Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν ήδη πάνω από 100.000 -Μεγάλη συμμετοχή, χιλιάδες νέα μέλη, ποιος ευνοείται - iefimerida.gr

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν ήδη πάνω από 100.000 -Μεγάλη συμμετοχή, χιλιάδες νέα μέλη, ποιος ευνοείται

Ψήφισαν ήδη πάνω από 100.000 πολίτες στις εσωκομματικέ εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ
Ψήφισαν ήδη πάνω από 100.000 πολίτες στις εσωκομματικέ εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πάνω από 102.000 άτομα ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 17:00, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά ως τις 20:00 που κλείνουν οι κάλπες.

H συμμετοχή ξεπερνά τις προσδοκίες, και ήδη στις 17:00 το απόγευμα είχαν ψηφίσει περί τις 102.000 πολίτες για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντυπωσιακό στοιχείο και το γεγονός ότι πολλοί είναι οι νέοι ψηφοφόροι, αυτοί δηλαδή που εγγράφονται για πρώτη φορά μέλη του κόμματος. Οταν στις 16:30 είχαν ψηφίσει 96.000 άτομα, τα 24.600 ήταν νέα μέλη, δηλαδή το 25,6% των ψηφισάντων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες σε μεγάλα τμήματα της Αττικής η συμμετοχή έχει ήδη φθάσει αυτή των εσωκομματικών εκλογών του Μαϊου του 2022.

Ενδεικτικό επίσης το γεγονός ότι στα εκλογικά τμήματα της Νέας Σμύρνης και του Χολαργού η αναμονή για να μπορέσει κάποιος να ψηφίσει ξεπέρασε κάποια στιγμή τη μιάμιση ώρα.

Σημειώνεται πάντως ότι στα εκλογικά κέντρα υπάρχει μόνο ένα τάμπλετ για τη διαδικασία και αυτό προκαλεί έξτρα καθυστερήσεις.

Ποιον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί η μεγάλη συμμετοχή

Πολιτικά, αυτή η «αιμοδοσία» μένει να φανεί ποιον θα ευνοήσει, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν θα ψηφίσει μόνο ένα κομματικό ακροατήριο αλλά ένα διευρυμένο σώμα από την κοινωνία.

Σημειώνεται πάντως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να έχει αποδοχή εκτός ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης και σε όσους δήλωναν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν. Μάλιστα ο υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε χθες sms σε ψηφοφόρους με εφαρμογή χαρτών για το πού βρίσκονται τα εκλογικά κέντρα. Από την άλλη η Έφη Αχτσιόγλου σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση έχει προβάδισμα στο γενικό κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 20:00, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση. Είναι χαρακτηριστικό το tweet του Νίκου Παππά που ανέφερε ότι αν χρειαστεί, είναι αυτονόητο ότι θα δοθεί παράταση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περίπου στις εννέα το βράδυ θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα στο 50% των ψήφων, με τα τελικά να αναμένονται κατά τις 10 με 10.30. Η εκτίμηση από το πρωί ήταν ότι στις 11 το βράδυ θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Και οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στέλνοντας ο καθένας το δικό του μήνυμα.

  • Η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου στις 10:30. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει δυναμικά, από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει», ήταν το μήνυμά της.
  • Ο Στέφανος Κασσελάκης ψήφισε στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου στις 12:30. «Η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα», είπε.
  • Ο Στέφανος Τζουμάκας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας στις 12:00. «Μεγάλη ημέρα για την Αριστερά», είπε.
  • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ψήφισε στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας στις 10:30. «Σημαντική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κόσμο της Αριστράς» το μήνυμά του.
  • Ο Νίκος Παππάς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής στις 9.30. «Σήμερα αλλάζουμε, χτίζουμε την παράταξη της νίκης», είπε.

Στις 5 το απόγευμα στην Πλάκα ψήφισε και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας το μήνυμα ότι «βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία ψήφου στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν ακόμη και σήμερα, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, επιτόπου σε κάποιο από τα 570 εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα. Όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν σήμερα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ακόμη και αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

Μαζί τους πρέπει να έχουν αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο, ή δίπλωμα οδήγησης, ή βιβλιάριο Υγείας, ή άδεια διαμονής, ή visa, ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει οριστεί καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ. Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 ετών οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Ηλεκτρονικά και την ίδια ώρα με τη διά ζώσης διαδικασία διεξάγεται η ψηφοφορία για τους κατοίκους εξωτερικού. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έχουν εγγραφεί στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Εφόσον με βάση τα αποψινά αποτελέσματα, απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ