μεγάλες διάφορες υπέρ της ΝΔ πριν τις εθνικές εκλογές του 2019.

Ένα επιπλέον ισχυρό "χαρτί" που "έκαψε" το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η στάση του αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος αρχικά κατηγόρησε την εταιρία ότι δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, παρά το γεγονός ότι η Opinion Poll είχε κινήσει όλες τις διαδικασίες και εκκρεμούσε η τυπική επιβεβαίωση. Ήταν η ίδια περίοδος, όπως δήλωσε ο μάρτυρας, που η εταιρία δεχόταν επιθέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας "σκιές» και περίεργους συνειρμούς για την αξιοπιστία της.

Ο Ζαχαρίας Ζούπης δήλωσε ότι μετά την αγωγή που κατέθεσε κατά του "εθνικού δημοσκόπου" Ηλία Νικολακόπουλου, ακολούθησε η ανασκευαστική του δήλωση, η οποία ουσιαστικά αποδείκνυε ότι όλο το αφήγημα στήθηκε πάνω σε fake news. Στην κατάθεση καταγράφηκε ακόμη η "αδιανόητη" όπως τη χαρακτήρισε, τετράμηνη αργοπορία ελέγχου της Vox pop από την αρμόδια ελεγκτική αρχή, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Η σκόνη που σήκωσε για να χτίσει το οικοδόμημα της εξεταστικής επιτροπής διαλύθηκε, και η αλήθεια έλαμψε εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την Κουμουνδούρου και τους σκευωρούς της».

Η θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, από τη δική τους πλευρά, σχολίασαν την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Opinion Poll, αναφέροντας:

«Η αγωνιώδης προσπάθεια της ΝΔ να συγκαλύψει το σκάνδαλο χειραγώγησης με τη λίστα Πέτσα-Μητσοτάκη και την έμμεση χρηματοδότηση δημοσκόπησης της Opinion Poll εστέφθη με απόλυτη αποτυχία!

Η ακρωτηριασμένη από τα πραξικοπήματα της ΝΔ εξεταστική επιτροπή, ολοκληρώθηκε με την κατάθεση-ομολογία του μάρτυρα που επέλεξε η πλειοψηφία, για να κρύψει τον ιδιοκτήτη της Opinion Poll, Μιχ. Διαμαντή.

Ο κ. Ζαχ. Ζούπης επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας, δικαίωσε πλήρως την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σύσταση της εξεταστικής, καθώς:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κινηθεί ούτε ποινικά, ούτε αστικά για ψευδομαρτυρία εναντίον του αντιπροέδρου του ΣΕΔΕΑ Δημ. Μαύρου, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως ότι από την επίμαχη δημοσκόπηση της 31 -5-21 απουσίαζε η γνωστοποίηση του εντολέα.
  • Το ίδιο και οι βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι λειτουργώντας ως συνήγοροι υπεράσπισης της Opinion Poll, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν ή να παραβλέψουν την κατάθεση Μαύρου.
  • Eπιβεβαίωσε ότι τόσο η εταιρεία δημοσκοπήσεων όσο και η Reposition Strategy, η οποία, με απευθείας ανάθεση και εξωθεσμικό, κατόπιν παρέμβασης Πιερρακάκη πήρε το έργο των 270.000 ευρώ, ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, δηλαδή τον Μιχ. Διαμαντή, τον οποίο "έκρυψε" το Μαξίμου.

Η εξεταστική έριξε αυλαία χωρίς τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, τους κρίσιμους μάρτυρες και χωρίς τα βασικά έγγραφα που ζητούσε η αντιπολίτευση και αρνήθηκε η ΝΔ.

Έκαναν τα πάντα ώστε να μην έρθει η αλήθεια στο φως, αλλά απέτυχαν. Παρά τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της, η βασιμότητα της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σύσταση της Εξεταστικής δικαιώθηκε εξ ολοκλήρου. Αν νομίζουν ότι θα συγκαλύψουν τα σκάνδαλα, πλανώνται πλάνην οικτράν. Τα υπόλοιπα στην ολομέλεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ