Στον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» εκλογές το φθινόπωρο του 2021 -Οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Στον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» εκλογές το φθινόπωρο του 2021 -Οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIMENEWS

Σε θέσεις προεκλογικής ετοιμότητας φαίνεται ότι θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας καθώς ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι δεν θα αργήσει η ώρα που ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε εκλογικό αιφνιδιασμό.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση διογκώνονται ενώ μελετούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν φθορά για τη ΝΔ και εντεινόμενη δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές επιλογές, όπως πιστεύουν. Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι κυβερνητικές επιλογές στον τομέα της οικονομίας έχουν αποδειχθεί λανθασμένες και υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματα στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας θα αρχίσουν να φαίνονται τους πρώτους μήνες του 2021 όταν και οι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν «παγώσει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να συνδυάσει τις εξελίξεις με το εμβόλιο αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης με ένα «νέο ξεκίνημα» και θεωρούν αρκετά πιθανό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2021. «Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει να στήσει ένα αφήγημα επιστροφής στην κανονικότητα μέσω του εμβολιασμού και της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης» σημειώνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζουν ότι θα έχει προηγηθεί ένας ευρύς ανασχηματισμός στις αρχές του χρόνου. «Ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ανοίξει τη δεύτερη επιστολή. Θα τα ρίξει όλα στους υπουργούς», λένε στο iefimerida.gr οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζουν την απόφαση της κυβέρνησης για διενέργεια διαφημιστικής καμπάνιας για την ψήφο των αποδήμων, με προετοιμασία της κυβέρνησης για εκλογές.

Ανεβάζει τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας

Ακριβώς αυτές οι εκτιμήσεις ωθούν τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους το τελευταίο διάστημα. Από την κυβερνητική απόρριψη της πρότασης για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και μετά, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιδοθεί σε μια σχεδόν προεκλογικών τόνων καθημερινότητα. Επισκέψεις σε νοσοκομεία, συνεχείς και υψηλών τόνων παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο αλλά και προετοιμασία του σχεδίου «αντι-Πισσαρίδη», το οποίο θα αποτελέσει προμετωπίδα των προγραμματικών παρεμβάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόωρες εκλογές βλέπει η Έφη Αχτσιόγλου

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη σε συνέντευξη της σε αυτό το ενδεχόμενο ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφική συνθήκη που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία αλλά και για την ακύρωση όλων των προοπτικών ταχείας ανάκαμψης. Συγχρόνως, όλα όσα είπε φέτος για την οικονομία, κάθε λέξη, έχει ήδη διαψευσθεί παταγωδώς. Είναι ενδεχόμενο λοιπόν να προσπαθήσει να αιφνιδιάσει με εκλογές βλέποντας συνολικά το αφήγημά του να καταρρέει».

«Μια τέτοια επιλογή, τελικά, δεν θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ένας αρνητικός αιφνιδιασμός. Διότι μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική ευκαιρία για την ανάδειξη μιας μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας, η οποία θα καταφέρει να αλλάξει ριζικά την πορεία για την ελληνική κοινωνία. Να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα υπέρ το κόσμου της εργασίας, των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, των λαϊκών νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης. Από την πλευρά μας θα είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή τη μάχη», πρόσθεσε.

Σταθάκης: Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει την κατάρτιση του «Σχεδίου αντι-Πισσαρίδη» που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εκφράζει την εκτίμηση ότι όταν ομαλοποιηθεί η υγειονομική και οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι πιθανόν ο Πρωθυπουργός να προσφύγει στις κάλπες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, κάνει αναφορά στην ανάγκη επιστροφής του κράτους σε έναν ισχυρό ρυθμιστικό, οικονομικό και κοινωνικό ρόλο ενώ υπογραμμίζει ότι «τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος, αλλά το θετικό διακύβευμα, η προοπτική αλλαγών που θα φέρουν καλύτερες συνθήκες για την οικονομία και την κοινωνία. Με μια λέξη: το «μεγάλο αφήγημα» […] Σήμερα, εκτιμώ ότι το διακύβευμα είναι η προοπτική μιας μακρόχρονης ανάπτυξης της οικονομίας και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Είναι λογικό να δοκιμαστούμε σε πιο συγκροτημένα «μεγάλα αφηγήματα», που θα δίνουν προοπτική και ελπίδα». Παράλληλα, υπογραμμίζει εκφράζει την άποψη ότι τις εκλογές στην Ελλάδα, τις κρίνουν οι ψηφοφόροι του κέντρου και των μεσαίων στρωμάτων. «Προσωπικά πιστεύω ότι τις εκλογές στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, τις κρίνουν η σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του κέντρου, που κατά κανόνα συνδέονται με τα πολυπληθή μεσαία στρώματα», αναφέρει ο πρώην υπουργός.

Την ίδια στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηρίζει τεχνολαϊκιστή πολιτικό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας σε συνέντευξη του: «Η Ν.Δ. παρότι εξελέγη υποσχόμενη ότι θα ενισχύσει τη μεσαία τάξη, η μεγάλη πλειονότητα των νομοθετημάτων της απευθύνεται στους έχοντες εξαιρετικά μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες. Λένε ότι οι προτάσεις τους δεν έχουν ιδεολογικό μανδύα καθώς είναι αναπτυξιακές και το μεγάλωμα της πίτας θα εξασφαλίσει μεγαλύτερα κομμάτια για όλους. Όμως αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Γιατί στον πυρήνα των προτάσεών τους βρίσκεται η συρρίκνωση των κομματιών του κόσμου της εργασίας και των μεσαίων στρωμάτων. Γι’ αυτό λέω ότι η Ν.Δ. είναι ένα σκληρά τεχνολαϊκιστικό κόμμα και ο Κ. Μητσοτάκης ο ορισμός του τεχνολαϊκιστή πολιτικού».

Πρόσθεσε ακόμα ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δέσμη προτάσεων για την αξιοποίηση των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ του μαξιλαριού για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ