Κράτηση σε κλειστά κέντρα και αναστολή αιτημάτων ασύλου -Mέτρα μετά τις καραβιές μεταναστών και το επεισόδιο με Χαφτάρ - iefimerida.gr

Κράτηση σε κλειστά κέντρα και αναστολή αιτημάτων ασύλου -Mέτρα μετά τις καραβιές μεταναστών και το επεισόδιο με Χαφτάρ

Μετανάστες
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Οι εικόνες με τις καραβιές μεταναστών από τη Λιβύη έχουν προκαλέσει ανησυχία, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα.

Ήδη, η κατάσταση στην Κρήτη είναι ασφυκτική, αφού φτάνουν καθημερινά 1.000 μετανάστες.

Μια ημέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο με τον Χαφτάρ στη Λιβύη, ο οποίος έδιωξε τη διπλωματική αποστολή της ΕΕ αποτελούμενη από τον υπεύθυνο Ευρωπαίο επίτροπο και τους αρμόδιους υπουργούς για τη Μετανάστευση από Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα, ο Θάνος Πλεύρης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την κατάσταση αλλά και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μονόδρομος τα κλειστά κέντρα» λέει η Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον θεωρείται μονόδρομος η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στην Κρήτη, όπου θα οδηγούνται «με χειροπέδες» όσοι φτάνουν στις ακτές έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λιβύη.

«Στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα ότι όποιος έρχεται εδώ δεν θα έχει τη δυνατότητα να τριγυρίζει ελεύθερος ή να συνεχίσει το ταξίδι του για άλλη ευρωπαϊκή χώρα», σημειώνει αρμόδια πηγή μιλώντας στο iefimerida.gr.

Μια ρύθμιση που είναι στο πνεύμα του νομοσχεδίου που είχε προετοιμάσει ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Μάκης Βορίδης, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και προβλέπει πως η παράνομη παραμονή στη χώρα καθίσταται ποινικό αδίκημα και όποιος καταδικάζεται θα οδηγείται άμεσα στη φυλακή, απ’ όπου θα μπορεί να βγει για να επιστρέψει στη χώρα προέλευσης του.

Αναστολή αιτημάτων ασύλου

Παράλληλα, αναμένεται να παγώσει για ένα διάστημα η έκδοση ασύλου για όσους φτάσουν στην Κρήτη από τη Λιβύη, από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Ούτως ή άλλως, η πλειοψηφία όσων φτάνουν στα παράλια της Λιβύης με σκοπό να περάσουν στην Ευρώπη προέρχονται από την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, χώρες που θεωρούνται ασφαλείς και άρα δεν δικαιούνται άσυλο. Εξαίρεση αποτελεί το εμπόλεμο Σουδάν, απ’ όπου αναμένεται να υπάρξουν μεγαλύτερα κύματα προσφύγων και μεταναστών το επόμενο διάστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτά τα δύο μέτρα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποθαρρύνει τα κύματα παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στα παράλια της γειτονικής χώρας με στόχο να περάσουν το Λιβυκό Πέλαγος και να φτάσουν στην Κρήτη.

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος μιλώντας στο Action τόνισε πως «τα μέτρα που θα πάρεις, πρέπει να αντιστρέφουν τη λογική προσέλκυσης, οτιδήποτε αντιστρέφει τη λογική τού "ανοίξαμε και σας περιμένουμε"».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μετανάστατες Χάφταρ Λιβύη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ