Οικονόμου: Δεν σκεφτόμαστε να βάλουμε διόδια στο κέντρο της Αθήνας - iefimerida.gr

Οικονόμου: Δεν σκεφτόμαστε να βάλουμε διόδια στο κέντρο της Αθήνας

Ο Γιάννης Οικονόμου
Ο Γιάννης Οικονόμου /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για διόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Στην ενημέρωση ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο του δακτυλίου. Όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στο δακτύλιο εναλλάξ σύμφωνα με το καθεστώς μονά-ζυγά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξαιρούνται και θα μπορούν να μπαίνουν καθημερινά στο δακτύλιο ανεξάρτητα από τον αριθμό τους δύο βασικές κατηγορίες:

-Πρώτον οι τύποι των «καθαρών» οχημάτων, δηλαδή, τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά, τα από κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου και τα Euro 6 που εκπέμπουν ρύπους κάτω από 120 gr CO2.

-Και δεύτερον όσοι έχουν άδεια δακτυλίου. Εκεί υπήρχαν πάρα πολλές εξαιρέσεις και θα γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μειωθούν και να εκλογικευθούν».

Και συνολικά σχολίασε: «Τα μέτρα αυτά συμβάλλουν τόσο στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Αποσκοπούν στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη, με λιγότερη ταλαιπωρία και καθαρότερη ατμόσφαιρα.

Για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της λειτουργίας του δακτυλίου αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο ομάδες εργασίας: Ένα Παρατηρητήριο που θα «ομογενοποιήσει» δράσεις και αποφάσεις για την κίνηση με συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων, αλλά και Δήμων, Περιφέρειας και επιστημόνων, αλλά και μια τεχνική ομάδα που θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του δακτυλίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονόμου: Σημαντικό γεγονός για τη διεθνή θέση της χώρας μας το μνημόνιο που υπογράφηκε στην Τριμερή Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου

«Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός για τη διεθνή θέση της χώρας μας και την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων προστέθηκε χθες κατά την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Υπογράφηκε χθες Μνημόνιο για τη διασύνδεση των τριών χωρών στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, Μνημόνιο για τριμερή συνεργασία σε θέματα αποδήμων και υπήρξε και κοινή Πολιτική Διακήρυξη, με την οποία οι τρεις ηγέτες παίρνουν ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις και καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι θέσεις μας και των τριών κρατών ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

Κατά τη χθεσινή τριμερή Σύνοδο προέκυψαν πολύ καθαρά και εμφατικά μηνύματα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέλυσε: «Οι τρεις ηγέτες με τη διακήρυξή τους ανάμεσα στα άλλα επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε: «Απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο όπως η παρενόχληση ερευνητικών πλοίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Υπογραμμίζουν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους. Καταδικάζουν τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Και τέλος υπογραμμίζουν ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και προφανώς δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα».

Οικονόμου: Τα τελευταία δύο χρόνια λαμβάνει χώρα μια ενεργητική και πολύπλευρη διπλωματία η οποία αποδίδει

Στο σημείο αυτό ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «όπως όλοι έχουν αντιληφθεί, τα τελευταία δύο χρόνια λαμβάνει χώρα μια ενεργητική και πολύπλευρη διπλωματία η οποία αποδίδει.

Η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει το προστιθέμενο κύρος της κι έχει αδράξει κάθε χαραμάδα ευκαιρίας που παρουσιάστηκε για να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά την πατρίδα. Βρισκόμαστε σε ένα δρόμο που ήδη δρέπουμε τους καρπούς των κόπων μας. Αλλά δεν έχουμε επαναπαυθεί, ούτε τελειώσει. Έχουμε πολλά ακόμα να περιμένουμε και η ισχυροποίηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί ανυποχώρητα. Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα οριστικά και σε αυτό το κομμάτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονόμου: Η αντιμετώπιση του δημογραφικού πολύ υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα πέντε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Επεσήμανε πως «Η αντιμετώπιση του δημογραφικού εξακολουθεί να παραμένει μια πολύ υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης. Προωθούμε πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αφορούν:

 1. Την προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», σε περιοχές που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.
 2. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις με δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση θα μπορούν να καλυφθούν 2.500 μικρά παιδιά.
 3. Τη χρηματοδότηση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
 4. Τη στήριξη -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ήδη ανακοινώθηκε ειδικό πρόγραμμα για 10.000 νέες θέσεις εργασίας στο οποίο οι άνεργες μητέρες θα έχουν προνομιακή μεταχείριση.
 5. Μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έχουμε προωθήσει για τη νέα γενιά μπαίνει φρένο στην υπερβολική έκθεση του συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται υψηλότερες συντάξεις για τους νέους. Το νέο σύστημα θα ισχύσει για αυτούς που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, εφόσον το επιθυμούν, για τους νέους κάτω των 35 ετών».

Βίντεο: Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Σημαντικά σημεία:

 • Οι θέσεις Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής ρητορικής της Τουρκίας. Οι τρεις ηγέτες επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Υπογραμμίζου ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα.
 • Από την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει σε εφαρμογή ο δακτύλιος. Όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν εναλλάξ ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας. Εξαιρούνται οι τύποι των καθαρών οχημάτων και όσοι έχουν άδεια δακτυλίων. Εκεί θα γίνει προσπάθεια να εκλογικευτούν οι εξαιρέσεις.
 • Η αντιμετώπιση του δημογραφικού υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης.
 • Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα βασικά ζητήματα που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να ερευνηθούν, θέλουμε να διερευνηθούν από το 2015 μέχρι σήμερα. Ο κ. Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει από την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης που χαρακτηρίζεται από μία σειρά περίεργων συμπτώσεων σε δημοσκοπήσεις. Η δική μας επιλογή είναι με έναν τρόπο θεσμικό να ορίσουμε την ουσία αυτών που θέλουμε να διερευνήσουμε. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να δραπετεύσει από αυτό, η ΚΟ της ΝΔ θα καταθέσει δική της πρόταση και θα πάμε σε δύο εξεταστικές.
 • Για Πατέλη: Τα γεγονότα δείχνουν ότι επί κυβέρνησης της ΝΔ ξεκίνησε η δίωξη και κόπηκε η κρατική χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής και επί ΝΔ ολοκληρώθηκε η δίκη της, γιατί ένα από τα παράδοξα ήταν ότι βρίσκονταν αίθουσα. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ασκήσει τα καθήκοντά του για να εξετάσει την απόφαση του Εφετείου. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η υπόθεση θα επανεξεταστεί στην κατεύθυνση που όλοι φανταζόμαστε ότι πρέπει να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε ότι αφορά εγκληματικές πράξεις.
 • Για Τουρκία: Όλες οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς εδράζονται στο διεθνές δίκαιο είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
 • Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να μην ζουν σκηνές ταλαιπωρίας και να μην αισθάνονται απροστάτευτοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Μείνανε πίσω έργα υποδομής. Γίνεται προσπάθεια να τρέξουμε γρήγορα. Μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο υποδομών που θέλουμε το βάρος πέφτει στη διαχείριση των φαινομένων με προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας ζωής, στην ανακούφιση των πληγέντων.
 • Δεν σκεφτόμαστε να βάλουμε διόδια στο κέντρο της Αθήνας.
 • Δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή πλεύσης στα μέτρα. Υπάρχει απόλυτη συσχέτιση του ποσοστού των εμβολιασμών με τα περιστατικά της πανδημίας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, με τους ανθρώπους που νοσούν βαριά. 9 στους 10 συμπολίτες στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, η πιθανότητα να εμβολιαστεί βαριά κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί είναι 20 φορές περισσότερες από έναν εμβολιασμένο.
 • Είμαστε μία από τις πρώτες που πήραμε γρήγορα μέτρα στήριξης για να ελαχιστοποιήσουμε το αποτύπωμα τω αυξήσεων στην ενέργεια στα νοικοκυριά. Εκτός από τις κινήσεις αυτές ο Μητσοτάκης έχει πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου η Κομισιόν να λάβει μέτρα ώστε ο καταναλωτής να βρει στήριξη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ